Sommige films zijn zó spannend dat je het predikaat ‘waargebeurd’ niet voor mogelijk houdt. Maar dan google je het verhaal en blijkt het toch echt waar te zijn. Bizar! Maar hoe? Je gelooft je ogen niet. Kijkend op je laptop, streamend vanaf je telefoon of ouderwets op tv? Hoe en waar je ook kijkt, dit zijn drie echte aanraders.
The Imitation Game (2014)
Benedict Cumberbatch speelt Alan Turing, de uitvinder van de Turing Machine. Met deze machine weet Turing de geheime communicatiecode van de Duitsers te kraken in de Tweede Wereldoorlog: de Enigma-code. Nu noemen we dat hacken. Uiteindelijk wordt Duitsland verslagen, mede dankzij Turing. Deze wordt later, in plaats van gehuldigd, vervolgd vanwege zijn homoseksualiteit. Dat was toen nog verboden in het Verenigd Koninkrijk. Lang na zijn dood eerde de Britse regering de oorlogsheld alsnog.
Unbroken (2014)
Angelina Jolie regisseerde Unbroken, een film over een andere held uit de Tweede Wereldoorlog. Een hardloper (Louis Zamperini) die in het leger gaat, met een bommenwerper neerstort in de Indische oceaan, daar anderhalve maand (!) overleeft, ondanks de haaien, en vervolgens gevangen wordt genomen door de Japanners. Daar komt Zamperini oog in oog te staan met de man die hem langdurig zal intimideren en mishandelen. In plaats van te bezwijken, wordt hij sterker. Het moment waarop zijn kwelgeest hem eronder lijkt te krijgen richt Zamperini zich op legendarische wijze op. Niet hij, maar de Japanner breekt. Louis Zamperini overleeft de jarenlange marteling niet alleen. Jaren later reist hij zelfs naar Japan om zijn vijand te vergeven.
Argo (2012)
Een huzarenstukje van de CIA, eind jaren ’70. In Iran zitten zes Amerikaanse ambassadeurs vast in een tijd waarin heel Iran wordt opgezet tegen alles wat met Amerika te maken heeft. CIA-agent Tony Mendez, gespeeld door Ben Affleck, verzint een list: de Amerikanen het land uit smokkelen door net te doen alsof ze locatiescouts zijn voor een sciencefictionfilm. Omdat de Iraanse geheime dienst alles controleert, moet er écht sprake zijn van een film. Er wordt dus een kantoor opgezet in Hollywood, een perspresentatie gehouden en artwork gemaakt. Alles en iedereen moest geloven dat er daadwerkelijk een Star Wars-achtige blockbuster in de maak was. Pas in 1997 verklapte toenmalig president Bill Clinton het verhaal. Een enorme stunt, die lekker vlot en met de nodige humor is verfilmd.