Tijdens onze rondreis door Egypte brachten we ook 2 dagen door in Aswan en omgeving. Genoeg inspiratie om de belangrijkste bezienswaardigheden van Aswan en omgeving in een artikel te omschrijven. Aswan ligt in het zuiden van Egypte op de oostelijke oever van de Nijl. Aswan is een relaxte stad, waar de vele palmbomen langs de oevers van de Nijl voor mooie uitzichten zorgen.
Aswan is ook een van de zonnigste plekken ter wereld. Er valt gemiddeld 1 mm neerslag per jaar, terwijl er in Nederland gemiddeld 2.15 mm per dag valt. In de zomermaanden is de gemiddelde temperatuur boven de 40 graden en ook in de winter is het hier gemiddeld 27 graden.
In Aswan en omgeving zijn verschillende toeristische attracties die zeker een bezoekje waard zijn. In dit artikel beschrijven we de belangrijkste bezienswaardigheden van Aswan en omgeving.
Belangrijkste bezienswaardigheden van Aswan
Abu Simbel
Ondanks dat eigenlijk echt iedereen die een rondreis door ‘het oude Egypte’ maakt, zegt dat Abu Simbel een absolute must is, zijn wij hier helaas niet naartoe gegaan. Door ons overvolle programma, leek het ons wel een idee iets rustiger aan te doen in Aswan. Onze reisorganisatie 333travel had van te voren Abu Simbel als mogelijkheid gegeven. Dit konden we in Aswan nog beslissen. Toen we in plaats van de vroege middag, pas rond 21.00 uur in ons hotel aankwamen vanuit Cairo besloten we de volgende ochtend niet al om 3 uur uit bed te gaan om een tocht van 3,5 uur door de woestijn te maken naar Abu Simbel. Onze 13 jarige zoon was ook aardig moe van het vele reizen en het strakke schema en wij zelf twijfelden heel erg. Om onze zoon alleen in Aswan achter te laten leek ons geen optie.
Waarom zijn de tempels van Abu Simbel zo speciaal?
Er zijn verschillende redenen waarom de tempels van Abu Simbel zo speciaal zijn en zeker bij de belangrijkste bezienswaardigheden van Aswan en omgeving behoren.
- De tempels zijn uit een rotswand gehakt.
- De tempels zijn gebouwd door Ramses II ook wel Ramses de Grote. Bij de linker tempel staan vier grote zittende beelden met het uiterlijk van Ramses II. Deze beelden zijn elk 22 meter hoog!
- Deze tempels stonden eerst op een andere plek. Ze zijn verplaatst omdat ze door de bouw van de Nasserdam in 1960 dreigden te verdwijnen in het Nassermeer. Voor het verplaatsen hebben ze de tempel in duizenden stukken gehakt en vervolgens 200 meter verderop en 65 meter hoger weer precies zo in elkaar gezet. Deze operatie heeft 4 jaar geduurd.
- De tempels van Abu Simpel staan op de werelderfgoedlijst van Unesco.
- Op de nieuwe locatie is er een kunstmatige berg achter de tempels gebouwd zodat het lijkt alsof de tempels nog steeds uit rotsen gesneden zijn.
- Vanaf de tempels heb je een schitterend uitzicht over het Nassermeer.
- Bij de tempel van Nefertari staan 6 beelden van 10 meter hoog.
- Op 2 dagen per jaar valt het zonlicht in één van de tempels zo, dat 3 van de 4 beelden in het licht staan. Het beeld van Ptah, de god van de duisternis, blijft hierbij altijd in de duisternis.
Zoals we hierboven al aangeven zijn de tempels gebouwd door Ramses II. Ramses II was één van de belangrijkste farao’s van Egypte. Hij regeerde ongeveer van 1300 v. Chr tot 1213 v. Chr. Ramses II regeerde 66 jaar en bereikte een erg hoge leeftijd (ongeveer 90). Hij liet verschillende indrukwekkende tempels bouwen zoals Abu Simbel en het Ramesseum. Ramses II had meerdere vrouwen en vele kinderen.
Philae tempel
De tempel van Philae behoort zeker tot het lijstje van belangrijkste en mooiste bezienswaardigheden van Aswan. Deze tempel is gewijd aan de vruchtbaarheidsgodin Isis en lag op het eiland Philae vlak bij de eerste Cataract tussen de twee Aswan Dammen. De tempel kwam door de bouw van de lage dam in het begin van de twintigste eeuw voor een deel onder water te staan, maar door de bouw van de tweede hogere dam, dreigde de hele tempel onder water te verdwijnen. De tempel werd door UNESCO gered en werd net zoals de tempels van Abu Simbel in stukken gesneden om verderop op het eiland Agilkia weer opgebouwd te worden.
