Dit mag je niet missen in Granada, Spanje

  • Rogier
  • oktober 13, 2023
  • Comments Off
Dit mag je niet missen in Granada

Als je aan Granada, Spanje denkt, is de kans groot dat je aan één bezienswaardigheid denkt: La Alhambra. Maar dit uitgestrekte 14e-eeuwse paleis, een van de mooiste voorbeelden van Moorse architectuur, is slechts het topje van de ijsberg van wat Granada te bieden heeft. Deze stad, een smeltkroes van de islamitische, joodse en christelijke culturen die het moderne Spanje hebben opgebouwd, voelt in sommige delen vaak aan als Marokko… totdat je een grote kathedraal tegenkomt.

Een ding dat echter consistent is, is de soulvolle, romantische uitstraling die alles lijkt te doordringen, van de straatmarkten tot de tapasbars. Hoewel het een kleinere, rustigere stad is, met een langzamer levenstempo dan de bruisende metropolen Madrid en Barcelona, ​​zijn er verschillende buurten en unieke attracties!

De Arabische wijk en het historische centrum

Begin je avontuur in Granada met een rondleiding door het historische centrum, waar een handvol van de meest iconische monumenten, pleinen en straten van de stad te vinden zijn. Het is een uitgestrekt gebied dat de Arabische wijk omvat, ook wel bekend als de Albaicín, en enkele prominente openbare instellingen en pleinen. Hier zijn enkele van onze favoriete dingen om te doen:

Albaicín

Bezoek Corral del Carbón

Dit 14e-eeuwse gebouw is de enige bewaard gebleven alhóndiga, of graanbeurs, op het Iberisch schiereiland uit de tijd van de islamitische heerschappij. Het fungeerde als een marktplaats voor goederen zoals tarwe, een pakhuis en onderdak voor kooplieden die van buiten de stad kwamen. Vanwege zijn historisch belang werd Corral del Carbón door de stad Granada uitgeroepen tot nationaal monument. 

Corral del Carbón

Loop door de straten van de Alcaicería

Als je door de Alcaicería loopt, voelt het alsof je naar Marokko getransporteerd bent. Versierd met lampen daterend uit de 15e eeuw, is het een smalle marktstraat in het hart van Granada, waar de winkels gevuld zijn met van alles, van keramiek tot lederwaren. De kooplieden die vroeger in Corral del Carbón verbleven, kwamen hier om hun goederen te verkopen. Tegenwoordig kun je hier een aantal unieke souvenirs vinden en onderhandelen met de verkopers om de beste prijs te krijgen.

Alcaicería

Bewonder de architectuur in de kathedraal van Granada

De kathedraal van Granada is een kerk in renaissance- en barokstijl die in de 16e eeuw werd gebouwd op de plaats van de Grote Moskee na de herovering van Spanje door de katholieke koningen. Wat deze kerk echt speciaal maakt, is het sierlijke, met goud omzoomde, altaar. Het is een lust voor het oog.

cathedral

Ontspan op Plaza Bib-Rambla

Na een paar uur door het historische centrum te hebben gewandeld, stop je bij de Plaza Bib-Rambla, misschien wel het mooiste plein van de stad. Dit is een geweldige plek om te zitten, een kopje koffie te drinken en de sfeer op te snuiven. Er is een enorme fontein in het centrum genaamd The Mountain of the Giants, omringd door verschillende winkels en cafés.

Plaza Bib-Rambla

Geniet van gratis tapas en de Andalusische keuken

Tapas (vergelijkbaar met voorgerechten of snacks) is ontstaan ​​in Andalusië, de provincie waar Granada ligt. De tapas cultuur is hier dan ook springlevend. Traditioneel serveren restaurants en bars tapas als aperitief, en die zijn normaal gesproken gratis. Je zult deze waarschijnlijk vinden in een restaurant of buurtbar in de muur, zoals het altijd bedoeld was. Maar als je eens wat anders wilt proeven, kun je ook een begeleide tapastour maken.

tapas

Naast tapas zijn er verschillende beroemde gerechten uit Andalusië die het proberen waard zijn. Inheems in Granada is de Sacromonte-omelet, gemaakt met lams- of kalfs hersenen en testikels, geschikt voor avontuurlijke eters. Een gerecht dat iedereen kan proberen is plato alpujarreño, een traditioneel bord bestaande uit jamón serrano (gezouten ham), morcilla (bloedworst), aardappelen, eieren en paprika’s. Als laatste hebben we de traditionele Andalusische gazpacho, een koude tomatensoep. 

La Alhambra, Generalife en Sacromonte

La Alhambra is het symbool van Granada. De naam vertaalt zich naar “rood fort” in het Arabisch, een verwijzing naar de roodachtige tinten van de gebouwen. De emir van Granada gaf halverwege de 13e eeuw opdracht tot de bouw van dit uitgestrekte paleis en fort om te dienen als residentie voor de Moorse Nasrid-koningen en hun families. Ongeveer 120 jaar later werd La Alhambra voltooid.

La Alhambra, gelegen op de Sabika-heuvel met uitzicht op de bergen van de Sierra Nevada en de stad, is het best bewaarde overblijfsel van de periode van islamitische heerschappij op het Iberisch schiereiland. Als zodanig is het aangewezen als UNESCO-werelderfgoed. Dit zijn de belangrijkste delen van het paleis die je tijdens je rondleiding kunt zien:

al hambra

De Nasrid-paleizen

Het is moeilijk om het adembenemende vakmanschap van de Moorse architectuur te beschrijven, en de Nasrid-paleizen, die dienden als officiële residenties voor Moorse heersers, zijn er de mooiste voorbeelden van. Met hun kleurrijke tegels, gestuukte muren en ingewikkeld gesneden ontwerpen zijn het Comares Palace, het Palace of the Lions en de Mexuar verbluffend. Ze zijn met elkaar verbonden door een reeks binnenplaatsen en loopbruggen, die ook een fontein, een reflecterend zwembad en marmeren muren bevatten. Neem de tijd om door de paleizen te slenteren, gelegen in het midden van het Alhambra-complex, en bewonder de schoonheid van de omgeving.

De Medina

Gelegen in het oostelijke deel van La Alhambra, was de Medina een citadel tijdens de Nasrid-dynastie. Het was de thuisbasis van een woonwijk voor paleis dienaren en gewone mensen, naast moskeeën, winkels en cafés. Tegenwoordig vind je voornamelijk ruïnes van enkele van de originele bouwwerken, aangezien tijdens de herovering van Spanje een groot deel van de citadel werd verwoest en vervangen door nieuwe gebouwen. Toch zal het verkennen van dit gebied je een idee geven van hoe normale mensen leefden tijdens het Moorse tijdperk in Granada.

Medina

De Alcazaba

Deze militaire basis en fort op het westelijke puntje van La Alhambra is het oudste deel van het La Alhambra-complex. Het huisvestte bewakers en hun families, evenals adel tijdens de Nasrid-periode. Met zijn meerdere torens en steile muren was de belangrijkste functie van de Alcazaba het paleis te beschermen tegen aanvallen en buitenlandse indringers. Dit gebied biedt ook een spectaculair uitzicht op het Sierra Madre-gebergte.

Alcazaba
Previous «
Next »