• Homepage
 • >
 • Mannen
 • >
 • De zoektocht naar verhalen: Wat zijn de beste romans van 2023?

De zoektocht naar verhalen: Wat zijn de beste romans van 2023?

 • Rogier
 • november 15, 2023
 • Comments Off
de beste romans van 2023

Het vinden van de beste romans van het jaar is een persoonlijke en subjectieve zoektocht die afhankelijk is van individuele smaak, interesse en soms zelfs het moment waarop je een boek oppakt. Toch zijn er enkele universele richtlijnen die je kunnen helpen bij het navigeren door de zee van publicaties om die parels van literaire excellentie te vinden. In dit artikel verkennen we de verschillende categorieën romans, waar je op moet letten bij het kiezen van een roman, en hoe je een lijst van toppers kunt samenstellen. We sluiten af met onze top 5 van beste romans van 2023.

Categorieën van verschillende romans

Romans kunnen in verschillende categorieën worden ingedeeld, elk met hun eigen kenmerken en publiek:

 1. Literaire fictie: Deze romans staan bekend om hun artistieke waarde en literaire kwaliteit, vaak met complexe karakters en diepgaande thema’s.
 2. Genre fictie: Dit omvat categorieën zoals mystery, sciencefiction, fantasy, romantiek en horror, waarbij de nadruk ligt op plot en entertainment binnen een specifiek genre.
 3. Historische romans: Deze boeken nemen lezers mee naar een andere tijd en plaats, vaak met een rijke historische context en aandacht voor detail.
 4. Jong volwassenen: Gericht op tienerlezers, behandelen deze verhalen thema’s van volwassen worden en persoonlijke groei.
 5. New Adult: Vergelijkbaar met Jong volwassenen, maar gericht op iets oudere lezers, met meer volwassen thema’s en karakters.
 6. Non-fictie romans: Hoewel technisch geen romans, zijn er non-fictie boeken die lezen als fictie, met echte gebeurtenissen en personen die op een verhalende manier worden gepresenteerd.
 7. Graphic novels: Deze categorie combineert visuele kunst met literaire vertelling en spreekt een breed publiek aan.
De zoektocht naar verhalen

Waarop moet je letten bij het kiezen van een roman?

Bij het kiezen van een roman zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden:

 • Schrijfstijl: De stem van de auteur moet resoneren en aangenaam zijn voor de lezer.
 • Plot: Een goed geconstrueerde plot houdt je geïnteresseerd en zorgt ervoor dat je wilt blijven lezen.
 • Karakterontwikkeling: Geloofwaardige en goed ontwikkelde karakters maken een verhaal memorabel.
 • Thema’s: Zoek naar boeken met thema’s die je aanspreken of die je uitdagen om over nieuwe ideeën na te denken.
 • Originaliteit: Een uniek verhaal of een nieuwe draai aan een bekend concept kan een boek onderscheiden.
 • Beoordelingen en prijzen: Kijk naar kritische beoordelingen en of het boek literaire prijzen heeft gewonnen.
 • Aanbevelingen: Persoonlijke aanbevelingen van vrienden of boekverkopers kunnen waardevol zijn.

Zo kun je zelf de beste romans vinden

 1. Raadpleeg Literaire Prijzen: Kijk naar recente winnaars en genomineerden van prestigieuze literaire prijzen zoals de Booker Prize, de National Book Award en de Pulitzer Prize voor fictie.
 2. Lees Boekrecensies: Publicaties zoals The New York Times Book Review, The Guardian Books en The New Yorker bieden inzicht in nieuwe en opmerkelijke boeken.
 3. Volg Boekbloggers en Vloggers: Veel online boekenliefhebbers delen hun topkeuzes en bieden een diversiteit aan meningen en smaken.
 4. Gebruik Boekhandel Websites: Websites zoals bol.com hebben vaak lijsten van bestsellers en keuzes van de redactie die kunnen helpen bij het ontdekken van populaire en kwalitatief hoogwaardige titels.
 5. Bezoek je Lokale Bibliotheek of Boekhandel: Praat met bibliothecarissen en boekverkopers, die vaak een schat aan informatie hebben over welke boeken de moeite waard zijn.
 6. Boekenclubs en Discussiegroepen: Sluit je aan bij een boekenclub of online discussiegroepen om te zien welke boeken anderen aanbevelen en waarom.
 7. Social Media en Forums: Platforms zoals Goodreads en Reddit kunnen helpen bij het vinden van trending titels en verborgen juweeltjes.
 8. Let op Heruitgaven: Soms worden oudere titels opnieuw uitgegeven of herontdekt, wat kan leiden tot een hernieuwde interesse en waardering.

