De tempels van Karnak in Egypte

  • Menfacts
  • oktober 18, 2023
  • Comments Off
hof van ramses II

Nadat we in de vroege ochtend de tempels van Edfu hadden bezocht, konden we de rest van de ochtend en vroege middag relaxen aan boord van ons cruiseship. Tijdens het ontbijt konden we rustig genieten van het uitzicht op de oevers van de Nijl dat geleidelijk aan ons voorbij ging. Na wat uit te rusten was het tijd om op het dek te genieten van de zon, een lekker biertje en een duik te nemen in het zwembad. Op een gegeven moment bereiken we de sluizen van Esna, waarbij allerlei kleine bootjes op ons af komen varen. Vanuit hun boten gooien ze allerlei souvenirs zoals kleden, jurken etc. aan boord. Je krijgt de kans om het te bekijken, te passen en vind je het niks, dan gooi je het weer terug. Heb je interesse, dan kun je onderhandelen over een prijs en gooi je in een plastic zak het afgesproken bedrag weer terug. Een hele happening waardoor alle mensen aan boord in eens langs te railing van de boot staan te roepen, onderhandelen en spullen op en neer te gooien. 

Na de sluizen te zijn gepasseerd, komen we in de loop van de middag aan in Luxor. Vandaar worden we door onze gids opgehaald en naar de tempels van Karnak gebracht. 

Deze indrukwekkende archeologische site, gelegen aan de oostelijke oever van de Nijl in Luxor, is een van de meest betoverende en monumentale religieuze complexen uit de geschiedenis van de mensheid. Als reiziger met interesse in geschiedenis en archeologie, mag je de tempels van Karnak niet missen.

karnak tempels egypte

tempels van karnak

Een stukje geschiedenis van de tempels van Karnak

De Tempels van Karnak vormen een complex van tempels, heiligdommen en monumenten die over een periode van meer dan 2.000 jaar werden gebouwd, gewijd aan de god Amon-Ra, zijn vrouw Mut en hun zoon Chons. De bouw begon al in het Middenrijk (ca. 2055-1650 v.Chr.) en ging door tot in de Ptolemeïsche periode (ca. 332-30 v.Chr.). Dit uitgestrekte heiligdom diende als het belangrijkste religieuze centrum van het oude Egypte gedurende een groot deel van zijn geschiedenis.

De Tempels van Karnak staan bekend om hun unieke architecturale en artistieke pracht. De site heeft bijgedragen aan ons begrip van de architectuur en religie van het oude Egypte en is van onschatbare waarde voor archeologen en geschiedenisliefhebbers.

Het complex verkennen

Wanneer je de Tempels van Karnak nadert, wordt je blik onmiddellijk getrokken naar de opvallende pylonen, de imposante toegangspoorten tot het complex. Tussen deze pylonen, voordat je de Eerste Pylon bereikt, staan een indrukwekkende rij beelden van rammen. Deze beelden van rammen, met hun majestueuze uitstraling, zijn niet louter decoratieve elementen, maar hebben diepe symbolische betekenissen binnen de religieuze context van de site. De ram symboliseerde vruchtbaarheid, overvloed en macht, en zijn aanwezigheid langs de toegangsweg benadrukt de overvloedige zegeningen die de oude Egyptenaren hoopten te ontvangen door de tempels te betreden.

rammen bij karnak tempels

rammen karnak

De eerste pylon: je reis begint bij de eerste pylon, een massieve constructie die fungeerde als de hoofdingang van de tempel. Hier vind je inscripties en reliëfs die de militaire campagnes van farao Ramses II documenteren, evenals scènes die zijn triomfantelijke terugkeer naar Karnak vieren.

Het hof van Ramses II: in het hof van Ramses II staan eveneens verschillende beelden van rammen. Deze indrukwekkende binnenplaats is omgeven door zuilen en beelden van farao Ramses II en staat vol met inscripties die zijn heerschappij vieren.

hof van ramses II

rammen hof van ramses II

De tempel van Amon: verderop kom je bij de eigenlijke Tempel van Amon, het hart van het complex. Deze tempel is rijk aan architecturale pracht en bevat talloze beelden, zuilen, en goed bewaarde inscripties. Hier vind je de beroemde zuilenhal met 134 zuilen die tot 23 meter hoog zijn, een opmerkelijk staaltje van oude Egyptische bouwkunst.

ramses bij karnak

hypostyle hal

hierogliefen karnak

de hypostyle hal

hypostyle hal karnak

De hypostyle hal: een van de meest indrukwekkende onderdelen van de Tempels van Karnak is de Hypostyle Hal. Deze enorme zuilenhal heeft 134 zuilen die het plafond ondersteunen en is versierd met complexe reliëfs en inscripties. Het is een meesterwerk van de Egyptische architectuur. Tevens voor ons een plek waar we even kunnen genieten van de schaduw, omdat er maar amper schaduw is op het tempel complex van Karnak. In de middag vol in de zon, is een beetje schaduw erg welkom. 

De Obelisk van Hatsjepsoet: tussen de pylonen door, terwijl je richting de Eerste Pylon loopt, kun je niet anders dan de indrukwekkende obelisk opmerken die hoog boven de site uittorent. Deze obelisk is een van de meest iconische kenmerken van de Tempels van Karnak en heeft een rijke geschiedenis en symbolische betekenis.

obelisk hatsjepsoet

karnak egypte

obelisk bij karnak

De obelisk bij de Tempels van Karnak is bekend als de “Obelisk van Hatsjepsoet,” ter ere van de beroemde vrouwelijke farao Hatsjepsoet, die regeerde in de 15e eeuw v.Chr. Deze obelisk is een opmerkelijk stuk van oude Egyptische architectuur is 29,56m hoog (!) en is gemaakt van een enkel stuk rood graniet, wat getuigt van het vakmanschap van de oude Egyptische ambachtslieden.

