We moeten van het gas af. Ook jij. De hoogste tijd om je te gaan oriënteren hoe ook jij, in de toekomst, je huis energiezuinig, duurzaam en comfortabel warm kunt krijgen en houden met minder gasverbruik.
Samen met je cv-ketel
Een van die mogelijkheden daarvoor is de hybride warmtepomp, een systeem dat oud en nieuw met elkaar combineert. De hybride warmtepomp werkt namelijk samen met je gewone cv-ketel om je huis comfortabel te verwarmen en verzorgt het warme water. De CV springt alleen bij om te verwarmen op momenten waarop meer warmte nodig is. Denk dan bijvoorbeeld aan hele koude winterse dagen of wanneer je huis snel op temperatuur moet komen.
Hoe werkt zo’n hybride warmtepomp?
De hybride warmtepomp werkt op elektriciteit en maakt gebruik van de warmte uit de buitenlucht om je huis te verwarmen. In de buitenunit zit een ventilator die warmte uit de buitenlucht haalt en deze lucht op een hogere temperatuur brengt.
Belangrijk: de omschakeltemperatuur
Omdat de hybride warmtepomp aan je cv-ketel gekoppeld is, is de instelling van de omschakeltemperatuur belangrijk. Dat is de buitentemperatuur waarop de warmtepomp stopt en de cv-ketel het overneemt. Hoe lager die omschakeltemperatuur, hoe meer gas jij bespaart.
Installatie
Naast je cv-ketel komt de binnenunit te hangen, een klein kastje met een warmtewisselaar. De buitenunit zie je vaak tegen een buitenmuur staan. Wat het geluid betreft; alleen wanneer je de verwarming aan hebt, hoor je het geluid van de ventilator van de buitenunit.
Besparen
Hoeveel je met een hybride warmtepomp kunt besparen is afhankelijk van het type woning en de mate van isolatie. Toch is een hybride warmtepomp bijna altijd mogelijk, ook wanneer je huis niet goed geïsoleerd is. Alleen moet in dat geval je cv-ketel vaker bijspringen. Het rendement is dan dus kleiner, maar je kunt altijd wel wat besparen. Zo wordt het milieu minder belast, dankzij minder CO₂-uitstoot, en heb jij een lagere gasrekening.
Een hybride warmtepomp leasen
Wanneer jij de aanschaf van een hybride warmtepomp overweegt, is de vraag hoe je die gaat financieren. Je kunt subsidie aanvragen voor de aanschaf van een warmtepomp, maar je zult zelf ook moeten investeren. Heb je weleens gedacht aan de mogelijkheid van een hybride warmtepomp leasen? Het leasen van een hybride warmtepomp kan interessant zijn als je veel gas verbruikt of wanneer je korte periode ergens woont. Ook wanneer je eerst eens kennis wilt maken met de voor- en nadelen van zo’n hybride warmtepomp voordat je overgaat tot aanschaf, is leasen een mogelijkheid. Voor een vast bedrag per maand wordt de hybride warmtepomp geplaatst, zonder dat je investeringskosten hoeft te maken. Een ander voordeel is dat bij het leasen van een warmtepomp het onderhoud ook is inbegrepen. Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!