Een bezoek aan de tempels van Edfu

  • Menfacts
  • oktober 11, 2023
  • Comments Off
reliefs op tempels van Edfu

Egypte, een land doordrenkt van eeuwenoude geschiedenis en intrigerende mysteries, biedt reizigers een overvloed aan archeologische schatten om te verkennen. Tijdens onze reis door Egypte bezochten we verschillende historische plekken zoals Sakkara, Gizeh en de Philae tempel bij Aswan.  Een absolute must-see op deze historische reis zijn de Tempels van Edfu, een adembenemend complex dat een ongefilterde blik biedt op het glorieuze verleden van het oude Egypte. Wij bezochten Edfu vanuit onze nijlcruise van Aswan naar Luxor. In het onderstaande artikel zullen we eerst wat algemene informatie over Edfu geven, enkele handige tips voor reizigers die Edfu bezoeken en ook onze eigen ervaringen met het bezoek aan Edfu. 

edfu tempels

bezoek aan Edfu

Historische diepgang: een overzicht van de Tempels van Edfu

De tempels van Edfu werden gebouwd tussen 237 en 57 voor Christus, tijdens de Ptolemaeïsche periode. De Tempels van Edfu zijn toegewijd aan de machtige valkgod Horus. Deze tempels fungeerden als centra van aanbidding en religieuze rituelen die het geloof van het oude Egypte weerspiegelden en een blijvende erfenis achterlieten van de dynamiek tussen koningschap en spiritualiteit.

Architectonische pracht: een staaltje van oude ingenieurskunst

De Tempels van Edfu, gelegen aan de oevers van de Nijl, stralen de grandeur uit van het oude Egypte’s architecturale meesterschap. Het complex omvat een reeks prachtige elementen, waaronder een indrukwekkende toegangspoort, een weelderige binnenplaats met zuilengangen en het heiligdom zelf.

De met hiërogliefen versierde muren zijn als tijdscapsules die verhalen vertellen van farao’s, goden en rituelen. Elk reliëf en elke inscriptie onthult niet alleen de mythologie en overtuigingen van die tijd, maar ook de technologische en artistieke vaardigheden van de oude Egyptenaren.

Symbolische reis: het heilige pad van de tempels

Een van de meest betoverende aspecten van de Tempels van Edfu is het symbolische pad dat naar het hart van het heiligdom leidt. Dit pad, vaak aangeduid als het “Heilige Pad”, belichaamt de reis van Horus naar zijn heiligdom en dient als een metafoor voor de gelovigen die op zoek zijn naar spirituele verlichting.

Langs dit pad zijn gedetailleerde afbeeldingen en inscripties te vinden die een breed scala aan onderwerpen bestrijken, van astronomie en mythologie tot geneeskunde en geschiedenis. Het was duidelijk dat het oude Egypte niet alleen gefocust was op religie, maar ook een diepgaande interesse had in kennis en wijsheid.

Edfu tempel

bezoek aan Edfu

Tips voor toekomstige reizigers: haal het meeste uit je bezoek

Voor reizigers die van plan zijn om de Tempels van Edfu te bezoeken, zijn er enkele handige tips om de ervaring optimaal te benutten:

Gids of zelfstudie: Overweeg het huren van een lokale gids om de geschiedenis en symboliek van de tempels te begrijpen, of bereid je voor met zelfstudie voordat je aankomt.

Comfortabele schoenen: De tempels beslaan een groot gebied, dus zorg ervoor dat je comfortabele schoenen draagt om gemakkelijk te kunnen verkennen.

Camera en notitieboekje: Neem een camera mee om de indrukwekkende details vast te leggen en een notitieboekje om persoonlijke indrukken en interessante feiten op te schrijven.

Vroeg aankomen: Om de drukte te vermijden en het beste licht te vangen voor fotografie, kun je het beste vroeg in de ochtend aankomen

De Tempels van Edfu beloven een onvergetelijke reis door de rijke geschiedenis van het oude Egypte. Voor reizigers met een passie voor archeologie en geschiedenis, biedt dit majestueuze complex een zeldzaam inzicht in het verleden en een diep respect voor de erfenis van een eeuwenoude beschaving.

horus edfu

binnen edfu

tempels Edfu

Onze ervaringen tijdens het bezoek aan de tempels van Edfu

Vroege vogels

Voor het bezoek aan de tempels van Edfu moesten we vroeg opstaan. De wekker ging om 4.30 zodat we om 5.00 in de foyer van het cruiseschip klaar stonden voor ons nieuw avontuur. Onze 13 jarige zoon had even genoeg tempels en piramides gezien en besloot op het cruiseschip te blijven. We vonden dit in eerste instantie nogal spannend, maar na goed overleg met het cruise personeel besloten we hem ‘s ochtends te laten slapen. 

Petje af voor de gids

Nadat we onze gids duidelijk hadden laten doorschemeren dat we erg teleurgesteld waren in ons korte bezoek aan de tempels van Kom Ombo, was hij deze dag vastberaden om ons een sublieme ervaring te bezorgen. We verlieten in de vroege ochtend als eerste het schip, waarna direct een paard met wagen klaar stond om ons mee te nemen naar de tempels van Edfu. Terwijl wij achterin de wagen zaten te genieten, spoorde de koetsier zijn paard nog even aan, zodat wij met hoge snelheid door de straten van Edfu raasden. Ondanks dat wij het idee hadden dat we mooi op tijd waren; de tempels van Edfu gingen pas om 6.00 uur open, was het toch al aardig druk bij de ingang van de tempels. Onze gids nam ons direct mee naar de ticketverkoop, waar anderen nog in een lange rij stonden om tickets te halen. Daar regelde hij even mooi dat een kennis die helemaal vooraan stond, extra tickets voor ons kocht, zodat wij bij het openen meteen naar binnen zouden kunnen. Ook hier had onze gids wat trucjes voor, zodat we eigenlijk praktisch vooraan stonden. Toen we eenmaal naar binnen konden, zetten we er een flinke pas in waardoor wij die ochtend als eerste de tempels betraden. Even daarna stroomden de hordes toeristen naar binnen. 

rit naar Edfu

Onze gids geeft ons uitleg bij verschillende belangrijke afbeeldingen, daarna krijgen we voldoende tijd om het tempelcomplex zelf te verkennen. 

reliefs tempels van Edfu

tempel Edfu

De indrukwekkende reliefs op de tempels van Edfu

De tempels van Edfu zijn enorm en worden niet voor niets gezien als een van de best bewaarde tempels in Egypte. De eerste pyloon van de tempel is 36 meter hoog en 76 meter breed. De reliëfs met uitgebreide tekeningen en hiërogliefen zijn op sommige plekken in perfecte staat. Aan de buitenkant van de tempels van Edfu zijn er zeker wel wat beschadigingen te zien. Soms zijn deze ook opzettelijk aangebracht, waarbij je ziet dat gezichten van goddelijken zijn weggekrast door latere beschavingen die dit als godslastering zagen. Aan de binnenkant lijken de afbeeldingen op de muren in nog betere staat te zijn. Het is erg indrukwekkend als je nagaat hoeveel werk dit heeft gekost en hoe lang deze tempels hier al staan.  

Ondanks dat we voldoende tijd krijgen, valt er zoveel te zien, dat we bij het weggaan het gevoel hebben dat we de helft niet gezien hebben. 

Onze koetsier staat netjes op ons te wachten bij de uitgang, waarna we weer worden meegenomen naar ons cruiseschip. Daar aangekomen ligt onze zoon nog te slapen, totaal niet bewust dat wij er al een hele indrukwekkende ochtend op hadden zitten!

Previous «
Next »