Eenvoudiger dan vastgoed, tastbaarder dan aandelen en een echt luxeproduct: beleggen in Schotse single malt whisky is een klasse apart. Het is een kleine, zeer gespecialiseerde markt waarin grote rendementen behaald kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan een fles Macallan ‘The Reach’ 81. Dit is de oudste Scotch single malt whisky die ooit in de verkoop is gegaan. Voor 300.000 Britse pond heeft een verzamelaar deze unieke fles aan zijn collectie toe mogen voegen. Maar net als iedere investering kleven er ook risico’s aan het investeren in whisky. In dit artikel lees je alles over deze alternatieve vorm van investeren.
Investeren in whisky: waarom is whisky zo duur?
In het kort: whisky is een tijdgebonden product. Het kan makkelijk 20 jaar kan duren voordat een whisky van vat naar fles wordt geschonken en in de schappen belandt. Het maken van een goede whisky is daarom alleen weggelegd voor de echte expert. Merken die door experts gewild zijn kunnen verkocht worden voor prijzen oplopend tot duizenden euro’s per fles. De vraag naar single malt en oudere whisky’s is al jarenlang enorm groot, maar slechts zeven procent van alle whisky is single malt, en daarvan is ongeveer één procent 25 jaar of ouder. En je kunt het aanbod nou eenmaal niet ‘even’ uitbreiden: daarvoor moet je immers weer 25 jaar wachten. Oude whisky is dus een schaars product, terwijl de vraag niet afneemt. Investeren in whisky wordt daardoor steeds populairder.
Waarom oudere whisky’s populairder zijn voor kenners
De leeftijd van een whisky kan variëren van 3 tot wel 80+ jaar. Meestal zul je in de winkel alleen whisky’s van 5, 8, of 12 jaar zien staan, waarvan de prijs vaak exponentieel meestijgt met de leeftijd. Rond de 12 jaar bereikt een whisky doorgaans de grens van betaalbaar en smaakvol, waardoor ze zich uitstekend lenen voor liefhebbers die willen experimenteren met verschillende smaakprofielen.
Mensen die regelmatig investeren in whisky weten dat een oudere whisky een behoorlijk andere smaak heeft dan een jongere whisky. Dat komt doordat suikers in de alcohol door de jaren heen smelten en de sterke alcohol smaak afneemt. Daarnaast krijgt het hout van het vat langer de tijd om de smaak aan de whisky af te geven. Het resultaat is dat een jongere whisky vaak een sterke alcohol smaak kent en minder diepte heeft. Door de jaren heen, onder invloed van het hout, worden de smaken steeds genuanceerder en ontstaat er een whisky met veel diepte.
Investeren in whisky
Investeren in whisky is echt een vak apart. Het is niet weggelegd voor de zogenoemde snelle daytrader, maar het gaat om een investering die jaren duurt en ook de nodige risico’s met zich meebrengt. Vaak zit je minimaal vijf jaar vast aan een investering. Alleen voor de doorgewinterde investeerder met behoorlijk wat vrij belegbaar vermogen, dus.
Net als met elke belegging kleven er risico’s aan vast. Bijvoorbeeld bij whisky dat nog in vat zit: verdamping, problemen tijdens de rijping en diefstal behoren tot de mogelijke scenario’s die je moet trotseren als je wil investeren in whisky. Verder is het moeilijk in te schatten of een nog rijpende whisky een goede of slechte investering is: dat weet je namelijk pas op het moment van het bottelen van de whisky en het moment van verkoop daar is.
Alcohol verdampt sneller dan water, dus het is aan te raden om te investeren bij een partij die de vaten regelmatig checkt. Houdt dus rekening met de zogeheten Angels’ share. Per jaar verdampt ongeveer twee procent van de whisky in een vat.
Is investeren in whisky dan alleen voor de echte kenner?
Je hoeft niet direct de handdoek in de ring te gooien als je geen of minder ervaring hebt met investeren in whisky. Vanaf een bepaalde inleg is het ook mogelijk om onder begeleiding te beleggen. De kwaliteit van de whisky en het verloop van je rendement wordt dan ieder jaar gecontroleerd en je ontvangt advies over wat je het beste kan doen.