Waarom als boomverzorger aan de slag?

  • Menfacts
  • maart 1, 2022
  • Comments Off
boomverzorger

De boomverzorger: wat het is en wat de boomverzorger doet

Overweeg je om op een vacature boomverzorger te reageren en wil je meer weten over wat dit precies is en wat een boomverzorger doet? De boomverzorger zorgt ervoor dat bomen onderhouden worden en gezond blijven. Wanneer een boom verzorgd moet worden, komt de boomverzorger om de hoek kijken. Dit kan zijn wanneer een boom ziek is, niet goed groeit of als er onveilige situaties door de boom ontstaan. In dit artikel vertellen we je wat de taken van een boomverzorger zoal zijn en welke opleiding je hiervoor nodig hebt.

Zieke bomen behandelen

Een boomverzorger dient zieke en aangetaste bomen te herkennen en een inschatting te maken van hoe het probleem het beste opgelost kan worden. Zo doet een boomverzorger onder andere grondonderzoek. Een boomverzorger wordt het liefst zo vroeg mogelijk ingezet als een boom ziek is, zodat deze op tijd behandeld kan worden. Anders moet de boomverzorger overgaan tot het verwijderen van de boom.

Bomen snoeien en verwijderen

Ook een groot deel van de taken van boomverzorgers is het snoeien van bomen. Dit dient op het juiste moment van het jaar te gebeuren, zodat de boom niet beschadigd raakt of er infecties kunnen ontstaan. Ook kan het zijn dat een boom verwijderd moet worden als er echt een onveilige situatie ontstaat. Doorgaans zal een boomverzorger een boom wel laten staan.

Bomen aanplanten of verplaatsen

Een boomverzorger heeft ook de taak om de hoeveelheid groen in stand te houden. Wordt een boom verwijderd, dan wordt er doorgaans ook een boom op een aangewezen locatie teruggeplant. Ook kan een boomverzorger een boom naar een andere locatie verplaatsen.

Welke opleiding heeft een boomverzorger?

Wanneer je als boomverzorger aan de slag wilt, heb je een tweejarige mbo opleiding afgerond of de opleiding European Tree Worker gedaan. Middels deze opleidingen kun je als erkend boomverzorger aan de slag. Je dient dus altijd een opleiding te hebben gedaan als je als boomverzorger aan de slag wilt, omdat het echt een specialisme is. Een boomverzorger heeft kennis over verschillende houtsoorten nodig. Ook moeten ze ziektes kunnen herkennen en meer weten over de wetgeving rondom bomen. Ook leert de boomverzorger speciale klimtechnieken aan en hoe deze met zwaar gereedschap veilig kan werken.

Zie jij het ook wel zitten om als boomverzorger aan de slag te gaan? Bekijk dan eens de vacatures van Globen.

Previous «
Next »