• Homepage
 • >
 • Lifestyle
 • >
 • De baardtrends van 2023: Hoe je de perfecte baard onderhoudt en welke stijlen nu in de mode zijn

De baardtrends van 2023: Hoe je de perfecte baard onderhoudt en welke stijlen nu in de mode zijn

 • Rogier
 • december 8, 2023
 • Comments Off
Hoe je de perfecte baard onderhoudt en welke stijlen nu in de mode zijn

Baarden zijn meer dan alleen een modeverschijnsel; ze zijn een manier voor mannen om hun persoonlijkheid, stijl en zelfvertrouwen uit te drukken. In 2023 zien we een heropleving van klassieke baardstijlen, gecombineerd met hedendaagse snitten en technieken. Maar wat zijn de huidige baardtrends en hoe onderhoud je zo’n modieuze baard? Lees verder en ontdek het!

De huidige baardtrends

Het is fascinerend om te zien hoe baardstijlen zich door de jaren heen hebben ontwikkeld, en 2023 is geen uitzondering. Hier zijn de populairste stijlen van dit moment:

 1. De getrimde stoppelbaard: Deze look, die een paar dagen na het scheren verschijnt, blijft populair vanwege zijn universele aantrekkingskracht. Het straalt zowel nonchalance als verzorgdheid uit.
 2. De volle baard: Een klassieker die nooit uit de mode raakt. De volle baard van 2023 is echter netjes getrimd en onderhouden, waardoor hij zowel robuust als geraffineerd is.
 3. De garibaldi: Dit is een vollere, bijna vierkante baard die naar de bodem toe breed uitloopt. Het is een mix tussen wild en verzorgd, perfect voor de man die een statement wil maken.
 4. De snor: Hoewel technisch gezien geen baard, verdient de snor een vermelding. In 2023 zien we een heropleving van de brede, volle snor, die zowel solo als in combinatie met een baard kan worden gedragen.
baardtrends van 2023

Onderhoud van de perfecte baard

Een geweldige baard hebben is één ding, maar deze onderhouden is een heel ander verhaal. Hier zijn enkele essentiële tips om je baard er op zijn best uit te laten zien:

 1. Regelmatig wassen: Net zoals het haar op je hoofd, moet je baard regelmatig worden gewassen. Gebruik een milde shampoo of een speciale baardshampoo om vuil en overtollige olie te verwijderen zonder de natuurlijke oliën van de baard te strippen.
 2. Baardolie is je vriend: Baardolie hydrateert zowel je baard als de huid eronder. Het helpt jeuk en roos te voorkomen en geeft je baard een gezonde glans.
 3. Trimmen: Zelfs als je gaat voor een vollere baard stijl, is regelmatig trimmen essentieel. Dit verwijdert gespleten haarpunten en geeft je baard een nette, uniforme uitstraling.
 4. Investeer in goede tools: Een kwalitatieve baardtrimmer is een must. Voor langere baarden is een schaar ook handig om de lengte en vorm te beheersen. Een baard borstel of -kam helpt om knopen te verwijderen en de haren in één richting te laten lopen.
 5. Gebruik baardbalsem: Voor mannen met langere baarden is baardbalsem een geweldige tool om de vorm van de baard te beheersen en weerbarstige haren op hun plaats te houden.
 6. Let op je dieet: Wat je eet, kan invloed hebben op de gezondheid van je baard. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamines en mineralen, vooral biotine, om de haargroei te bevorderen.
Hoe je de perfecte baard onderhoudt

Enkele valkuilen om te vermijden

Hoewel het hebben van een baard geweldig is, zijn er enkele veelvoorkomende fouten die mannen maken:

 1. Over trimmen: Te enthousiast zijn met de trimmer kan betekenen dat je meer afsnijdt dan je had gewild. Het is altijd beter om conservatief te zijn en in kleine stappen te trimmen.
 2. Niet genoeg geduld hebben: Voor veel mannen kan het laten groeien van een volle baard enige tijd duren. Geef niet op als het niet zo snel gaat als je zou willen. Geef het tijd en wees geduldig.
 3. Verwaarlozing van de neklijn: Verwaarlozing van de neklijn bij het scheren is een veelvoorkomende fout die gemaakt wordt door mannen die hun baard verzorgen. Deze fout kan leiden tot een onverzorgde uitstraling en kan zelfs de gehele look van de baard beïnvloeden. Hieronder vind je een diepgaand overzicht van de problemen, gevolgen en tips om de neklijn op de juiste manier te verzorgen. Wat is de neklijn? De neklijn is het gebied waar de baard eindigt en de nek begint. Het definiëren van de neklijn kan helpen bij het creëren van een verzorgde en nette uitstraling, zelfs als de rest van de baard voller of langer is. Problemen bij het verwaarlozen van de neklijn:

– Onnatuurlijke look: Een verkeerd geschoren neklijn kan de indruk wekken dat de baard kunstmatig is of niet goed is onderhouden.

– Verkeerde balans: De neklijn helpt bij het in evenwicht brengen van het gezicht. Een te hoge neklijn kan het gezicht langer laten lijken, terwijl een te lage neklijn het gezicht breder en korter kan laten lijken.

– Irritatie: Overmatig of verkeerd scheren van de nek kan leiden tot huidirritatie, ingegroeide haren en andere huidaandoeningen.

De baardtrends van 2023

Tips voor het goed verzorgen van de neklijn

Bepaal de juiste plek: Idealiter zou de neklijn zich net boven de adamsappel moeten bevinden. Vanaf dat punt kun je een zachte curve maken naar de achterkant van beide kaaklijnen. Dit zorgt voor een natuurlijke en evenwichtige uitstraling.

Wees voorzichtig met gereedschap: Gebruik altijd een scherp scheermes of trimmer. Botte messen kunnen trekken en meer irritatie veroorzaken.

Voorbereiding: Was de nek met warm water en gebruik een goede kwaliteit scheercrème of -gel om de huid voor te bereiden op het scheren. Dit helpt de haren te verzachten en maakt het scheren makkelijker.

Scheertechniek: Scheer altijd in de richting van de haargroei om irritatie te minimaliseren. In de nek kan de haargroei in verschillende richtingen gaan, dus let goed op.

Nazorg: Gebruik na het scheren een kalmerende aftershave of lotion. Dit helpt eventuele irritaties of snijwonden te verminderen.

2023 is een spannend jaar voor baard liefhebbers. Met een combinatie van klassieke en moderne stijlen is er voor elke man wel een look die bij hem past. Het belangrijkste is om je baard goed te onderhouden en trots te zijn op wat je hebt. Dus omhels je innerlijke baardman en laat die prachtige gezichtsbeharing zien!

Previous «
Next »