De Samsung Galaxy S22 versus de iPhone SE (2022)

  • Menfacts
  • maart 31, 2022
  • Comments Off
samsung galaxy s22

De Samsung Galaxy S22 heeft zoveel mogelijk van Samsung’s beste technologie in een relatief kleine telefoon weten te stoppen. Met zijn 6,1-inch scherm is het een van de beste Android-telefoons die je kunt kopen. Het toestel heeft in-screen vingerafdruktechnologie en het scherm wordt alleen onderbroken door de selfie-camera. Ondertussen hergebruikt de iPhone SE (2022) een beproefd ontwerp en stopt hier de nieuwste Apple-technologie in. Dan rijst dus de vraag wat te doen een iPhone kopen of toch het nieuwste model van Samsung?

De iPhone SE is de goedkoopste van de twee. De voorkant van deze telefoon heeft een 4,7-inch 16:9 LCD-scherm gecombineerd met een Touch ID-sensor in de onderste schermrand, een vertrouwd uiterlijk dat nu nog op de enige iPhone aanwezig is. Terwijl de S22 al relatief compact is voor een Android-telefoon, is de telefoon van Apple nog kleiner en lichter. Dat is geweldig als je een apparaat wilt dat gemakkelijker in je zakken zit en comfortabeler is om met één hand te gebruiken, maar door de beeldverhouding kan de iPhone wat krapper aanvoelen dan een telefoon met grotere afmetingen. SE-bezitters zullen ook de krachtigere kleuren, hogere resolutie en snellere verversingssnelheid van Samsung’s nieuwste Super AMOLED 2X-aanbod missen. Dit is een gebied waar de iPhone een generatie achter lijkt te lopen.

Het grote voordeel van Apple komt echter van het systeem dat de iPhone SE aandrijft. Het is dezelfde A15 Bionic-chipset die wordt gebruikt in de iPhone 13-serie, wat betekent dat je een belachelijke hoeveelheid stroom krijgt voor een telefoon van dit formaat, voor deze prijs. 

De batterijduur van de iPhone SE heeft een gemiddelde score van 9 uur en 5 minuten in wat beter is dan de Galaxy S22, die twee uur lager gebruikt kon worden. Beide telefoons kunnen echter relatief snel opladen, ondersteund via USB-C op de S22 en 18W op de iPhone SE met Apple’s snellere lightning oplader.

Als je eenmaal voorbij het verschil in formaat en displays bent, is er ook de kwestie van software. Op de Galaxy S22 staat Android 12 met Samsung’s One UI 4.1 en gegarandeerde beveiligingsupdates tot 2027. Hoe goed dat ook is, de iPhone SE gaat waarschijnlijk nog langer mee, en zal profiteren van dezelfde updates die alle andere iPhones krijgen wanneer er een nieuwe versie van iOS is. Op de S22 wacht je waarschijnlijk langer op nieuwe updates, vooral naarmate de telefoon ouder wordt.

Wat betreft de camera prestaties is er ook een behoorlijk verschil, en misschien wel het grootste compromis voor de iPhone SE-kopers. De telefoon van Samsung is helemaal up-to-date met een opstelling met drie camera’s, met brede, ultrabrede en zoomfuncties die ongeveer gelijk zijn aan wat je op de iPhone 13 Pro zult vinden. Deze camera’s zullen voor mooie beelden zorgen als je je laatste tricks in een trampoline park wilt vastleggen op film of foto. Maar de SE biedt slechts een enkele naar achteren gerichte camera, en zelfs die ligt een generatie achter op de nieuwste modellen van Samsung. Dat betekent dat je op de iPhone scherpere foto’s van verafgelegen onderwerpen kunt maken en dat je je toevlucht moet nemen tot de panoramamodus om een ​​breder gezichtsveld vast te leggen.

De Galaxy S22 en iPhone SE (2022) zijn gericht op twee heel verschillende doelgroepen. De Samsung-telefoon is een Android-telefoon gericht op het mainstream publiek, die goedkoper en kleiner is dan de andere toestellen van de S22-familie. Als zodanig bevat het alles wat je van een moderne smartphone zou kunnen verwachten, met mogelijke uitzondering van een lange batterijduur. 

Maar de nieuwste iPhone SE (2022) heeft de A15-chip en Apple’s sterke updates zorgen ervoor dat dit model gegarandeerd een lange levensduur heeft, ook al ziet het toestel er op het eerste gezicht al behoorlijk gedateerd uit. De 5G-ondersteuning betekent dat de iPhone SE goed te gebruiken is op de nieuwste mobiele netwerken; misschien niet zo’n groot probleem vandaag, maar het zou dit model de komende jaren meer actueel moeten maken. Dit is een telefoon die het in de basis prima doet en waarschijnlijk zes, zeven of zelfs meer jaren mee kan!

Previous «
Next »