Welke woonverzekeringen moet je echt kennen?

  • Menfacts
  • december 18, 2023
  • Comments Off

Verzekeringen kunnen je heel veel problemen besparen. Toch wil dat niet zeggen dat je iedere verzekering die je maar kunt verzinnen, moet afsluiten. Sommige verzekeringen heb je niet nodig, terwijl je anderen eigenlijk niet zou mogen missen. Onder deze categorie verzekeringen vallen de woonverzekeringen. Een goede woonverzekering kan je heel veel problemen besparen en daarnaast helpt het je om problemen veel sneller op te lossen. Genoeg reden dus om een keer uitgebreid stil te staan bij deze polissen. Heb je er nog geen afgesloten? Dan laten we je ook zien waar je moet zijn om dit vandaag nog recht te zetten.

Het nut van woonverzekeringen

Als we het over woonverzekeringen hebben, dan spreken we over twee polissen. De eerste is je inboedelverzekering, de tweede is je opstalverzekering. Of je beide nodig hebt, hangt af van je woonsituatie. Als je een woning huurt, dan heb je enkel een inboedelverzekering nodig. De opstalverzekering komt dan voor rekening van je huisbaas. Deze opstalverzekering is in het leven geroepen om schade aan de structuur van je huis te kunnen herstellen. Onder deze ‘structuur’ verstaat je verzekering alles wat aan je woning vast zit. Denk hierbij dus aan je dak, je muren, maar ook je zonnepanelen maken deel uit van je opstalverzekering. Dat maakt deze verzekering ook heel interessant voor mensen die hun woning hebben verduurzaamd. Je wilt namelijk niet dat je dure zonnepanelen beschadigd raken en dat je ze dan niet kunt repareren. Zorg er daarom voor dat je een goede opstalverzekering hebt wanneer je een woning gekocht hebt en/of deze verduurzaamd hebt. Een verzekering is namelijk vele malen voordeliger dan de schadeposten die je ermee kunt voorkomen.

Je inboedelverzekering

Of je nu huurt of een woning gekocht hebt, beide keren moet je zorgen dat je je woning inricht. Deze spullen kun je vervolgens verzekeren aan de hand van een inboedelverzekering. Je hebt altijd het risico dat je spullen beschadigd raken en dus is het altijd verstandig om hier een verzekering voor af te sluiten. Of het nu gaat over een ongelukje waardoor je laptop op de grond kapotvalt, of dat je een forse lekkage in je huis hebt waardoor je hele vloerbedekking verwoest is, je inboedelverzekering biedt een oplossing. Een telefoontje naar je verzekeringsmaatschappij is vaak voldoende om hulp te krijgen. Let er echter wel op dat je aan de voorwaarden van je verzekering voldoet. Opzettelijk toegebrachte schade wordt uiteraard niet vergoed.

Een polis afsluiten is zo geregeld

Mocht jij tot de conclusie zijn gekomen dat je geen woonverzekering hebt, of niet de juiste hebt afgesloten voor jouw woonsituatie, dan is het tijd om dit te veranderen. Je kunt even naar de site van jouw verzekeraar gaan om daar de mogelijke opties te bekijken. Kijk even goed naar de dekking. Mis je nog iets? Voeg dan een aanvullende verzekering toe. Hoe beter het lukt om de verzekering aan jouw situatie aan te passen, hoe meer jij de vruchten zult plukken van jouw polis.

Previous «
Next »