De E-sigaret, wat is dat nu eigenlijk en hoe werkt die?

  • Menfacts
  • februari 12, 2021
  • Comments Off
dampen

Ondanks het feit dat ze al een hele tijd op de markt zijn, weten veel mensen nog steeds niet precies wat een E-sigaret (Elektrische sigaret) is. Laat staan dat men weet dat dit type sigaret steeds vaker wordt gebruikt om te kunnen stoppen met (gewoon) roken. Daarnaast is het een technisch product dat bestaat uit onderdelen waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord. Bij de termen Joyetech coils of ‘vapen’ kunnen mensen zich vaak nog niets voorstellen. Daarom leek het ons een goed idee om alle ins en outs van de e-sigaret eens bij elkaar te zetten.

Hoe werkt een E-sigaret

Een E-sigaret is een elektronisch apparaat waarin een vloeistof wordt verdampt. Het is een variatie op het roken van traditionele tabak. De zogenaamde E-liquids die je in de plaats van die tabak rookt hebben verschillende smaken, kracht en kwaliteit. E-sigaretten zijn er in allerlei soorten en maten. Het gebruik van een elektrische sigaret noem je ook wel ‚vapen’ of ‚dampen.’

De verschillende onderdelen van een E-sigaret

Een elektronische sigaret werkt vrij simpel en gebruikt daarbij een batterij voor zijn energie in plaats van vuur, zoals bij traditioneel tabak. De meest voorkomende varianten zijn herbruikbaar en hebben een oplaadbare batterij, die je oplaadt via het stopcontact of een USB-aansluiting op computer of laptop. De batterij van de E sigaret zorgt voor de hitte die de E-liquid laat verdampen. Bij sommige elektronische sigaretten activeer je de batterij door simpelweg aan de zogenaamde ‚driptip’ te zuigen en bij andere E-sigaretten druk je de fire-button in waarmee de batterij wordt geactiveerd. Naast de batterij bestaat een E-sigaret nog uit een coil, een clearomizer en een driptip.

De clearomizer en de coil

Een clearomizer zorgt voor verdamping van de e-liquid. Er zijn vele clearomizers en tanks op de markt. In deze clearomizer plaats je de coil (of atomizer), waardoor de verdamping optimaal werkt. De coil, of atomizer head, is het verhittingselement in de clearomizer dat zorgt voor de verdamping van de E-liquid in de E-sigaret. Coils worden vaak specifiek voor een bepaalde tank of clearomizer gemaakt. Bij aankoop moet je dus ook goed kijken of de coil past bij de gekozen tank. Als je een coil gaat kopen, houdt dan rekening met het type tank en de gewenste damp ervaring.

De driptip

De driptip is het verwisselbare mondstuk dat op de clearomizer, ook wel atomizer genoemd, wordt geplaatst. De clearomizer bevat een tankje voor het toevoegen van de E-liquid. De coil is, zoals gezegd, een onderdeel van de clearomizer, welke ervoor zorgt dat de E-liquid verdampt. Voor een lange levensduur is het verstandig om de losse onderdelen goed te onderhouden. Verder dien je de coil regelmatig te vervangen voor behoud van smaak en kwaliteit.

E-sigaretten zijn er in verschillende groottes

Zogenaamde micro E-sigaretten zijn meestal even groot, en vaak nog iets kleiner, dan een traditionele sigaret. Tevens zijn er elektrische sigaretten met een groter design, welke in de meeste gevallen meer gericht zijn op de ervaren damper. Grotere batterijen/mod’s hebben meer kracht en een krachtigere batterij betekent een grotere dampproductie.

De E-sigaret als middel om te stoppen met roken

De elektrische sigaret wordt vaak gebruikt als hulpmiddel om te stoppen met roken van traditionele tabak. Dit is mogelijk door de verschillende nicotinegehaltes in de vloeistof die gedampt kunnen worden. Hierdoor kun je met een E-sigaret de nicotineverslaving langzaam afbouwen.

Previous «
Next »