Onze top 5 beste romans van 2023

Nirwana van Tommy Wieringa

Nirwana
Nirwana

Nirwana van Tommy Wieringa is een ambitieuze roman die het verhaal vertelt van een man die op zoek gaat naar de betekenis van het leven. De roman is rijk aan symboliek en verwijzingen naar de klassieke literatuur. Tommy Wieringa (1967) brak in 2005 door met de roman Joe Speedboot. Voor zijn roman Dit zijn de namen ontving hij de Libris Literatuurprijs, en De heilige Rita werd bekroond met de lezers- én de juryprijs van de BookSpot Literatuurprijs. Zijn werk wordt wereldwijd vertaald. Wieringa is vaste columnist bij NRC Handelsblad.

Voornamelijk vrouwen van Connie Palmen

Voornamelijk vrouwen
Voornamelijk vrouwen

Voornamelijk vrouwen van Connie Palmen is een historische roman over de liefde tussen de Nederlandse journaliste Hella Smid en de Indiase dichter en schrijver Vikram Seth. De roman is een aangrijpend verhaal over liefde, verlies en herinnering. Connie Palmen (1955) debuteerde in 1991 met haar literaire roman De Wetten. Het boek werd een bestseller en leverde haar het Gouden Ezelsoor voor het bestverkochte literaire debuut en European Novel of the Year 1992 op. Haar naam was daarmee onmiddellijk gevestigd.

De Nazaten Saskia Noort

De nazaten
De nazaten

Karen Brouwers leeft al tien jaar met haar twee dochters en haar zoontje Mik teruggetrokken op het Noord-Brabantse platteland. Toen haar man Michel overleed was er al niets meer dat haar nog bond in Bergen, aan het leven dat ze daar ooit had. En na de dood van Simon Vogel, lid van de eetclub en spil in al het duistere dat zich in het kustdorp afspeelde en de rechtzaak die erop volgde, besloot Karen onder te duiken met het voornemen nooit meer boven te komen. Maar als ze op een ochtend samen met Mik wordt klemgereden, blijken er banden te zijn die niet zomaar verbroken kunnen worden…

De zonde waard van Simone van der Vlugt

De zonde waard
De zonde waard

Het meisje ligt op de achterbank van de auto. Ze lijkt te slapen, maar er is iets vreemds aan haar houding. Iets onnatuurlijks. Het portier staat open. Er gaat een schok door Ella heen als ze ziet dat de polsen van het meisje vastgebonden zijn. Ze weet wie dit kind is: Demi Hulshof, vijf jaar oud. Het terugvinden van de vermiste Demi vormt het startschot van een adembenemend kat-en-muisspel tussen een bende ontvoerders, de politie en een jonge vrouw die worstelt met haar verleden. Ze heeft gebroken met de Jehova’s getuigen en daardoor met al haar vrienden en familieleden.
In De zonde waard komen relaties op scherp te staan, wordt afgerekend met knellende banden en blijft tot het laatst toe onduidelijk wie je kunt vertrouwen. Maar uiteindelijk kruipt het bloed waar het niet gaan kan… Hoever wil je gaan om trouw te blijven aan jezelf en om anderen te beschermen?

De vluchteling, de grenswacht en de rijke Jood van Arnon Grunberg

De vluchteling, de grenswacht en de rijke Jood
De vluchteling, de grenswacht en de rijke Jood

De bewaakte grensovergang is waar de staat iedereen als verdachte beschouwt. Daar moet men zijn onschuld bewijzen. Daar wordt verschil gemaakt tussen ingezetenen en niet-ingezetenen. Want hoezeer sommige grenzen ook onzichtbaar zijn geworden, zij markeren nog altijd het punt waar de ene wet ophoudt en de andere begint. Al decennia wordt er gedebatteerd over de vluchteling, die ook gelukszoeker, illegaal of crimineel wordt genoemd. Intussen produceren nieuwe oorlogen nieuwe landverhuizers. Wat voor de een maatschappelijk debat is, is voor de ander noodlot. Arnon Grunberg reisde af naar Georgië, waar hij met gevluchte Russen sprak. Naar Oekraïne, om vluchtelingen te ontmoeten die in eigen land blijven. En naar Polen, waar hij een gesloten detentiecentrum bezocht. In Nederland liep hij mee met de ind en de vreemdelingenpolitie, om de werking van de grens als zeef van dichtbij te bestuderen. Grunberg onderzoekt hoe onze grenzen altijd weer verdronkenen en geredden produceren. Hij vergeet daarbij de geschiedenis van de Europese grenzen en vluchtelingen niet. Zonder geschiedenis immers geen heden.

Het vinden van de beste romans van het jaar is een avontuurlijke onderneming die je kan leiden tot nieuwe werelden, diepgaande inzichten en onvergetelijke karakters. Door een breed scala aan bronnen te raadplegen en rekening te houden met persoonlijke voorkeuren, kun je een lijst samenstellen die zowel divers als verrijkend is. 

Previous «
Next »