Kip, het meest veelzijdige stukje vlees, je kent de bekende reclameslogan vast. Nu zijn reclames niet altijd eerlijk en objectief, maar in het geval van kip klopt het wel. Kippenborsten, kippendijen, kipfilet of zelfs de hele vogel hebben allemaal een plekje op onze keukentafel gekregen. Met kip kun je ongelimiteerd combineren en er zijn ontzettend veel lekkere gerechten te vinden. Hieronder geven we je er enkele zodat je geïnspireerd kunt raken en kunt eten als in een kiprestaurant!
We durven te wedden dat je ooit al een klassieker als Parmezaanse hebt gemaakt, dus laten we het veranderen. Je kunt er namelijk leuke spins aan toevoegen, zoals Parmezaanse kip pasta (met bagel kruiden) en mozzarella-gevulde Parmezaanse kip. Of wat dacht je van Parmezaanse kip balletjes gevuld in een sub sandwich? Ideaal om buiten te eten of als je onderweg moet eten. En Parmezaanse kaas is niet alleen voor tomatensaus! We houden er net zo van in een knoflook-citroen roomsaus, of gecombineerd met paneermeel, zoals in Parmezaanse kipschnitzels.
Terwijl varkensvlees en rundvlees soms alle liefde krijgen als het gaat om eten, gebruiken we graag mager wit vlees voor gezonde geïnspireerde maaltijden. Kip past zo goed bij kaas, avocado en kruiden. Pak een pakje tortilla’s, of maak er zelf een, en je hebt talloze verschillende opties om je kip te serveren.
Flautas de pollo
Van burrito’s tot quesadilla’s, je kunt niet fout gaan met kip gewikkeld in een tortilla! Flautas zijn gemaakt met gesnipperde kip gewikkeld in bloemtortilla’s en vervolgens gebakken, ze zitten ergens tussen taquito’s en quesadilla’s in. Je kunt kip, cheddar en queso blanco gebruiken of het veranderen met wat je liever hebt of thuis hebt. We hebben smaak en kruiden toegevoegd met de toevoeging van groene pepers uit blik, maar je kunt in plaats daarvan ook salsa of gepekelde jalapenos gebruiken. Je kunt ook een andere combinatie van kazen gebruiken, zoals Monterey jack, pepper jack, Oaxaca of feta. Probeer voor een variatie geraspte varkensvlees in plaats van kip.
Ingrediënten
geraspte, gekookte kip
ingeblikte, gehakte groene chilipepers
geraspte cheddar
queso blanco (of verkruimelde feta)
1/2 theelepels koosjer zout (laat weg als de kip al gekruid is)
2 theelepels hete saus, optioneel
10 bloemtortilla’s
plantaardige, koolzaadolie of andere neutrale olie
Voor het serveren: pico de gallo, zure room en guacamole
Meng in een grote kom de kip, chili pepers, kaas, zout en hete saus.
Leg 1 tortilla op een werkvlak. Verspreid het kip mengsel op het onderste derde deel van de tortilla. Rol strak op en leg met de naad naar beneden op een bord. Herhaal met de resterende tortilla’s en vulling.
Verhit olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Je wil een sissend geluid horen zodra het voedsel de olie raakt. Voeg 3 van de flautas toe aan de olie. Draai elke 30 tot 60 seconden, tot ze goudbruin zijn, ongeveer 2 tot 3 minuten. Serveer direct met pico de gallo, zure room en guacamole.
Kip Alfredo
Kip Alfredo is de klassieke pasta waar we maar geen genoeg van kunnen krijgen. Natuurlijk zijn er massa’s pastasauzen in pot die je kunt kopen, maar Alfredo-saus helemaal zelf maken is eigenlijk erg eenvoudig… en veel lekkerder!
Ingrediënten
2 eetlepels extra vergine olijfolie
2 kippenborsten zonder vel
Koosjer zout
Versgemalen zwarte peper
volle melk
natriumarme kippenbouillon
2 teentjes knoflook, fijngehakt
fettuccine
cream
vers geraspte Parmezaanse kaas
Vers gehakte peterselie, voor garnering
Verhit olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de kip toe en breng op smaak met peper en zout. Bak tot deze goudbruin en gaar is, 8 minuten per kant. 10 minuten laten rusten en dan snijden. Voeg melk, bouillon en knoflook toe aan de pan. Kruid met peper en zout en breng aan de kook. Voeg fettuccine toe, onder regelmatig roeren gedurende ongeveer 3 minuten. Laat koken tot ze al dente zijn, nog 8 minuten. Roer room en Parmezaanse kaas erdoor tot deze goed gemixt zijn. Laat sudderen tot de saus dikker wordt. Haal van het vuur en roer de gesneden kip erdoor. Garneer met peterselie.