Beter met je financiën omgaan door overzicht en balans

  • Menfacts
  • maart 25, 2021
  • Comments Off
beter omgaan met geld

De corona ciris hakt er voor veel mensen hard in. Zo zien we dat er het afgelopen jaar veel ontslagen zijn gevallen en dat zzp-ers in bepaalde sectoren, zoals de horeca of standbouw, al hun inkomsten zagen verdwijnen. Nu doet de regering alsof er hulp is, maar in de praktijk blijkt deze hulp voor heel veel mensen niet voldoende. Dit komt omdat er belachelijke regels worden gehanteerd, vooral in de compensatie naar zzp-ers toe. Dit kan het erg moeilijk maken om rond te kunnen komen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om meer geld over te houden aan het eind van de maand. Zo kun je natuurlijk kijken naar je extra uitgaven en zorgen dat je die beperkt, door bijvoorbeeld de bankgiroloterij opzeggen, of goedkoper boodschappen te doen. Er zijn ook nog tal van andere manieren om slim met je geld om te gaan, hieronder helpen we je hierbij.

Doe geen impulsaankopen meer, maar doe onderzoek

Wil je nog niet direct je postcodeloterij opzeggen uit angst om een prijs mis te lopen als je dat hebt gedaan kun je dus ook naar andere zaken kijken. De eerste tip die we je willen geven is om niet aan impulsaankopen te doen. Als je iets wil kopen neem dan de tijd om rond te kijken en te zoeken naar de goedkoopste variant. Het internet is daarbij je grootste vriend. Ook kun je verschillende winkels bezoeken (op afspraak) om op die manier heel bewust op zoek te gaan naar de beste prijs. Doe daarnaast geen boodschappen bij een dure supermarkt. Dat is tegenwoordig echt nergens meer voor nodig. Ga naar een goedkope supermarkt en het scheelt je al snel 15 tot 20 euro per week. Met andere woorden: meer dan de moeite waard.

Zorg dat je weet wat er binnenkomt en wat er aan geld uit gaat

Wil je gaan bezuinigen dan is het nodig dat je je geldzaken goed gaat bijhouden en precies weet wat er aan geld binnenkomt en dus ook uit gaat. Pas als je dit overzichtelijk hebt, kun je kijken waar eventueel te veel geld aan uit wordt gegeven… en waar je dus op moet bezuinigen. Simpel gezegd: schrijf  op wat er elke maand binnenkomt en wat je uitgeeft. Doordat je dit noteert en bijhoudt, heb je het overzichtelijk op papier staan en weet je hoe de situatie ervoor staat. Je weet hoeveel er op de rekening staat en wat je elke week uitgeeft. 

Geld investeren

Wat doe jij met je geld? Geef je het uit aan spullen of ga je leuke dingen doen? Al eens nagedacht over het investeren van je geld? Investeren in jezelf bijvoorbeeld, door een training of een cursus te volgen om beter te worden in je werk. Of investeren in je huis zoals zonnepanelen of het extra betalen van je hypotheek. Je gebruikt je geld dan slim zodat het voor je gaat werken.  Als je een maand extra hypotheek betaalt, scheelt dat vervolgens 10 euro per maand. Dat klinkt niet aantrekkelijk, dat begrijp ik. Maar als je dit een jaar lang doet scheelt het je 120 euro per maand. 

Gebalanceerd omgaan met je geld

Om gebalanceerd met je inkomsten om te gaan, moet je eigenlijk beneden je stand gaan leven en er dus voor zorgen dat je minder uitgeeft dan dat er binnenkomt. Dit klinkt simpel, maar het valt lang niet altijd mee. Houd een overzicht bij en spaar elke maand een bepaald bedrag. Het is nodig dat je geld spaart voor noodgevallen zoals het kopen van een nieuwe vaatmachine als deze kapot gaat. En stel je voor dat jij je baan verliest, hoe fijn is het dan als je een paar maanden kan leven van je spaargeld? Als jij bijvoorbeeld elke maand 1400 euro verdiend dan betekent dit dat je dus maar 1200 euro uitgeeft per maand. Als je volgens dit principe leeft zal dit je een gevoel van vrijheid geven omdat je nooit meer te weinig geld hebt.

Previous «
Next »