Zelf chimichurri maken

  • Menfacts
  • november 8, 2018
  • Comments Off

Barbecueën is in de meeste gevallen een echt mannending. Veelal is het de man die aan de barbecue staat om het vlees te grillen. Maar hoe lekker hij het vlees ook bereidt, nog lekkerder krijg je het vlees door er ook een stoer sausje bij te nemen of het vlees juist voor het grillen te marineren met een lekker saus. Het vlees krijgt door de gebruikte kruiden en groenten nog meer smaak en de reacties zullen loven zijn. Chimichurri is één van die lekkere en typische sausen die je bij de barbecue neerzet. En zelf chimichurri saus maken is helemaal niet moeilijk.

Wat is chimichurri?

Chimichurri is een saus die ook als een marinade gebruikt kan worden. De saus is een typische Argentijnse saus en wordt daarom veel gegeten bij gegrild vlees van de Argentijnse barbecue. De saus werd in de 19e eeuw voor het eerst gemaakt door een Ier die een rol speelde tijdens de Argentijnse onafhankelijkheidsstrijd. Zijn naam, Jimmy McCurry is verbasterd tot chimichurri omdat dit gemakkelijker was voor de Argentijnen om uit te spreken. De saus bestaat uit verschillende ingrediënten, zoals knoflook, uit en laurier en wordt samengebonden met azijn en olie. Een belangrijk bestandsdeel van de saus is de peper. Hiermee kun je bij het zelf chimichurri maken, bepalen hoe sterk de saus wordt.

Waar kun je chimichurri bij eten?

Je gaat de Argentijnse chimichurri maken, dan zul je er meestal vlees bij serveren. Vooral barbecuevlees is erg populair om in combinatie met chimichurri te eten. Biefstuk en lamsbout zijn de meest populair vleessoorten. Maar je kunt ook zelf chimichurri maken terwijl je helemaal niet van vlees houdt. Chimichurri kan uitstekend gebruikt worden door vegetariërs. Je kunt er bijvoorbeeld een vegetarische chimichurri pasta van maken. De saus voldoet namelijk prima als pastasaus. Ook een rijstgerecht is prima met chimichurri te combineren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een chimichurri rijstsalade, waarbij de gekleurde groenten in de chimichurri het gerecht een vrolijk kleurtje geven.

argentijnse chimichurri maken

Recept zelf Argentijnse chimichurri maken

Zelf ook eens chimichurri saus maken? Dit heb je er voor nodig:
• 1 tomaat
• Bosje bladpeterselie
• 1 rode ui
• 4 tenen knoflook
• 1 Rode peper (als je het pittig wilt mag je ook meer pepers toevoegen)
• 1 theelepel gedroogde oregano en 1 theelepel komijnpoeder
• Olijfolie & wijnazijn
• Peper & zout

Het bereiden is niet zo moeilijk. Je snijdt de tomaat, peterselie, ui, knoflook en rode peper(s) en doet alles bij elkaar in een kom. Een klein scheutje olijfolie en azijn toevoegen. Vervolgens voeg je de oregano, komijnpoeder en peper & zout toe. Nu roer je alles goed door elkaar heen, zodat het goed gemengd is. Nu voeg je er flink wat olijfolie aan toe. Net zoveel totdat je kruiden en groenten net onder de olie staan. Nu kun je de chimichurri opdienen bij een lekkere biefstuk of je kunt het vlees insmeren met de chimichurri als marinade.

Previous «
Next »