Bijna iedereen staat te juichen wanneer de werkgever een leaseauto aanbiedt. Zeker wanneer hierin ook nog eens in de vrije tijd gereden mag worden; je hebt toch het gevoel dat je een gloednieuwe auto in je schoot geworpen krijgt. Maar let op: deze is niet gratis. Niet zelden neemt je werkgever, zeker wanneer je de auto ook privé gebruikt, slechts een deel van de kosten op zich. En omdat een dergelijke regeling onderdeel wordt van je salaris, zal ook de Belastingdienst om de hoek komen kijken. Over je salaris moet je nu eenmaal belasting betalen, dus ook over je leaseauto. Deze bijtelling kan flink oplopen, en een onaangename verrassing vormen. Heb je de auto privé niet per se nodig, dan kan het slimmer zijn om hem alleen zakelijk te gaan gebruiken.
Weg met die bijtelling
Wanneer het eerste enthousiasme over een leaseauto van de zaak wat is weggeëbd, wordt er vaak met een wat meer kritische blik naar de regeling gekeken. Want wat gaat hij je eigenlijk kosten?
Een auto die je in je vrije tijd mag gebruiken, zal worden belast door de Belastingdienst. Hoe hoog deze bijtelling is hangt af van de waarde en de zuinigheid van je auto. Feit is in ieder geval dat je meestal wel uit moet gaan van een paar honderd Euro in de maand.
Nu kan dat prima zijn. Het kan goed zijn dat je op deze manier nog steeds goedkoper uit bent dan wanneer je zelf een auto zou moeten kopen, en dat je deze lachend betaalt. Maar heb je de leaseauto buiten werktijd niet per se nodig, dan kun je flink besparen door er alleen zakelijk in te rijden. Dan vervalt de bijtelling namelijk. Heeft je huishouden al een auto, of doe je net zo makkelijk alles buiten je werk met de fiets of het OV? Dan is deze keuze zeker de moeite waard. Let er wel op dat de bewijslast bij jou ligt. Je zal zelf een rittenregistratie bij moeten gaan houden. De Belastingdienst gaat er standaard namelijk van uit dat je je auto wél privé gebruikt, en wil in de vorm van een deugdelijke kilometerregistratie bewijs zien dat dat niet het geval is.
Weet waarvoor je kiest
Alhoewel een leaseregeling meestal met gejuich wordt ontvangen, kan het je dus ook wat werk opleveren. Goed uitzoeken of de regeling voor jou echt voordelig is, en of het verstandig is om hiervoor te kiezen. Gelukkig is er veel informatie over dit onderwerp te vinden, vaak met complete rekenprogramma’s. Ook kan je werkgever je hier vaak mee op weg helpen. Denk goed na over wat voor jou de beste en voordeligste keuze is. Zeker wanneer je al een auto in je bezit hebt, kan het je vaak veel geld schelen als je deze voor de ritjes buiten het werk blijft gebruiken. Kwestie van goed doorrekenen, zodat je de beste keuze voor jou kunt maken.