• Homepage
  • >
  • Overig
  • >
  • Welke andere virussen dan Corona zijn op dit moment een risico voor mensen?

Welke andere virussen dan Corona zijn op dit moment een risico voor mensen?

  • Rogier
  • november 17, 2021
  • Comments Off
Welke andere virussen dan Corona zijn op dit moment een risico voor mensen

Het coronavirus dook eind 2019 op en heeft sindsdien de wereld in zijn greep. Net nu we dachten dat alles langzaamaan weer normaal aan het worden was, lopen de besmettingen weer op en zijn er weer nieuwe maatregelen afgekondigd. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat een behoorlijke groep mensen zich niet laten vaccineren. Om de een of andere reden vertrouwt deze groep niet meer in de wetenschap en denkt men dat deze pandemie verzonnen is. Kijk je echter naar de geschiedenis, dan weet je dat de mensheid altijd al getroffen is door pandemieën. Dit is dus niets nieuws. Waar echter veel pandemieën vrij snel in de kiem gesmoord werden doordat mensen er wel tegen op traden, blijven we nu in deze pandemie steken… met een catastrofaal dodental van ondertussen meer dan 5 miljoen als gevolg. Echter zijn er ook nog steeds andere virussen die rondwaren en die ook nog steeds levens eisen. Hieronder kijken we welke virussen dat zijn.

Het is niet de eerste keer dat we te maken hebben met een besmettelijk en dodelijk coronavirus. In 2002 brak er een ander coronavirus uit in China, namelijk SARS-CoV-1. Binnen een paar maanden verspreidde de ziekte zich over heel de wereld, van Azië tot Europa. Ruim 8000 mensen werden ziek van het virus en 774 overleefden dit niet.

sars virus

Coronavirussen veroorzaken doorgaans een simpele verkoudheid, met bijbehorende gevolgen. Denk aan een verstopte neus, zere keel en een kuchje. Mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen eraan overlijden, maar over het algemeen is een coronavirus niet zo gevaarlijk. Het SARS-virus uit 2002 en 2019 zijn hierop een uitzondering, net als het MERS-virus. Dat brak in 2012 uit in het Midden-Oosten en duikt volgens de WHO nog steeds zo nu en dan op in de regio.

Tegenwoordig zijn er echter ook nog andere virussen die erg dodelijk zijn, hieronder een opsomming.

Ebola

Komt vooral voor in afgelegen gebieden vlakbij tropisch regenwoud. Veroorzaakt hoge koorts, overgeven en diarree. Tussen 2014 en 2016 woedde de ziekte in West-Afrika, met 28.600 besmettingen en 11.325 doden tot gevolg. Gemiddeld overleeft ongeveer de helft van de patiënten de ziekte niet. Maar tijdens eerdere uitbraken kon dit percentage flink hoger uitpakken, tot wel 90 procent.

vaccinatie

Griep

Is vooral gevaarlijk voor ouderen en mensen met chronische longziekten. Vaccinatie kan de ziekte voorkomen of symptomen verminderen. Geschat aantal doden: 290.000 tot 650.000 per jaar.

Hepatitis 

Veroorzaakt leverontsteking. Er zijn vijf typen van dit dodelijke virus: A, B, C, D, E. De WHO schat in dat hepatitis B en C in 2015 aan ruim 1,3 miljoen mensen het leven kostte. Het aantal dodelijke slachtoffers is sinds 2000 met 22 procent gestegen.

Hiv 

Dit virus veroorzaakt aids, een ziekte die je immuunsysteem afbreekt. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raakten sinds het begin van de epidemie 75 miljoen mensen besmet met dit dodelijke virus, en overleden er 32 miljoen mensen aan. Eind 2018 leefden er wereldwijd 37,9 miljoen mensen met hiv. In sommige delen van Afrika draagt 1 op de 25 mannen het virus met zich mee.

hpv medicijn

HPV

Veroorzaakt (potentieel dodelijke) baarmoederhalskanker. Dat is de vierde op de lijst van meest voorkomende kankersoorten bij vrouwen, met wereldwijd 570.000 nieuwe gevallen in 2018. Er overlijden 311.000 vrouwen per jaar aan de ziekte, van wie 85 procent in minder ontwikkelde landen.

Rabies

Hondsdolheid. Besmet de hersenen. De WHO schat dat er jaarlijks zo’n 59.000 mensen besmet raken met het virus. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger, omdat veel gevallen niet gemeld worden. In 99 procent van de gevallen wordt de ziekte door een hond overgedragen. In Noord-Amerika zijn vooral vleermuizen de boosdoeners.

dengue bestrijden

Knokkelkoorts (dengue) 

Komt voor in tropische gebieden, maar breidt zich sterk uit. Het virus veroorzaakt griepachtige symptomen, en de ernstige variant kan dodelijk zijn. 2016 gaat de boeken in als het ‘dengue-jaar’, met 2,38 miljoen gevallen op het Amerikaanse continent en 375.000 in het Pacifisch gebied. Jaarlijks moeten er wereldwijd 500.000 mensen worden opgenomen in het ziekenhuis, van wie 2,5 procent overlijdt.

Previous «
Next »