De beste plekken om het noorderlicht te zien

  • Rogier
  • september 16, 2020
  • Comments Off
beste plekken om het noorderlicht te zien

Het zien van het noorderlicht staat voor veel mensen op hun bucketlist. De smaragdgroene luchten hebben een aantrekkingskracht op de meesten van ons en je ziet dat er steeds meer georganiseerde reizen ontstaan en het aantal resorts in de landen waar je het noorderlicht kunt zien stijgt ook nog steeds. Kortom, er is een hele toeristische branche ontstaan rond de groen verlichte luchten in het noorden. In Churchill, Canada, kun je vanuit de comfort van je mobiele slaapwagen de lichten over een familie ijsberen zien glijden. Er is zelfs een kans om het licht te zien op het vasteland van de VS in het Cherry Springs State Park in Pennsylvania, dat bekend staat om zijn donkere luchten. Als dit het jaar is waarin je de lichtshow van de natuur wil zien, lees dan verder om te ontdekken wat de beste plekken om het noorderlicht te zien zijn.

Beste plekken om het noorderlicht te zien

Ten noorden van de poolcirkel in het uitgestrekte Finse Lapland, omgeven door torenhoge dennen, is een surrealistisch mooie plek om de aurora borealis te ervaren, die waarnemers al eeuwenlang in verwarring en verrukking brengt. Steden in Scandinavië, Alaska en Canada brengen het noorderlicht op de markt als een belangrijke attractie en bieden ervaringen voor zowel avonturiers als luxe reizigers. De lichten, die worden veroorzaakt door geladen deeltjes van de zon, die botsen met atomen in de atmosfeer van de aarde, zorgen voor een oogverblindende natuurlijke weergave en kunnen op verschillende locaties over de hele wereld worden ervaren. 

mooiste plekken om het noorderlicht te zien

Kakslauttanen Resort in Finland

In het Finse Kakslauttanen Resort hoef je niet eens uit bed te komen om het noorderlicht te zien. Kijk omhoog door je iglo met glazen koepel, en je zult in slaap vallen terwijl smaragdgroene, fuchsia en indigo strepen de nachtelijke hemel verlichten. Dommel weg bij het kijken naar deze show vanuit een glazen iglo in het romantische Kakslauttanen Resort, ten noorden van de poolcirkel. En de volgende nacht ga je op zoek naar het noorderlicht tijdens een door rendieren getrokken slee tocht door de omliggende wildernis. Naast glazen en houten iglo’s is er ook een bijna eeuwenoude traditionele blokhut met een eigen sauna. Accommodatie-opties om te genieten van de natuurlijke weergave in Finland zijn er in overvloed, van glazen villa’s aan zee en koepels direct aan een meer tot een noorderlicht boerderij compleet met sky cabines met glazen ramen en daken.

Chena Hot Springs Resort

De bittere kou die vaak gepaard gaat met het zien van het noorderlicht, kan een echt afschrikmiddel zijn. Hier heb je in Chena Hot Springs Resort, met zijn warme, mineraalrijke geneeskrachtige wateren, niet zoveel mee te maken. Het Rock Lake is alleen voor volwassenen bestemd en biedt de mogelijkheid om te genieten van een lichtshow en een duik tegelijk. Fairbanks ligt direct onder een band van aurora-activiteit, wat betekent dat van augustus tot eind april de stad regelmatig een hemelse weergave van groen, geel en paars ervaart.  Het fenomeen wordt het vaakst gezien tussen 23.30 uur en 03.30 uur, maar de mensen die vroeg naar bed gaan, hoeven zich geen zorgen te maken. Gasten die in de kamers van het hotel verblijven, kunnen verzoeken om een ​​telefoontje of op een andere manier gewekt te worden als de aurora in de lucht wordt gespot.

mooiste plek om noorderlicht te zien

Genoeg uitkijkpunten in Noorwegen

Noorwegen heeft geen tekort aan uitstekende uitkijkpunten. Eerst en vooral is er Svalbard, een reeks Arctische eilanden halverwege het vasteland van Noorwegen en de Noordpool. Omdat de archipel tussen half november en februari de poolnacht, of eeuwige duisternis ervaart, biedt het bezoekers de dubbele mogelijkheid om de lichten te zien en is het de enige bewoonde plek ter wereld waar je het fenomeen overdag kunt ervaren. Doe mee aan een drie uur durende sneeuwsafari of trotseer de kou tijdens een sneeuwscooter tour, compleet met een stop voor warme drankjes.

The gateway to the arctic

Tromsø is de grootste stad van Noord-Noorwegen en ligt in het midden van de aurora-ovaal, het gebied dat bekend staat om de grootste kans om de lichten te zien. De stad wordt gewoonlijk “The Gateway to the Arctic” genoemd en biedt bezoekers een breed scala aan tours om uit te kiezen van eind augustus tot begin april. Deze omvatten fjord tochten, walvissen spotten en aurora-spotting-tochten of sneeuwscooter avonturen.  De bergen en fjorden die de stad omringen, liggen zo dicht bij het centrum dat ze vanaf de hoofdstraat te bewonderen zijn. Verken de omgeving en ga vervolgens naar Emma’s Restaurant om te genieten van authentieke gerechten, variërend van rendierstoofpot tot visselecties.

beste plek om noorderlicht te zien

Groenland ideaal voor spotten noorderlicht

mooiste p0lek voor het noorderlicht te zien

Met minimale lichtvervuiling en bijna perfect zicht op sommige plaatsen, biedt Groenland uitzonderlijke kansen om melkachtig groene lichten te zien. Een verblijf van drie of vier nachten tijdens het noorderlicht seizoen (september tot begin april) garandeert praktisch een waarneming. Neem plaats in de iglo’s van Hotel Arctic aan de rand van de Ilulissat Icefjord; tweepersoonskamers zijn uitgerust met elektrische verwarming, tv’s en een kleine badkamer. Kangerlussuaq, de voormalige Amerikaanse militaire basis in de buurt van de luchthaven, telt 300 nachten per jaar waarnemingen van het noorderlicht en organiseert aurora-excursies, waaronder een tour en een overnachting op de Groenlandse ijskap (een ervaring die doorgaans uitsluitend is gereserveerd voor onderzoeks- en expeditie doeleinden) .

Previous «
Next »