De beste kitesurf spots van Nederland

  • Rogier
  • maart 21, 2021
  • Comments Off
de kitesurfspots van nederland

Waar we vroeger in Nederland zeer veel windsurfers zagen op de vele waterrecreatie plekken die we hebben in Nederland, zijn de meeste van die windsurfzeilen vervangen door een kite. Niet zo gek, want Nederland is bij uitstek een land om te kitesurfen. Met een Noordzeekust van ruim 350 km en ontzettend veel meren en plassen, is er voldoende ruimte om deze geweldige sport te beoefenen. Ben jij op zoek naar een goede plek om deze sport te beoefenen bij jou in de buurt, lees dan snel verder. Eerder keken we al naar de beste plekken om te golfsurfen in Nederland, hieronder vind je de beste kitesurfspots van Nederland!

De beste kitesurfspot van Nederland hoeft niet voor iedereen dezelfde te zijn

Wat de één een prachtige plek vindt om te kitesurfen is dat voor de ander misschien helemaal niet. Het ligt er helemaal aan wat je wil. Ben je op zoek naar golven om hoge sprongen te maken, dan moet je richting zee. Will je eerst dat springen oefenen, dan kun je op zoek gaan naar een wat meer choppy plek, waar de golven niet enorm zijn en waar je de tijd hebt om te oefenen. Sommigen willen helemaal geen golven en zoeken juist naar mooi vlak water.

In Nederland hebben we bovenstaande condities allemaal. En, niet geheel onbelangrijk, we hebben hier ook vaak voldoende wind, die voornamelijk uit het zuidwesten waait. Dit is ideaal om te kitesurfen op de Noordzee. Met deze windrichting is het vrijwel overal langs de kustlijn onshore of side onshore wind. Lekker veilig, omdat je dan nooit de zee opgeblazen kan worden, wat dus alleen kan bij een (koude) oostenwind. We hebben dan ook best veel ‘beste kitesurfspots van Nederland.’

de beste kitesurfspots van holland

Kitesurfen bij de Zandmotor

Wil je graag op een binnenwater kitesurfen? Aan het IJsselmeer en verschillende randmeren zijn kitesurf zones ingesteld, waar kiteboarders welkom zijn. Ook zijn er lagunes, zoals bij de Zandmotor , waar je je kite op mag laten. Hier heb je de voordelen van zeewater, zonder last te hebben van stromingen en golven. Daarnaast is deze spot lang ondiep, wat het erg makkelijk maakt om weg te komen als je bijvoorbeeld bent gevallen. De zandmotor bij Monster is dan ook onze eerste tip om te bezoeken.

de fijnste kitesurfspots van nederland

Ijmuiden: een van de beste kitesurf spots van Nederland

Ijmuiden is een spot aan de Noord-Hollandse kust waar het vaak harder waait dan elders. Deze kitesurfspot ligt wat verder in zee waardoor er net iets meer wind staat dan bijvoorbeeld Wijk aan zee. Omdat deze spot langzaam dieper wordt is dit ook een goede plek voor beginnende kiters met een klein beetje ervaring. Zorg dat je dan wel alleen het water op gaat bij aanlandige wind, zodat je niet de zee opgeblazen kunt worden en blijf minimaal 50 meter verwijderd van de pier.

fijnste kitesurfspots van nederland

Kitesurfen in Bloemendaal

Kitespot Bloemendaal in Noord-Holland staat bekend om zijn strandclubs, maar je kunt hier ook kitesurfen. Op deze sport wordt er naast kitesurfen ook veel gewindsurft, gesupt en gesurfd. Het brede strand biedt voldoende ruimte om je kite op te laten en te landen. Er kan hier een sterke stroming staan, waardoor de kitesurfspot niet altijd geschikt is voor de beginnende kitesurfer. Dan kan je beter naar de spot in Ijmuiderslag rijden, dat ligt een stukje verderop in noordelijke richting van kitesurfspot Bloemendaal. Bij kitesurfspot Bloemendaal vind je Mifune Watersports, waar je terecht kunt voor een voor kitesurfcursus, verhuur en stalling voor kitesurfen. Ook is er een gezellige beachclub waar jij je ervaringen kunt delen onder het genot van een hapje en een drankje.

de beste kitesurfspots van nederland

Oostvoorne: een erg veilige kitesurfspot

Het voormalige autostrand van Oostvoorne is een van de meest toegankelijk kitesurfspots van Nederland. Het vlakke, ondiepe water van Oostvoorne maakt het tot de beste kitesurfspot van Nederland om te leren kitesurfen. Deze kitesurf locatie biedt je direct dat extra stuk zelfvertrouwen waardoor jij als beginnende kitesurfer al snel je eerste meters kunt maken. Daarnaast heeft de spot ook fijne faciliteiten voor als je klaar bent, zoals warme douches en een heerlijk restaurant voor een drankje of hapje. Parkeren is gratis.

beste kitesurfspots van holland

Kitesurfen in Medemblik

Het water in Medemblik is overal ondiep, ook verder van de kust. Daarnaast is het water vlak en kalm, wat deze locatie geschikt maakt voor beginners. De wind is stabiel omdat er weinig bebouwing staat rondom de locatie en een groot voordeel hier is dat je met zuid- en oostenwind ook kan kitesurfen op Medemblik. Er is echter wel maar weinig ruimte om je kite op te laten en de bomen die op het grasveld staan maken dit ook lastig. In de zomer wordt deze locatie ook bezocht door badgasten, waardoor het extra gevaarlijk is om je kite te landen en te starten.
Wil jij kitesurfles in Medemblik? Ga naar één van de vele kitesurfscholen. Een bijkomend voordeel van kitesurfles in Medemblik is dat er vlak en ondiep water is. Je kunt hier tijdens je kitesurfles dus overal staan, wat het leren gemakkelijk maakt. 

beste kitesurfspots van nederland

Kitesurfen op Strand Horst

Naast de Veluwe ligt de kitesurfspot Strand Horst. Op deze vlakwater spot kun je goed kitesurfen. Let wel op dat het met vlagerige wind wat lastig kan zijn. Je kan voor € 5,- per dag de auto parkeren en bij die parkeerplaats zijn ook wc’s en omkleedhokjes aanwezig. Op dit moment is er een apart gebied voor kitesurfers en een andere voor windsurfers. Als je gaat kiten in Strand Horst dan heb je een kitesurflocatie en een windsurf locatie, zuidelijk van de kitesurfspot Strand Horst. Zoek je een kitesurfschool bij Strand Horst? Neem dan eens een kijkje bij kitesurfschool Progression. Houd er wel rekening mee dat je niet bij elke windrichting hier goed kan kiten. Echter kun je dan makkelijk uitwijken naar andere kitesurflocaties op het Ijsselmeer. 

lekkerste kitesurfspots van nederland

Brouwersdam: een van de beste kitesurfspots in Zeeland

De Brouwersdam in Zeeland is een spot met een ruim strand aan beide kanten van de dam. Alhoewel je aan beide kanten kunt kiten is de westkant, ze zeekant, het populairst. Met laagwater kun je tot ver in zee staan en met hoogwater kan het een enorme klotsbak zijn met uitzondering van het springtij. Dan loopt het hele strand onder en heb je 1 groot vlakwaterfeest. De noordelijke helft van het strand is als zwemmers zone aangewezen (rechts van strandtent De Kous als je naar zee kijkt). Deze zone is zowel op het water als op het strand afgezet met gele boeien en het is dan ook verboden om binnen deze gele boeien te kiten. Gratis parkeren op de dijk.

Previous «
Next »