Caferacer, zelfbouwproject voor in de wintermaanden

  • Menfacts
  • december 27, 2018
  • Comments Off
caferacer

Bouw een caféracer!

Nee, een caféracer is zeker geen fiets waarop je in zo hoog mogelijk tempo naar het café fietst. Een caféracer is een standaardmotor die is omgebouwd tot een sportmodel waarbij de mate van comfort er veel minder (lees: helemaal niets) toe doet. De term caféracer is afkomstig uit Engeland, in Amerika is een caféracer ook wel bekend als canyon racer. Voor stoere mannen is het maken van een caféracer een leuk en uitdagend project voor in de saaie wintermaanden. Vandaag op menfacts.nl alles over de caféracer

Sportieve houding op de caféracer

De caféracer werd ontwikkeld toen er nog amper sportieve motoren beschikbaar waren. De standaard motor werd zo goed als gestript en vooral lichter en sneller gemaakt. Typerend voor een echte stoere caféracer zijn een eenpersoonszadel, een kleinere tank, het stuur met lage handvatten en uitlaten die omhoog staan en er in elk geval sportief uitzien. De Triton is wellicht wel de bekendste caféracer. Typerend voor een caféracer is een sportieve houding. Van de motor blijft alleen het hoognodige over en niet zelden wordt er een compleet nieuw en vooral veel kleiner subframe gebouwd. Ook typerend voor de caféracer is de koplamp, die heel groot of heel klein kan zijn.

Aan de slag met een ombouwset

Als je je verveelt in de wintermaanden en van je wat suffe, standaard motor en sportieve motor wilt maken dan kun je terecht bij tal van bedrijven die praktische ombouwsets aanbieden. Overigens zijn er ook modernere caféracers tegenwoordig, motoren die weer een afgeleide zijn van de klassieke caféracers. Voorbeelden? Neem de Triumph Truxton en de Moto Guzzi V7 racer.

Caféracers vertegenwoordigen een subcultuur

Heb je je caféracer na maanden ploeteren in orde, dan zou je kunnen overwegen deel te nemen aan speciale evenementen zoals bijvoorbeeld de Seventies Cycle Run in het Belgische Eeklo of in eigen land in Achterveld waar jaarlijks de caféracersdag gehouden wordt. Nederland kent ook een club voor caféracers in de Road Rocket Club. Caféracers sterven niet uit. Integendeel, er lijkt wel haast steeds meer belangstelling voor de cultuur rondom caféracers te komen. De subcultuur, want dat is het, weet zich gesteund door veel bezochte websites als The Bikes Shed, Bike EXIF en BikeBrewers.

Previous «
Next »