Virtual reality (VR) biedt een mogelijkheid om op een hele andere manier te gamen. Met VR kunnen gebruikers zich onderdompelen in werelden en verhalen die voorheen onmogelijk waren om te ervaren. VR verbetert de game-ervaring, door het realistische aspect dat het met zich meebrengt. Het zorgt voor verbeterde interactiviteit en sociale interactie.
VR-technologie kan ook het gevoel van aanwezigheid verbeteren, waardoor gamers het gevoel krijgen alsof ze daadwerkelijk in de game zitten. Met de kracht van VR kunnen gamers een verhoogd niveau van betrokkenheid en emotie ervaren. Dit was voorheen niet mogelijk bij traditionele gamingplatforms.
Ervaringen die uniek zijn voor VR
Voor zowel spelers als ontwikkelaars voegen VR-apparaten een nieuwe dimensie toe aan het ervaren van games. Dat betekent niet alleen het creëren van geheel nieuwe ervaringen, het betekent ook het innoveren van bestaande ervaringen. Bij VR Amsterdam kun je het zelf ervaren.
Neem bijvoorbeeld het razend populaire FPS-genre. Bij games als Onward beweeg je de joystick om te kunnen bewegen. En wat dacht je van fysiek bewegen om ook in het spel te kunnen bewegen? Denk aan het leunen om een hoekje om te kijken. Of het chrono kinetische VR-hoofdbestanddeel Super Hot. Hierin loopt de tijd gelijk met de tijd van de speler in het echte leven. Bij virtual reality krijg je te maken met uitdagingen en puzzels die daarbuiten ondenkbaar zouden zijn.
Gezondheidsvoordelen
Is het niet de droom van ieder kind om een legitiem punt te hebben als ze bij hun ouders benadrukken dat videogames goed voor ze zijn? Met de opkomst van VR-games is deze droom van vele kinderen dan ook werkelijkheid geworden.
Uit een aantal verschillende medische onderzoeken naar de gezondheidseffecten van virtual reality is gebleken dat VR een gunstige rol kan spelen. Zo bevordert het niet alleen gewichtsverlies en spierbehoud door de actieve beweging, maar ook blijkt het goed te zijn voor de mentale en fysieke gezondheid. Vr gamen is dus een sportieve aangelegenheid.
Onderwijs
Ook educatieve organisaties hebben baat bij VR-games. Zo komen kinderen op een interactieve manier veel meer te weten over onder andere geschiedenis. De afgelopen jaren heeft het onderwijs het VR-gamen juist omarmd, omdat het kinderen meesleept in een verhaal. Combineer dit met educatie en je hebt een gouden combinatie.
Omdat VR unieke leeromgevingen creëert, kan het leerlingen meenemen op excursies waar ze normaal alleen maar van konden dromen. Denk aan het verkennen van het Internationale Ruimtestation. Daarbij kunnen studenten hun kennis bijspijkeren en vaardigheden bevorderen met programma’s als Virtuoso.
Ook is er een spel dat is ontworpen met het doel om muziektheorie bij te leren en instrumentale vaardigheden op te doen. Hier kan de unieke simulatieve interface van VR bij helpen. Wanneer gebruikers dit spel spelen, doen ze op een bijzondere manier kennis en ervaring op.
Angsten overwinnen
VR wordt al lange tijd gebruikt als een instrument om angsten mee te overwinnen. Het meest populaire scenario is werken aan het overwinnen van hoogtevrees. Met behulp van virtual reality kun je op een veilige maar realistische wijze je angsten overwinnen.