Wat zijn de hypotheekmogelijkheden als zzp’er?

  • Menfacts
  • februari 2, 2018
  • Comments Off
hypotheek

Als zelfstandig ondernemer is het vaak lastig om een ZZP hypotheek te verkrijgen en een huis te kopen. Althans, dat was een aantal jaar geleden zo. ZZP’ers moesten toentertijd kunnen aantonen dat zij minimaal drie jaar een eigen zaak hebben, waarbij je natuurlijk ook goede jaarcijfers moest kunnen aantonen. Inmiddels zijn de mogelijkheden voor het verkrijgen van een hypotheek voor zzp’ers wat uitgebreid, zo kunnen zzp’ers die nog geen drie jaar een eigen bedrijf hebben tegenwoordig ook aanspraak maken op een hypotheek.

Omdat het aantal zelfstandige ondernemers in Nederlands steeds groter wordt, springen ook hypotheek verstrekkers hier op in. In dit artikel geven we uitleg over waar je allemaal rekening mee moet houden als je als zzp’er een hypotheek wilt verkrijgen.

Hoe lang ben je al zzp’ er?

Nog steeds ben je aanzienlijk in het voordeel als je al langer dan 3 jaar zelfstandig ondernemer bent. Maar ook voor recent gestarte ondernemers zijn er mogelijkheden. Het is in ieder geval van belang dat je als zzp’er kunt aantonen dat jouw onderneming sterk genoeg is om voorlopig voort te bestaan.

Banken houden bij het berekenen van je inkomen rekening met de nettowinst van jouw onderneming. Om een berekening voor jouw hypotheek te maken kunnen verschillende methodes worden gehanteerd. Zo wordt er bij NIBC Direct bijvoorbeeld gekozen voor een gemiddeld inkomen bepaald op basis van jaarcijfers:

-Wanneer je tussen de 1 en 2 jaar zelfstandig ondernemer bent, dan wordt er 75% van het berekende inkomen meegenomen
-Wanneer je tussen 2 en 3 jaar zelfstandig ondernemer bent, wordt er 90% van het berekende inkomen meegenomen.
-Ben je al langer dan 3 jaar zelfstandig ondernemer, dan wordt er 100% van het berekende inkomen meegenomen.

Wanneer je tussen de 1 en 2 jaar onderneemt, dan zul je de eerste tien jaar rekening moeten houden met een opslag op de rente van 0,30%.

Wil je samen een huis kopen met je partner en zijn jullie beiden zelfstandig ondernemers? Hou er dan rekening mee dat tenminste één van jullie minimaal 3 jaar zelfstandig moet zijn om voor een hypotheek in aanmerking te komen.

Gemiddelde winst

Voor het bepalen van je inkomen, kijkt een hypotheekverstrekker naar de winst uit onderneming vóór belastingen. Om een goede inschatting te maken wordt er naar een gemiddelde winst van de laatste drie jaren gekeken, mits de winst van het laatste jaar lager uitpakte dan de voorgaande jaren. Mocht dit het geval zijn, dan zal de winst over het laatste jaar als maatstaf voor het maximale inkomen worden gebruikt.

Het verkrijgen van een NHG hypotheek

Als zzp’er kun je sinds 1 december 2016 ook een NHG hypotheek verkrijgen. Dit is zelfs mogelijk met slechts 1 jaar actief als zzp’er. In dit geval zal er wel naar je inkomen van de afgelopen drie jaar worden gekeken. Waar je voorheen dus 3 jaar zelfstandige moest zijn, kijkt men voor het toetsinkomen nu dus naar het gemiddelde inkomen van de afgelopen 3 om het toetsinkomen te bepalen.

Previous «
Next »