• Homepage
  • >
  • Mannen
  • >
  • Menfact: mannen gebruiken meer energie dan vrouwen

Menfact: mannen gebruiken meer energie dan vrouwen

  • Menfacts
  • maart 13, 2018
  • Comments Off

Misschien gaat dit feit in de komende jaren achterhaald worden, maar mannen verbruiken nog steeds meer stroom dan vrouwen. Het energieverbruik van mannen is niet alleen hoger door een grotere voorliefde voor apparatuur en gadgets. Ook gedrag speelt hierin een rol: mannen hebben de neiging om minder op te letten met de apparaten die ze gebruiken. Natuurlijk kun je op je energierekening besparen door energie vergelijken. Maar het blijft opvallend. Laten we daarom eens kijken naar het hoe en waarom. Waarom verbruiken mannen meer, en hoe kunnen we hier iets aan doen?

Waarom is het energieverbruik van mannen hoger

Als je kijkt naar de energie die mannen en vrouwen gebruiken, zijn mannen altijd de grootverbruikers geweest. Ze rijden grotere auto’s, ze gamen meer, ze hebben elektrische scheerapparaten en zullen ook eerder naar de elektrische tandenborstel grijpen. Ook hebben mannen vaak een grotere voorliefde voor gadgets. Een smart horloge, een telefoon met een groter beeldscherm, een elektrische shaker voor je fitnessdrankje. Daarnaast moeten we natuurlijk ook gereedschappen niet vergeten. In verhouding worden boormachines, decoupeerzagen en elektrische heggenscharen nog steeds het meest door mannen gebruikt. Natuurlijk zijn de verhoudingen anno 2018 wel veranderd, maar het aandeel mannen is bij deze apparatuur nog steeds veel groter dan vrouwen.

Daarnaast is er nog een andere reden dat mannen meer energie verbruiken. Mannen gaan namelijk een stuk slordiger dan vrouwen om met het energieverbruik. Televisie en computers blijven vaker aanstaan, lichtknoppen worden niet uitgezet, stekkers blijven onnodig ingestoken. Al met al punten waarop nog best veel bezuinigd kan worden.

Wat kunnen we doen?

Er zijn natuurlijk veel manieren om op de energierekening te bezuinigen. Het begint met het licht uitdoen in kamers waar je niet bent en houdt zeker niet op met het vervangen van alle gloeilampen door ledlampen. Kijk bijvoorbeeld eens naar onderstaand lijstje rond het verbruik van computers:

  • Desktop: 230 kWh
  • Randapparatuur: 100 kWh
  • Laptop: 110 kWh

Dit zijn gemiddelden over een jaar, die laten zien waar bespaard kan worden. Zet je pc en apparatuur bijvoorbeeld eens wat vaker uit. Niet alleen op stand-by, want dat heeft nog steeds een aardig sluimerverbruik. Je ziet ook hoeveel randapparatuur zoals een printer verbruikt, dit is ook een apparaat dat mensen vaak aan laten staan. Zet het geheel op een stekkerdoos met schakelaar, zodat je ’s nachts alles in één keer uitzet. Maar denk er ook over na welke computer je nodig hebt. Waarom zou je een desktop kopen als een laptop voldoet? Een laptop kost over het algemeen een stuk minder energie.

Leveranciers vergelijken

Maar er is natuurlijk een ondergrens voor je energiebehoefte. In dat geval is het de moeite waard om de aanbieders te vergelijken. De verschillende energiebedrijven hanteren concurrerende tarieven. Zo kun je met overstappen toch aardig op je energierekening besparen, ook al kun je aan kWh niets meer afsnoepen.

 

Previous «
Next »