Delen van de monumenten werden gebouwd in de 7e eeuw voor Chr. Maar de meeste tempels dateren uit de Ptolemaeïsche en Romeinse periode. Wat eigenlijk wel erg bijzonder is. De Grieken/ Macedoniërs die in deze periode regeerden in Egypte, lieten de Egyptische religie ongemoeid en koesterden deze zelfs. Zo wordt er vanuit gegaan dat de Egyptische tempels en heiligdommen door koninklijke of privé schenkingen konden worden onderhouden, uitgebreid of zelfs opnieuw worden opgericht.
Ons bezoek aan Philae tempel
Ons bezoek aan Philae tempel was niet inbegrepen bij onze rondreis door Egypte, maar ik kan je in ieder geval al wel vertellen dat dit bezoek zeker de moeite waard was! We organiseerden een uitstapje via de gids/ touroperator die ons door heel Egypte begeleidde. Dit was eigenlijk wel gemakkelijk, want onze gids zorgde ervoor dat we in een busje werden opgehaald. Bij aankomst werden er kaartjes gekocht en konden we vervolgens met een (erg jonge) kapitein met een bootje verder naar Agilkia eiland. De tocht hiernaartoe is heerlijk rustig, waarbij je volop van het rustige landschap kunt genieten. Bij de tempels aangekomen geeft de onze gids de nodige informatie over de tempels en kunnen we nog ongeveer een half uur zelf rondlopen. Nadat we eerder de piramides van Gizeh en verschillende mooie bezienswaardigheden in Sakkara bekeken, viel het ons meteen op dat de muren van binnen en buiten voorzien zijn van vele goed bewaard gebleven hiërogliefen en tekeningen. Achteraf blijkt dat een half uur op eigen houtje redelijk kort is, maar na ongeveer 40 minuten moeten we toch gaan. Later blijkt dat onze gids nog een bezoek aan een parfumwinkel heeft gepland (waar hij natuurlijk hoopt wat extra commissies te vangen). We bedanken vriendelijk voor dit bezoek omdat we dit in Cairo ook al gezien hadden en realiseren ons dat, als we dit eerder hadden aangegeven, we wellicht wat langer bij de tempels van Philae hadden kunnen rondlopen. Dus een goede tip voor als je een trip naar Philae tempel met een gids op de planning hebt staan; vraag van te voren hoe lang de trip duurt, wat er allemaal op de planning staat, zodat je dit soort uitstapjes eventueel kan overslaan.
Wat kun je allemaal zien bij Philea tempel?
- De tempel van Isis, met een groot hof, de voorste zuilenhal en drie kapellen
- Een mammisi of geboortehuis
- De Kiosk van Trajanus
- Het Paviljoen van Nectanebo I
- Een Nilometer
- De tempel van Arsinoë
- De kleine tempel van Hathor
- Een gereconstrueerde tempel van Augustus
- Een Koptische kerk, in de christelijke tijd werd deze site namelijk ook gebruikt.
Elephantine eiland
Tijdens een georganiseerde reis met weinig vrije tijd en een strak schema, ben je gedwongen om keuzes te maken. Hierdoor konden wij niet naar Elephantine eiland, maar zijn we er wel langs gevaren. Omdat Elephantine eiland door velen wordt beschouwd als een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Aswan, willen we hier toch wat meer informatie over geven.
Ligging Elephantine eiland
Elephantine eiland is het grootste eiland in de Nijl in de regio van Aswan. Het eiland ligt midden in de Nijl en is 1200 meter lang en op zijn breedste punt 400 meter. Met zijn mooie palmbomen, kleurrijke huisjes, rustige (autoloze) weggetjes en verschillende historische vindplaatsen is het een populaire toeristische bestemming in Aswan. Er zijn artefacten gevonden van predynastische periodes (5500-3100 vr. Chr.). Waarschijnlijk door de ligging bij de eerste Cataract (waterval/ stroomversnelling) van de Nijl, die zorgde voor een natuurlijke grens tussen Egypte en het Nubische rijk. Het eiland was makkelijk te verdedigen en het zuidelijke gedeelte heeft lange tijd als fort gediend. Er is ooit ook een brug van het vasteland naar het eiland geweest.
