Zo vind je echt de baan die bij je past!

  • Menfacts
  • maart 30, 2022
  • Comments Off
hoe vind je de baan die bij je past

Niemand heeft een baan die hij of zij altijd leuk vindt om uit te oefenen. Zelfs ondernemers die van niets een mooi bedrijf hebben opgebouwd zijn niet altijd even gemotiveerd, dat kan ook bijna niet en daar is ook helemaal niets mis mee. Als je echter een groot deel van je tijd baalt van de baan die je hebt, dan wordt het misschien tijd om uit te kijken naar iets anders. Je stopt per slot van rekening toch erg veel tijd in een baan. Hoe vind je echter een baan die bij je past en waar je je, het overgrote deel van de tijd, wel happy bij voelt?

Merk je dat je steeds vaker met tegenzin naar je werk gaat? Dat de Sunday blues vaak op zaterdag al begint? Dat je dus niet graag meer naar je werk gaat… en aangezien we vele uren van ons leven kwijt zijn aan werken, kun je maar beter zorgen dat je iets doet wat je leuk vindt en waar je energie uit kunt halen.

Al op jonge leeftijd kiezen

Het is niet zo vreemd dat je op een gegeven moment bent uitgekeken op je baan. Velen van ons kiezen al op jonge leeftijd een richting en gaan na hun studie aan de slag. Maar misschien veranderen jouw interesses wel, of wist je op jonge leeftijd niet precies wat je wilde en is de keuze toch niet helemaal de juiste geweest.

Toch hoeft dat niet te betekenen dat je de rest van je leven een baan moet hebben waar je met tegenzin naartoe gaat. Tijd dus voor iets nieuws en daarvoor zul je je moeten oriënteren. Begin met het stellen van vragen aan jezelf zoals wat zijn mijn interesses buiten mijn beroep om, en kan die ik eventueel in een baan vatten. Wat zou je doen als geld geen rol speelde? Waar liggen jouw kwaliteiten? Door jezelf dergelijke vragen te stellen kun je dichter bij een beroep komen dat wel bij je past.

de baan vinden die bij je past

Maak een ‘omgekeerde vacature’

Ga daarna een omgekeerde vacature maken. Zet daarbij op een rijtje welke eisen je hebt voor een baan en waar je gelukkig van wordt. Probeer dit zo breed mogelijk te trekken en kijk daarbij niet alleen naar de functie, maar bijvoorbeeld ook naar het type bedrijf waar jij het liefst voor zou werken. Is geld belangrijk of wil je juist meer vrije tijd? Door dit soort punten te noteren heb je direct een duidelijk overzicht en kun je ook beter op zoek gaan naar een baan die bij je past. Op die manier kun je veel doelgerichter gaan zoeken.

Je moet echter wel begrijpen dat een baan vinden die aan al jouw eisen voldoet zo goed als onmogelijk is. Er zijn maar weinig mensen op de wereld die elke minuut van de dag hun werk leuk vinden. Wel is het belangrijk om een baan te hebben die je over het algemeen gezien gelukkig maakt.

Als je dan een vacature hebt gevonden wordt het, hopelijk, tijd voor een sollicitatiegesprek. Verkoop daar niet alleen jezelf, maar probeer ook zoveel mogelijk informatie binnen te halen over het bedrijf. Daarnaast is het verstandig om voor het sollicitatiegesprek voor jezelf wat vragen op papier te zetten, die je dan tijdens het gesprek kunt stellen. Hiermee laat je gelijk zien dat je je goed hebt voorbereid.

Als laatste kun je na een gesprek nog onderzoek doen naar het bedrijf. Zo zijn er online vaak recensies te vinden van mensen die daar eerder hebben gewerkt, waar je best veel uit kunt halen met betrekking tot de sfeer binnen zo’n bedrijf. Met andere woorden: doe goed onderzoek naar wat je zelf wil en bij een eventuele sollicitatie ook naar het bedrijf. Op die manier zorg je ervoor dat de kans een stuk groter is dat jij op de juiste plaats terecht komt!

Previous «
Next »