Harley Davidson WL750

  • Menfacts
  • april 25, 2019
  • Comments Off
Harley Davidson WL750

Wat zou je doen als je een Harley Davidson WL 750 cc te koop aangeboden kreeg voor een zeer redelijke prijs? Of je nu aangedreven wordt door een hogere kracht of een grenzeloze bewondering hebt voor de legendarische Harley Davidson WL750 sinds je jeugdjaren, wij denken dat je de motor in een opwelling koopt en er meteen naar huis mee rijdt. Zelfs al heb je geen rijbewijs. Zo’n deal uitstellen is geen optie, want met serieuze passies rommel je niet! Bovendien is de Harley Davidson WL750 een uitstekende motor. Hieronder leggen we uit waarom.

Eigenschappen Harley Davidson WL 750

De Harley Davidson WL750 is een duurzame motorfiets die wordt aangedreven door een betrouwbare, maar sobere zuigermotor. Dit soort motor omvat twee cilinders, geplaatst onder een hoek van 45 graden (ook wel V-Twin flathead genoemd). De eerste Harley 45 flathead was het DL-model (1929-1931), gevolgd door het RL-model (1932-1936). Zowel de DL- als RL-motoren gebruikten een total loss oliesmering (het manueel bedienen van de smeerolie-pomp) en werden in 1937 opgevolgd door de WL, die een recirculerende oliesmering had. De WL750 leek erg op Harley’s Big Twin flatheads, het meest opvallende visuele verschil was dat de WL-motorfietsen hun aandrijfkettingen aan de rechterkant hadden, terwijl de “Big Twins” ze aan de linkerkant hadden. Hoewel 1948 het laatste jaar moest blijken te zijn voor V-Twins, duurde de productie van de Harley WL-motoren tot 1951. Hierna werden ze vervangen door de K-serie met een herontworpen 45 flathead V-twin.

Harley Davidson WL 750

Waarom was de WL750 Harley zo geliefd?

Hoewel de WL750 Harley geen krachtpatser was, bleek het een veelzijdige motor die meer dan vier decennia in productie bleef. Gedurende die tijd diende het model niet alleen als straatmotor, maar ook als zijspanmotor (1933-1973) en militaire motorfiets tijdens WOII. De Harley Davidson was een zeer betrouwbare en duurzame motorfiets. Het Amerikaanse leger koos niet zonder reden voor dit model. WLA’s werden zwaar gebruikt door Amerikaanse troepen en ook geleverd aan Canadese, Russische en Britse eenheden. WLA-motorfietsen werden gebruikt bij verkenningsopdrachten, koeriersdiensten, konvooi-escorte en patrouilletaken. De stoere motor kan 40 cm water doorkruisen en gemakkelijk modderig of rotsachtig terrein oversteken. De WLA kan 195 km aan 100 km/ u rijden. Ter verduidelijking: de ‘A’ als toevoeging aan ‘WL’ staat voor ‘Army’.

Wist je dit?

Sommige Europese burgers kenden de Harley WLA als de “Liberator”, want toen een verkenner op deze machine arriveerde, wist men dat Amerikaanse troepen in groten getale niet ver achter waren.

Previous «
Next »