Waar komt de naam Elephantine vandaan?
Elephantine is het Griekse woord voor olifant. In eerdere tijden werd het eiland ook wel Abu of Yabu genoemd, wat ook olifant betekent. Er zijn verschillende theorieen waarom het eiland naar olifanten werd vernoemd. Zo zijn er twee grote rotsblokken in de rivier naast het eiland die met een beetje fantasie twee badende olifanten zouden uitbeelden. Door anderen wordt weer gezegd dat het eiland de vorm van een slagtand zou hebben. Een andere theorie is dat het eiland deze naam kreeg omdat het eiland een belangrijke handelspost voor het ivoor was.
Bezienswaardigheden op Elephantine eiland
-Aswan museum. In het museum zijn verschillende beelden van koningen, sarcofagen, mummies van rammen en andere historische artefacten te bezichtigen
-Khnum Tempel (ook wel de tempel van Chnoem, de god van de cataracts met het hoofd van een ram)
-Satet tempel
-Kalabsha tempel
-Nilometer (hiermee kon de hoogte van een overstroming worden gemeten)
Tot 1822 waren de tempels van Thutmose III en Amenhotep III ook nog intact op Elephantine eiland, helaas zijn die in dat jaar door de Ottomaanse regering vernietigd.
Nubian Village
Ons verblijf in Aswan was voor ons wat verwarrend. Toen we mede door vertragingen laat aankwamen in ons hotel in Aswan, dachten we dat we hier 1 nachtje zouden verblijven. We bezochten de stad in de ochtend, checkten uit in het hotel en checkten vervolgens weer in op de het cruiseschip voor onze Nijlcruise. We kwamen er achter dat we een nacht in Aswan zouden blijven en de volgende dag in de loop van de dag zouden gaan varen. Hierdoor bleek dat we nog tijd zat hadden om in de ochtend een uitstapje te doen. We hadden naar Elephantine eiland kunnen gaan, maar qua afwisseling (ook voor onze zoon) leek het ons leuker om een boottripje naar een ‘Nubian Village’ (Nubisch dorp) te maken.
En dat bleek een goede keuze, het bezoek aan de Nubian village behoort wat ons betreft zeker tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Aswan. We stappen aan boord van een ruime boot samen met onze gids. Er zijn mogelijkheden om op het dak van de boot te klimmen, waar onze zoon gretig gebruik van maakt. We varen langs de oevers van de nijl, waarbij het eigenlijk meteen opvalt hoe helder dit water is. Onze gids wil dit nog even extra aandikken door een kannetje water te vullen en hier een paar grote slokken van te drinken. Tijdens de boottocht zien we verschillende vogelsoorten (reigers, ijsvogels en andere watervogels). Wat toch wel bijzonder is, is dat er wat begroeiing aan de oevers van de Nijl is, het landschap toch erg dor en droog is. Langs de nijl zien we mensen met kamelen en de vrolijke kleurrijke Nubische huisjes.
Na ongeveer een half uur varen komen we bij een strandje waar wij en een stuk of 10 andere boten aanmeren.Onze gids beweert dat het water een helende werking zou hebben en dat een duik in het frisse water ons goed zou doen. We nemen met zijn allen een duik en mijn zoon en ik zwemmen tegen de stroming in naar een eilandje in de nijl.
Ons bezoek aan het Nubisch dorp / Nubian Village
Na een poosje varen we weer verder om enkele minuten later aan te meren bij het ‘Nubische dorp’. Hier worden we eerst meegenomen naar een mooi blauw gekleurd guest house waar ik de naam van ben vergeten. We krijgen hier thee aangeboden en kunnen als we willen op de foto met één van de krokodillen die ze in hun huis hebben. Hier passen wij voor, de krokodillen hebben een dicht getapete mond en dit staat ons niet zo aan. Onze gids krijgt een waterpijp aangereikt, waar we ook een paar keer aan lurken. Daarna krijgen we ongeveer een half uurtje om in het kleurrijke Nubische dorp rond te lopen. Het gedeelte waar wij rondlopen bestaat eigenlijk voornamelijk uit souvenir shops. Daarnaast bieden ze toeristen de mogelijkheid op een kameel rond te rijden. Een paar jonge toeristen zorgen nog voor wat grappige taferelen als ze bijna van de kameel afgeschoten worden als deze plotseling gaat zitten. Eigenlijk hadden we net tijd te kort om hier rustig rond te lopen, maar we moesten op tij weer terug naar het Cruiseship want in de loop van de middag zou onze nijlcruise dan echt van start gaan. De weg terug is net zo betoverend als de heenweg, waar we vollop genieten van het mooie landschap van de oevers van de Nijl.
