Zonder enige twijfel is 2020 het zwaarste jaar ooit geweest voor de evenementenbranche. Vanaf half maart gingen er namelijk geen enkel grootschalig evenement meer door, ook niet op het gebied van sport. Na een jaar zonder evenementen staat buiten kijf hoezeer die evenementen, en festivals, gemist worden. Hopelijk wordt 2021 het jaar dat de branche haar veerkracht kan laten zien. Steeds meer partijen sloten zich aan bij een lobby richting Den Haag om op zijn minst experimenten te mogen starten. Door te experimenteren, onder strenge voorwaarden en gekoppeld aan onderzoek, kan men gaan onderzoeken wat wel en niet kan. Buiten Nederland zijn er al diverse interessante experimenten geweest, en sinds vorige maand wordt er ook in Nederland mee geëxperimenteerd. Wat je thuis kunt doen tijdens een pandemie bespraken we al eerder, maar wat kunnen we in 2021 verwachten op het gebied van festivals en grote sportevenementen?
Inrichten evenementen locatie
Als eerste wordt er gekeken naar het inrichten van een evenementenlocatie zodat er minimale verplaatsingen zijn en er onderling goed afstand kan worden gehouden. Het speciale Corona-proof stadion dat werd opgetrokken tijdens het beachvolleybal evenement King of Court in 2020 zorgde in combinatie met optredens en lichtshows voor een unieke beleving. En hoewel er veel minder publiek aanwezig kon zijn dan tijdens een regulier evenement, bleek ook het creëren van een VIP-experience door voor elke ‚bezoekersgroep’ een soort van skybox in te richten, een verrassend rendabel concept.
Crowd-management systemen
Daar waar men in een stadion zoals hierboven vermeld met aparte skyboxen per gezin en aanvullend met plexiglas kan worden gewerkt om veilige omstandigheden te creëren, is dit niet overal mogelijk. Hoe zou je een Lowlands kunnen organiseren binnen de 1,5m maatregelen? Hiertoe wordt momenteel geëxperimenteerd met verschillende crowd-management systemen. Relatief eenvoudige toepassingen als de 1,5m pieper worden momenteel al gebruikt in musea en bij rondleidingen. Kom je binnen deze afstand, dan beginnen beide apparaten te piepen, neem je weer afstand, dan stoppen ze weer. De piepers van bezoekers uit één huishouden kunnen gekoppeld worden. Ondertussen worden ook steeds meer complexe crowd management systemen ontwikkeld waarbij bezoekersstromen gereguleerd kunnen worden op grotere schaal. Echter lijken dit soort oplossingen niet te werken voor festivals, zeker als daar bijvoorbeeld alcoholconsumptie bij komt kijken.
Sneltesten
Hoe interessant dergelijke nieuwe concepten ook mogen zijn, het ouderwetse feest blijft een groot gemis. Veel hoop is dan ook gevestigd op sneltesten als een middel om reguliere evenementen weer mogelijk te maken. Of misschien nog wel liever dat we het virus zo goed onder controle krijgen dat deze maatregelen helemaal niet meer nodig zijn. In Wuhan, waar de corona-pandemie begon, is het virus inmiddels al langere tijd onder controle en hebben de eerste festivals en evenementen al weer plaatsgevonden. Zo ver zijn wij in Nederland helaas nog lang niet, dit komt deels doordat men in bijvoorbeeld China veel beter de maatregelen opvolgt dan in het westen.
Luchtkwaliteit en luchtstromen in binnenruimten
Steeds meer onderzoekers kijken naar luchtkwaliteit en luchtstromen in binnenruimten, al dan niet in combinatie met andere maatregelen. In Duitsland heeft men reeds een grootschalig experiment gedaan onder de noemer Restart-19, waarbij dit in verschillende varianten bij live concerten en optredens is getest. Ook in Nederland vindt er steeds meer onderzoek plaats naar de combinatie van ventilatie en het filteren van lucht. Zo zijn er al enkele theatervoorstellingen geweest waar dit onderzocht is.
Online concerten en festivals
Het afgelopen jaar zagen we dat de evenementenbranche op zoek ging naar alternatieven. Zo zijn er veel online concerten en festivals georganiseerd, veelal met niet of nauwelijks een verdienmodel. Dit was echter ook niet het doel, dat was om de doelgroep betrokken te houden bij het concept of om hen te overtuigen de reeds gekochte kaartjes nog een jaar vast te houden. Toch zie je dat digitale evenementen een steeds serieuzer alternatief worden. ID&T is aan het verkennen hoe zogenaamde ‘hybride evenementen’, die deels live en deels online plaatsvinden, in de toekomst van meerwaarde kunnen zijn. Ook sportevenementen organisator Golazo heeft inmiddels een aantal nieuwe digitale concepten ontwikkeld zoals een virtueel hardloopevenement. Laatstgenoemde Golazo is een van de organisatoren dat verder ontdekte dat de logistieke kwaliteiten van hun organisatie ook kunnen bijdragen aan andere vraagstukken dan het organiseren van een evenement. Zo hebben zij in Antwerpen een belangrijke bijdrage geleverd heeft aan de logistiek rondom corona-test locaties.
Innovaties
Innovatie competities vanuit Sportinnovator dragen duidelijk bij aan de versnelde ontwikkeling van bovengenoemde concepten. Het voorkomen dat besmette personen de evenementenlocatie betreden, het beheersen van bezoekersstromen en onderlinge afstand en het verbeteren van de luchtkwaliteit zijn de meest voorkomende innovaties die momenteel in ontwikkeling zijn. Deze innovaties gaan trouwens alle kanten op. Zo is er deze week een gecharterd vliegtuig vol met surf pro’s van Los Angeles naar Sydney gevlogen. Daar werden de surfers op het vliegveld onder begeleiding van politie en leger in colonne naar een hotel gebracht waar ze 2 weken in quarantaine gaan. Na die 2 weken hebben ze een week om te trainen alvorens er 3 grote wedstrijden op het programma staan. Bij aanvang van de vlucht, bij het landen en op andere momenten worden de surfers getest. Wie weet is dit ook een optie om weer evenementen op gang te krijgen
De evenementenbranche werkt hard om 2021 het jaar van de revival te laten zijn, laten we hopen dat organisatoren de kans krijgen om op verantwoorde wijze te experimenteren met de vele innovaties die nu in ontwikkeling zijn. We zijn wel weer toe aan een ouderwets festival.