Moet je de nieuwe iPhone SE aanschaffen of niet?

  • Menfacts
  • maart 29, 2022
  • Comments Off
samsung galaxy s22 vs iphone se

De iPhone SE, aangekondigd in maart 2022, is de nieuwste iPhone in de line-up van Apple. Apple wachtte ongeveer drie jaar om de originele iPhone SE bij te werken en liet ons nog twee jaar wachten op het huidige model. Wat weten we daarvan?

De iPhone SE is de instap telefoon van Apple. Het apparaat is een betaalbare optie met veel functies zoals een krachtige A-serie chip, een hoogwaardige camera met 4K-video-opname, Haptic Touch, draadloos opladen, water- en stofbestendigheid en meer. Het huidige model kreeg de A15 Bionic-chip van de iPhone 13, 5G-connectiviteit, een verbeterde camera met meer geavanceerde fotografie mogelijkheden, verbeterde batterijduur en sterker glas.

Derde generatie iPhone SE

Hoewel de derde generatie iPhone SE nog erg nieuw is, zijn signalen dat er een nieuw model in de maak is met een groter scherm. Over het algemeen is het nu nog steeds een goed moment om de iPhone SE te kopen en hoef je niet per se te wachten op dit nieuwe model.

De huidige iPhone SE is iets duurder dan de vorige generatie, maar het is nog steeds de meest betaalbare iPhone van Apple met een moderne A15-chip en 5G. Er zijn geen ontwerp wijzigingen aangebracht aan de iPhone SE en het 2022-model ziet er identiek uit aan het 2020-model, dat op zijn beurt was gebaseerd op de iPhone 8.

De iPhone SE heeft een 4,7-inch Retina HD LCD-scherm, met True Tone die zich aanpast aan de omgevingsverlichting in een kamer, Wide colour, Dolby Vision en HDR10. De iPhone SE is gebouwd met een glazen voor- en achterkant met een aluminium rand in bijpassende kleur. Draadloos opladen wordt ondersteund en is IP67 water- en stofbestendig, zodat het toestel bestand is tegen spatten, onbedoeld morsen en zelfs korte onderdompelingen in water. Het heeft ook duurzamer glas aan de voor- en achterkant, waardoor er minder kans is op breuken dan bij de iPhone SE van de tweede generatie.

Omdat de iPhone 8 aan de basis ligt van het ontwerp, heeft de 2022 iPhone SE nog steeds dikke schermranden aan de boven- en onderkant en is het het enige overgebleven iPhone-model dat dit heeft. De bovenste rand bevat de 7-megapixel ƒ/2.2 camera en microfoon aan de voorkant, terwijl de onderste rand een Touch ID Home-knop bevat voor biometrische authenticatie op basis van je vingerafdruk.

De iPhone SE is de enige iPhone van Apple die wordt geleverd met een Touch ID Home-knop, aangezien alle andere iPhones nu Face ID hebben. Touch ID werkt op dezelfde manier als Face ID wat betreft authenticatie, maar gebruikt een vingerafdrukscanner in plaats van een gezichtsscan voor Apple Pay-aankopen, wachtwoord vervanging en meer. Net als andere iPhones gebruikt het Haptic Touch voor snelle acties.

Qua prestaties is de iPhone SE vergelijkbaar met de iPhone 13 omdat hij dezelfde A15 Bionic-chip gebruikt als de vlaggenschip-iPhones van Apple. De A15 heeft een 6-core CPU, 4-core GPU en 16-core Neural Engine. Volgens Apple biedt de A15 tot 1,2x snellere grafische prestaties in vergelijking met de A13 in het vorige model, plus 4 GB RAM, tegenover 3 GB in het vorige model.

Samen met de nieuwe A15-chip is de andere belangrijke upgrade naar de iPhone SE 5G-connectiviteit. De iPhone SE is nu compatibel met 5G-netwerken.

Als het gaat om de levensduur van de batterij, heeft de iPhone SE betere prestaties dan het vorige model vanwege de A15-chip. De batterij gaat 15 uur mee bij het bekijken van video’s, 10 uur bij het streamen van video’s en 50 uur bij het luisteren naar audio. Natuurlijk gaat je batterij stukken minder snel leeg als je gebruikt maakt van een goede bluetooth speaker, dan over de boxen van je smartphone. De iPhone SE is in staat om snel op te laden en kan in 30 minuten tot 50 procent worden opgeladen bij gebruik van een 20W-lichtnetadapter of hoger. Het ondersteunt Qi draadloos opladen.

Previous «
Next »