De souk van Aswan
In de ochtend voordat we op het cruiseship moeten inchecken besluiten we een rondje te wandelen in Aswan. Eerst lopen we langs de oevers van de Nijl en later lopen we een steegje in waarna we later uitkomen op de Souk van Aswan. Het is een leuke kleurrijke souk met allerlei verschillende producten. We zien veel souvenirs, kleding, kruiden en andere etenswaren. Ondanks dat je overal leest dat de mensen in Aswan wat rustiger/ laid-back zijn, worden we hier van alle kanten belaagd, met souvenirs, t-shirts etc. Regelmatig hoor je een; “where are you from” “ooooh holland, kijken kijken niet kopen” voorbij komen. Toen één van deze verkopers me in plaats van de gebruikelijke ‘kijken kijken niet kopen” verraste met het woord “kinderbijslag” was ik om en werd ik zijn winkeltje ingelokt. Bij één kraampje waar we naar binnen werden gelokt werden er allerlei kruiden aan ons getoond, waar we ook alles mochten ruiken en proeven. Blijkbaar staat deze regio bekend om goede (en goedkope) saffraan. Maar ik heb geen idee wat een gram saffraan normaal kost, waardoor ik ook niet goed weet wat een goede prijs hiervoor zou zijn. Grappig is dat je in dergelijke winkels vaak verschillende soorten onder ogen krijgt, waarbij er altijd wel een secret stash is, die speciaal voor ‘kenners’ o.i.d. is.
Uiteindelijk lijkt de Souk voor ons oneindig en besluiten we ergens een zijsteegje te nemen naar ons hotel. Als je wat tijd over hebt is het zeker leuk om hier even over de souk van Aswan te lopen.
Nubian Museum / Nubisch Museum
Wanneer je geïnteresseerd bent in de Nubische cultuur, dan is het Nubisch Museum ook een niet te missen bezienswaardigheid in Aswan. Je kunt er verschillende artefacten van de oude Nubische beschaving bekijken waaronder juwelen, keramiek en meubels.
Steengroeve onafgemaakte obelisk
In deze steengroeve is een onafgemaakte obelisk te bezichtigen. Als deze obelisk voltooid zou zijn geweest, zou deze een lengte van 42 meter hebben gehad, waarmee deze dus stukken groter dan elke andere opgerichte obelisk in Egypte zou zijn. Er wordt vermoed dat deze obelisk werd gebouwd in opdracht van farao Hatsjepsoet om haar zestiende jaar van regeren te vieren. Waarschijnlijk is deze nooit afgemaakt omdat er breuken in het gesteente zitten.
Nassermeer en de Aswandam
De gigantische Aswandam is een bouwkundig meesterwerk dat de Nijl reguleert en elektriciteit opwekt voor het grootste deel van de regio. De constructie van de dam in de jaren zestig van de vorige eeuw was een enorme prestatie van techniek en engineering.
Het Nassermeer werd gecreëerd door de bouw van de Aswandam. Het Nassermeer staat bekend om zijn kristalheldere water en de vele watervogels die er te vinden zijn.
Varen met een felucca over de Nijl
Omdat wij over de Nijl met een cruiseschip vaarden, hebben we geen Felucca tocht gemaakt. Maar het is ook mogelijk om in plaats van een tocht op een cruiseschip een tocht op een traditionele felucca te maken. Felucca’s zijn traditionele houten zeilboten die je overal ziet op de Nijl. Als ik ervaringen van andere mensen lees, lijkt me dit een geweldige ervaring. Je kunt aan boord rustig genieten van de omgeving en een meereizende kok verzorgd lekkere maaltijden. Wat me vooral mooi lijkt is dat je kunt overnachten op het dek onder de sterrenhemel in de Nijl.
Een gemiste kans voor ons!
De mooiste en belangrijkste bezienswaardigheden van Aswan
Zoals we hierboven al beschreven hebben we enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van Aswan moeten missen. Maar buiten dat hebben we prima genoten van bezoekjes aan de Souk van Aswan, de tempels van Philae en het Nubische dorp. Als ik ooit nog eens in Egypte kom, zou ik zeker weer naar Aswan gaan om in ieder geval Abu Simbel en Elephantine eiland te bezoeken om vervolgens een 2 daagse tocht over de Nijl in een felucca te maken.