Hoe gebruik je sporttape?

  • Menfacts
  • november 9, 2022
  • Comments Off
sporttape

Sporttape, ook wel bekend als kinesiotape, is een type tape dat, wanneer het correct wordt aangebracht, stabiliteit kan bieden ter voorkoming van nieuwe blessures, verlichting van bestaande blessures, en kan zelfs helpen bij het verbeteren van sportprestaties. Of je nu professional bent of amateur, sports tape kan een goede aanvulling zijn op je trainingsplan. 

Tapen wordt meestal toegepast door een professional, zoals een fysiotherapeut, maar kan ook gemakkelijk thuis worden toegepast. Enkele van de meest voorkomende gebieden die worden getapet zijn de knie, dij, schouder en schenen, echter kan sporttape op vrijwel elk gebied van het lichaam worden aangebracht. De manier waarop je de tape aanbrengt varieert sterk, afhankelijk van het resultaat dat je ermee wil bereiken. Maar in de meeste gevallen zijn de stappen als volgt: 

Kies de plaats waar je de tape wil aanbrengen

Om spieren te tapen, breng je de sports tape aan over de gehele lengte van de spier. Wil je bijvoorbeeld je kuit tapen, breng dan lange stroken tape verticaal langs de kuit van knie tot enkel. Voor gewrichten, zoals de knie, breng je de tape aan rond het gewricht. 

Voorbereiding 

Voordat je de tape aanbrengt, moet je ervoor zorgen dat het gebied waarop je de tape wil aanbrengen droog en vrij is van lotions of olie die de hechting van de tape op de huid kunnen verhinderen. 

Daarnaast is het aan te raden om de tape te snijden en af te meten voordat je begint met aanbrengen op de desbetreffende plek. Door de randen af te snijden tot afgeronde randen (in plaats van de vierkante hoeken die normaal op de randen zitten) voorkom je dat de sports tape oprolt en eerder loslaat. 

Plaatsing van de tape

Plaats de tape zoals je een zelfklevend verband zou aanbrengen, te beginnen met één uiteinde. Rek de tape uit langs het gebied waar je de tape wil plakken en strijk het voorzichtig glad om eventuele rimpels te verwijderen (sporttape is zeer elastisch en kan dus makkelijk uitgerekt worden tot de benodigde gebieden). Zodra de tape op de huid zit, wrijf je langzaam op en neer om de lijm te activeren. 

Onderhoud

Vermijd water (en transpireren) gedurende minstens één uur nadat je de tape het aangebracht. Zo heeft de lijm de tijd om in te werken. Hierna kun je gewoon douchen en zwemmen. Je kunt de tape vervolgens met een handdoek voorzichtig droogdeppen. 

Previous «
Next »