Gin tonic is populairder dan ooit in Nederland. Waar deze trend precies vandaan komt is onduidelijk, behalve dan dat de populariteit niet voor niets is: er gaat niet veel boven een koel glas gin tonic. We zien restaurants hier op inspringen door speciale gins aan te bieden of er soms zelfs een gerecht aan te besteden. Ondertussen is gin wereldwijd bekend, maar wist je ook dat wij Nederlanders daar de grondleggers van zijn? Gin, ginever, jenever, hieronder een beknopte van de Nederlandse uitvinding die de wereld veroverde.
Eerst ontwikkelt als medicijn
Gin stamt dus af van jenever en wordt gemaakt van de jeneverbes en is ontstaan in 1269. Toendertijd werd het ontwikkeld als medicijn door Frédéric Du Bois en Isabel Boons. Bij de val van Antwerpen in 1585 vluchtten veel Antwerpenaren naar Holland, waarbij zij de jenever meenamen.
Jeneverproductie neemt toe in de 17e eeuw
In de 17e eeuw, die we ook wel de Gouden Eeuw noemen, kwam in Nederland de jeneverproductie flink op gang. België had toen echter de pech gebukt te gaan onder een drooglegging: een eeuw lang mocht er geen alcohol worden geproduceerd of verkocht. Zo kon bijvoorbeeld de Nederlandse productie van jenever in Schiedam een vogelvlucht nemen. Ook mensen die zich voor die tijd in België bezig hielden met de productie van jenever kwamen naar Holland. Dit zorgde ervoor dat er in die tijd veel kennis in Nederland was met betrekking tot het maken van jenever. Hierdoor werd de smaak beter en wist iedereen de weg naar een glas jenever te vinden.
Populair bij Engelse soldaten
Zo ook de Engelse soldaten die zich tijdens de Dertigjarige Oorlog en in de Zuidelijke Nederlanden verschansten, het gebied dat nu merendeels België heet. Zij bleken grote fans van de drank en het Engelse leger werd groot afnemer van jenever. Aangezien jenever in het Engels wat moeilijker uit te spreken is, werd dit ginniver, wat na verloop van tijd dan weer gin werd. Die Engelse soldaten noemden de drank ook wel Dutch Courage, iets wat je tegenwoordig nog op sommige labels van flessen gin terug kan vinden.
In Engeland ook populair
Na deze Dertigjarige Oorlog namen zij de drank ook weer mee terug naar hun thuisland.
Vanaf dat moment werd gin ook in Engeland razend populair en ging Nederlandse stokerijen hun producten in Engeland afzetten. En dat kon alleen doordat de koning op dat moment, Willem van Oranje III, het volk aanmoedigde om Engelse spirits, zoals gin te stoken. Zonder licentie. Dus waar de Belgen lange tijd geen enkele alcoholische drank mochten maken, of consumeren, mocht in het noordelijkere Holland dat iedereen.
Engeland kwam met eigen destillatiemethode
Ook de Engelsen gingen met de jeneverbes aan de slag en ontwikkelden daarbij hun eigen destillatiemethode. Hierdoor ontstond de echte Engelse gin zoals wij die nu kennen, en die over de hele wereld bekend is. Nog altijd is het Verenigd Koninkrijk een echt gin-land en bedenken zij nog steeds nieuwe soorten gin, waarbij het natuurlijk altijd een soort hybrides zijn waar een nieuwe smaak aan wordt toegevoegd.
Gin tonic ontstond in India
Hoe we met z’n allen tot de gin-tonic zijn gekomen, een van de populairste cocktails wereldwijd, is weer een verhaal op zich. De Britse Oost-Indische Compagnie werd in 1600 opgericht en zij dreven handel in onder meer India. Daar werd veel kinine gedronken, wat het hoofdbestanddeel is van tonic. Aanvankelijk werd dit ontdekt omdat het hielp malaria te voorkomen. Echter: die kinine was haast niet te drinken, het was enorm bitter en proefde meer als een medicijn dan als iets dat je drinkt om te ontspannen. Dus werd er door de mensen uit India druk gezocht naar manieren om kinine wat smaakvoller te maken. Zo deden zij er suiker, limoen en water bij. Later kwam iemand op het idee om er gin bij te doen, wat was geïntroduceerd door de Engelse soldaten, en voila, de gin tonic was geboren.
Wodka nam de positie van gin over
In 1860 kwam de cocktail trend vanuit de Verenigde staten overgewaaid. Hierdoor werd er veel gin geëxporteerd, ook naar Amerika waar het populair werd. Gin overleefde zelfs de drooglegging en de twee wereldoorlogen. Echter in de jaren 60 van de vorige eeuw was er plots veel minder vraag naar de drank. Dit kwam door wodka, die toen werd ontdekt door cocktail liefhebbers over de hele wereld. Dit heeft eigenlijk tot een paar jaar geleden geduurd en nu is gin weer over de hele wereld weer populair.
Gin en jenever zijn nu niet meer dezelfde producten
Ondanks het feit dat gin van jenever afstamt, is het wel degelijk een andere drank geworden. Het begint al bij de basis: jenever wordt veelal van gerst of melasse gemaakt, terwijl gin van andere graansoorten wordt gestookt. Van die graan stoken ze alcohol – graanalcohol – net zoals dat bij wodka gebeurt. Dan is er nog een belangrijk verschil: voor gin gebruik je naast neutrale alcohol ook botanicals. Oftewel: plantaardige ingrediënten. Dat zijn andere smaakmakers, naast de bekende jeneverbessen, die gin zijn bijzondere smaak geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kruiden, zaden en bloemen.