Wat is Ayahuasca?

  • Menfacts
  • november 16, 2021
  • Comments Off
ayahuasca

Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat mensen Ayahuasca proberen. Dit is een thee die wordt gebrouwen van een mix van verschillende planten: de Banisteriopsis Caapi liaan en de bladeren van de Psychotria Viridis plant. Beide worden urenlang gekookt in water, waarna een donkerbruine, dikke, thee-achtige substantie ontstaat die men Ayahuasca noemt. Dit heeft een lange en rijke historie onder de inheemse bevolking van vooral Zuid-Amerika. Sinds men weet wat de werkzame stoffen zijn van de twee gebruikte planten, worden ook planten uit andere werelddelen gebruikt om vergelijkbare kruidenmengsels te maken.

De werking van Ayahuasca is fascinerend. De Psychotria Viridis bladeren bevatten grote hoeveelheden DMT (dimethyltriptamine). Dit is de meest psychoactieve, of geestverruimende stof die tot nu toe op aarde is gevonden. Om de effecten van DMT te ervaren, is het echter niet voldoende om alleen deze bladeren te consumeren. Ieder mens heeft in zijn maag een aantal enzymen die ervoor zorgen dat DMT afgebroken wordt voordat het onze bloedbaan kan bereiken. Hierdoor kunnen mensen de duizenden verschillende planten, groenten en fruit kunnen eten die DMT bevatten, zonder in een overweldigende hallucinerende trip terecht te komen. DMT komt namelijk voor in vrijwel alle planten, bomen en struiken op aarde. 

Het andere primaire ingrediënt van Ayahuasca, de Banisteriopsis Caapi liaan, bevat een aantal chemische stoffen die ervoor zorgen dat precies de juiste enzymen in de menselijke maag worden uitgeschakeld, waardoor de DMT uit de bladeren niet langer afgebroken wordt in de maag. Hierdoor kan de DMT uit de bladeren, wél de bloedbaan en zo uiteindelijk de hersenen bereiken. De ene plant zorgt er dus voor dat de andere actief wordt in het menselijk lichaam. DMT werkt op een krachtige manier op de serotonine-receptoren in onze hersenen.

De Ayahuasca thee wordt door stammen in Zuid-Amerika vrijwel altijd gedronken in een ceremoniële setting en wordt gezien als een natuurlijk medicijn, bedoeld voor innerlijke heling. De ceremonies worden geleid door een sjamaan: een traditionele medicijnman van de Indianenstam. De sjamanen volgen eeuwenoude tradities, die generaties lang zijn doorgegeven en tot op de dag van vandaag een belangrijke rol spelen in de culturen van deze inheemse stammen in de Zuid Amerikaanse regenwouden. Van zeker 72 inheemse stammen in de Amazone is bekend dat ze Ayahuasca als heilig sacrament beschouwen.

Ayahuasca wordt ook wel de plantleraar genoemd en geeft aan iedereen een unieke ervaring.  Ayahuasca biedt ’een kijkje in je ziel en laat zien wie je werkelijk bent en kunt zijn.’ Het opent deuren en geeft nieuwe inzichten. Ayahuasca geeft in het moment datgene waar je klaar voor bent. Door de Nederlands overheid wordt Ayahuasca als een drug beschouwd. Dit vanwege de aanwezigheid van DMT.  Ayahuasca heeft een illegale status in Nederland. 

Ayahuasca dieet

Wil je Ayahuasca proberen, dan wordt het zwaar aangeraden om van te voren een Ayahuasca dieet te volgen. Zonder strikt dieet is het niet veilig om Ayahuasca te proberen. Om je zo goed mogelijk om een Ayahuasca ceremonie voor te bereiden wordt er in een dergelijk dieet ook gewerkt met momenten van vasten. Laat je dus voorafgaande aan een Ayahuasca ceremonie goed informeren over wat je wel en niet mag eten en drinken. 

Previous «
Next »