De obelisk van Hatsjepsoet stond oorspronkelijk in de tempel van Amon-Ra in Karnak, en het is een van de weinige obelisken die nog steeds op zijn oorspronkelijke locatie staat. Het werd opgericht ter ere van de goddelijke triade van Amon-Ra, zijn vrouw Mut en hun zoon Chons. De obelisk diende als een symbolisch teken van de connectie tussen de farao en de goden, en als een manier om de goden gunstig te stemmen voor het welzijn van Egypte.

De obelisk van Hatsjepsoet is rijkelijk versierd met inscripties en reliëfs die de prestaties van de farao en haar toewijding aan de goden vieren. Deze inscripties geven ons waardevolle inzichten in de religieuze overtuigingen en de politieke macht van het oude Egypte.

Het heilige meer: tijdens je verkenningstocht kun je ook een bezoek brengen aan het Heilige Meer van Karnak. Dit was een kunstmatig meer dat werd gebruikt voor rituele doeleinden, zoals zuiveringen en rituele wassingen. Voor het heilige meer vind je ook het beeld van een scarabee op een sokkel. De scarabee werd als heilig beschouwd omdat het insect de schepping symboliseert. Er zijn allerlei legendes en mythes rondom het beeld ontstaan, waarbij vrouwen rondjes om het beeld lopen om de vruchtbaarheid te verhogen. Ook wordt er gezegd dat je na 3 rondjes om het beeld een wens mag doen. 

De tempel van Ptah: binnen het complex van Karnak vind je ook de Tempel van Ptah, de beschermgod van Memphis. Hoewel kleiner dan de Tempel van Amon, heeft deze tempel zijn eigen unieke charme en is zeker een bezoek waard.

De tempel van Khonsu (Chonsoe): de Tempel van Khonsu, gewijd aan de zoon van Amon-Ra, is ook een belangrijk onderdeel van de Tempels van Karnak. Deze tempel is een eerbetoon aan Chons en heeft prachtige inscripties en reliëfs.

Het zuidelijke deel van de Tempels van Karnak: het zuidelijke deel van de site bevat de Tempel van Opet, waar de godin Mut werd aanbeden, evenals de Tempel van Monthu, gewijd aan de oorlogsgod Monthu. Elk van deze tempels heeft zijn eigen unieke kenmerken en kunstwerken.

karnak

Praktische Tips voor Reizigers

Als reiziger in Egypte zijn er enkele praktische tips om je bezoek aan de Tempels van Karnak zo goed mogelijk te benutten:

Tijdstip van bezoek: de beste tijd om de Tempels van Karnak te bezoeken is ’s ochtends vroeg of in de late namiddag. De temperatuur is dan aangenamer en er zijn minder bezoekers, waardoor je in alle rust van de site kunt genieten. Door ons strakke reisprogramma, waren wij helaas op het heetst van de dag in Karnak, waardoor we minder van ons bezoek konden genieten. Op onderstaande foto zie je duidelijk hoe druk het kan zijn bij de Tempels van Karnak

drukte bij karnak

Gepaste kleding: houd er rekening mee dat de Tempels van Karnak een heilige plek zijn. Draag daarom gepaste kleding, bedek je schouders en knieën, uit respect voor de religieuze tradities.

Gids of zelfstandig: overweeg om een lokale gids in te huren om de geschiedenis en betekenis van de tempels beter te begrijpen. Ze kunnen je ook wijzen op minder bekende, maar even boeiende aspecten van de site.

Fotografie: fotograferen is toegestaan, maar zorg ervoor dat je respectvol omgaat met de heilige plek. Flitsen kunnen schadelijk zijn voor de oude inscripties en reliëfs, dus gebruik je flitser alleen waar toegestaan.

Hydratatie: het kan erg heet worden in Luxor, vooral in de zomermaanden. Zorg ervoor dat je voldoende water meeneemt om gehydrateerd te blijven tijdens je bezoek.

Ticketinformatie: toegangsprijzen en openingstijden kunnen variëren, dus controleer deze van tevoren. Als je van plan bent tijdens je rondreis door Egypte meerdere historische sites in Egypte te bezoeken, overweeg dan de aanschaf van een Egypte-pas voor toegang tot meerdere locaties.

Opzichters/ Oplichters: in Egypte moet je er niet vreemd van staan te kijken als mensen proberen hun graantje mee te pikken van toeristen. Zo werden we bij ons bezoek aan Karnak meerdere keren door opzichters benaderd wanneer we aankwamen bij een afgezet stuk van de tempels. Hier zou je dan wel even mogen kijken als je een ‘bijdrage’ levert aan de opzichter. Wees hier dus ook voor op je hoede.

De tempels van Karnak zijn een indrukwekkend eerbetoon aan de oude Egyptische beschaving. Ze bieden niet alleen een fascinerende kijk op de religieuze en architectonische prestaties van de oude Egyptenaren, maar ook een diepgaande ervaring die elke geschiedenis- en archeologieliefhebber zal koesteren. Terwijl je door de eeuwenoude zuilen en langs de intrigerende inscripties wandelt, zul je de grootsheid en de spirituele betekenis van deze heilige plek volledig begrijpen. De Tempels van Karnak zijn werkelijk een schat uit het verleden die je niet mag missen tijdens je reis door Egypte.

Previous «
Next »