De klusjesman uithangen; enkel gelaagd glas plaatsen

  • Menfacts
  • maart 1, 2022
  • Comments Off
klusjesman uithangen

Iets zelf doen bespaart je geld. Daarnaast ben je misschien ook wel zó eigenwijs dat je überhaupt alles zelf wil doen. Dan is even de klusjesman uithangen een prima optie. Een middagje klussen, een biertje erbij en radio Veronica op het hardst mogelijke volume zodat de hele buurt het hoort is de norm. Goed, de belangrijkste dingen zijn nu uiteengezet. Nu de details; hoe plaats je gelaagd glas? Dat ga je in deze blog leren, zodat je na het lezen lekker die radio en het biertje uit de (koel)kast kunt halen. 

Wat is gelaagd glas?

Allereerst even de definitie van gelaagd glas. Gelaagd glas wordt ontworpen door één of meer ‘folies’ polyvinylbutyral, beter bekend als vinyl, tussen twee bladen glas te leggen en deze vervolgens samen te smelten. Deze combinatie van materialen is bestand tegen breken, zelfs wanneer het in contact komt met enorme kracht. Gelaagd glas wordt gebruikt voor inbraakwerende woningen en kogelvrije autoruiten, maar ook voor de constructie van dakramen in een woning. Het is dus enorm goed glas, dat staat wel vast. Toch is de constructie van het glas van enorm belang om de werking zo goed mogelijk te laten zijn. Kijk daarom goed naar de volgende paragraaf.

Het installeren

Je moet de gelaagde glaspanelen voorzichtig behandelen met beschermende handschoenen en een veiligheidsbril. Gebruik indien mogelijk ook een isolerende eenheid met dubbele beglazing voor de omlijsting om het effect van de geluiddempende en veiligheid eigenschappen van het gelaagde glas te maximaliseren. De omlijsting kan op maat worden gemaakt voor de ruit die je koopt, of je doet het andersom (koop een ruit die past bij je omlijsting). Zorg er in ieder geval voor dat de omlijsting ruimte biedt voor het aanbrengen van de demping en zet blokken die nodig zijn om het gelaagde glas veilig in het frame te zetten. Zorg dus voor voldoende speling aan de voorkant en de randen van het kozijn waar het gelaagde glas in komt te zitten. Het glas mag niet rechtstreeks in contact komen met metaal. 

Het is van belang om de instructies van de producent te volgen wat betreft de ruimte voor de zetblokken om het gelaagde glas te plaatsen, breed genoeg om de breedte van de ruit te bevatten en zo geplaatst dat het glas op de blokken rust. Dit wordt gemeten in shore durometer, durometer geeft een hardheidsgraad aan. Installeer vervolgens de panelen met dempend materiaal tussen de voorkant en de rand van het kozijn. Het benodigde materiaal is afhankelijk van het gebruikte type laminaat. Raadpleeg sowieso de fabrikant voor het juiste materiaal. Duw de voorkant van het gelamineerde glas tegen het kozijn om thermische uitzetting en inkrimping zo min mogelijk te maken en om te voorkomen dat het kozijnmateriaal het glasoppervlak beschadigt.

Zorg voor een goede doorwerking in de kozijnen en ramen. Stilstaand water of stoffen in het kozijn kunnen het vinyl aantasten en de gelaagde glasplaat aantasten. Dicht dan de gelaagde glaspanelen in het kozijn af met een dichtingsproduct. 

Previous «
Next »