Loop je al even met het idee om een tweedehands RIB boot te kopen? Dan zou je er ook aan kunnen denken om een Talamex boot kopen. Qua prijs ligt dit merk namelijk een stuk onder de meest gangbare merken en vaak maar net boven de prijs van een tweedehandse. Heb je toch liever een ander merk, maar vind je die te duur om nieuw aan te schaffen? Lees dan verder, want hieronder leggen we uit waar je op moet letten als je een tweedehands boot wil gaan kopen.
Probeer zoveel mogelijk informatie te achterhalen
Vooral door het feit dat een nieuwe boot zoveel duurder is, kiezen veel mensen voor een tweedehands boot. Dat hoeft ook totaal geen probleem te zijn, zolang je bepaalde zaken in achting neemt. Zo moet je proberen om zoveel mogelijk informatie te achterhalen. Controleer het paspoort of rijbewijs en noteer het BSN van de verkoper. Stel ook het eigendom vast door een eerder koopcontract, registratie of verzekeringsbewijs. Vraag naar de eigenaarshandleiding, onderhoudsfacturen en garantiebewijzen. Het is geen verplichting dat dit bij de koop van een gebruikte boot aanwezig moet zijn, maar het is wel aan te raden. Vaak krijg je tijdens dit soort gesprekken ook wel een idee hoe de eigenaar hier tegenover staat.
Kans op verborgen gebreken bij tweedehands aanschaf
Als je tweedehands een voertuig gaat aanschaffen, loop je altijd het risico dat er onopgemerkte gebreken zijn. Daarnaast weet je ook niet hoe het gebruik is geweest. Uiteraard is tweedehands wel een stuk goedkoper dan een boot nieuw te kopen en je hebt tegenwoordig ook nog eens heel veel keuze op de tweedehands markt. Koop je echter een nieuwe RIB boot, van bijvoorbeeld het bovengenoemde Talamex, dan kan die helemaal naar wens gemaakt worden en weet je zeker dat eventuele defecten onder de garantie vallen.
Laat de technische staat checken
Als je optimale zekerheid wil, dan kun je een aankoopkeuring laten doen. Hierbij wordt de technische staat van de boot vastgesteld door een HISWA Expert. Hij kan zo’n uitgebreide aankoopkeuring doen, waardoor je na de aankoop niet voor verrassingen kan komen te staan, in ieder geval niet over het technische gedeelte van de boot. Komen tijdens deze keuring eventuele gebreken naar voren, dan heb je een beeld van wat het kost om die op te lossen.
Laat bij de aankoop een contract tekenen
Als je eenmaal tot aankoop overgaat, leg die koop dan schriftelijk vast. Doe dit in tweevoud, een voor jezelf en een voor de verkoper. Dit is echt noodzakelijk. Vaak worden er ook ontbindende voorwaarden opgenomen in zo’n koopcontract. Online zijn voldoende voorbeeldcontract voorhanden.