Dit worden de gadgets van 2021

  • Rogier
  • februari 27, 2021
  • Comments Off
micro led screen

Aan het begin van een nieuw jaar presenteren techbedrijven vaak al hun nieuwe apparaten voor het jaar, of de ideeën daarover. Daarbij gaat het absoluut niet alleen over telefoons en tablets, maar juist over apparaten die je huis slimmer maken. De nadruk van de technologie lijkt namelijk veel meer gericht te zijn op het leven van de consument thuis zoals koelkasten met bacteriedodende UV-lampen, luchtfilters en hightech televisies om de Netflix-quarantine door te komen. Hieronder sommen we op wat we de eerste weken van 2021 aan interessante gadgets zijn tegengekomen.

Mondkapje met bluetooth

Hoewel de RIVM lange tijd heeft vastgehouden aan het idee dat mondkapjes niet werken, waardoor Nederland laat was met het gebruik hiervan, en het vaccineren inmiddels begonnen is, zijn we nog lang niet af van het mondkapje. Aangezien de hele wereld nu een mondkapje nodig heeft, zien we ook op dit gebied handige innovaties. Zo is er de MaskFone van het bedrijf BinaTone. In dit mondkapje, uitgerust met een N95-filter, zitten ingebouwde bluetooth-oordopjes. Hiermee kan de drager, terwijl die 1,5 meter afstand houdt op straat, luisteren naar muziek of bellen zonder dat het mondkapje af hoeft. Erg veilig en helemaal corona proof.

mondkapje bluetooth
Klik hier voor meer informatie over bovenstaand mondkapje

Slimme wc en wc-bril

Het bedrijf Toto heeft een slimme wc geïntroduceerd die helpt je gezondheid in kaart te brengen en hierdoor een gezondere levensstijl kunt oppakken. Door de stoelgang te analyseren zal dit slimme toilet bijvoorbeeld adviseren om meer vis te eten of juist meer water te drinken. Sensoren op de bril scannen tegelijkertijd ook de huid voor potentiële problemen. Wat het toilet zal kosten is nog niet bekend, wanneer hij op de markt komt ook niet.

slimme toiletbril

Voor in de keuken: een recycle machine

Het Britse Lasso Loop Recycling maakt een recycle machine die naast bijvoorbeeld de vaatwasser in de keuken kan worden gezet. Dit apparaat gaat door al het weggegooide afval heen en zorgt dat het goed wordt gesorteerd en in de juiste zakken terecht komt. 

De recycle gadget zit ook vol met sensoren die het ingevoerde afval scannen. Blijkt iets niet gerecycled te kunnen worden, dan duwt de machine deze weer omhoog zodat je het bij het restafval kunt weggooien. In hoeverre dit een succes gaat worden is af te vragen, omdat mensen die serieus met recycling bezig zijn daar zelf al op letten, en de mensen die dat niet doen, zullen waarschijnlijk geen duur apparaat gaan aanschaffen dat ook nog eens veel ruimte in beslag neemt.

recycle

Stofzuiger met kunstmatige intelligentie

De Samsung Jetbot 90 AI+ is een slimme stofzuiger die een stuk slimmer dan de concurrentie moet worden. Deze stozuiger robot scant de kamer om een schoonmaakroute op te stellen, maar gebruikt daar vervolgens kunstmatige intelligentie voor om die kamer goed te kunnen doorgronden. Hierdoor vindt hij een betere route om schoon te maken, aldus de fabrikant. In het kort komt het erop neer dat de Jetbot kwetsbare objecten herkent, zoals glazen tafels, zodat hierbij voorzichtiger wordt schoongemaakt. Daarnaast kan hij zich iets laten zakken om bijvoorbeeld onder de bank te passen. De slimme stofzuiger verschijnt later dit jaar voor een bedrag van 1.500 euro.

slimme stofzuiger

Samsung’s opruimrobot 

Naast bovengenoemde stofzuiger werkt Samsung op dit moment ook hard aan de huishoudrobot ‘Handy’. Deze kan helpen met simpele taken in huis, zoals het opruimen van rondslingerend speelgoed of het inruimen van de vaatwasser. Handy is voor een groot deel afhankelijk van kunstmatige intelligentie. Deze technologie zorgt ervoor dat hij ziet wat voor objecten hij vast heeft en hoeveel kracht gezet kan worden om deze veilig vast te houden. Vermoedelijk duurt het nog een paar jaar tot Handy te koop is.

huishoudrobot

Mini led en micro led beeldschermen

Als je dacht dat de hoogste kwaliteit van televisiekijken is bereikt met de OLED en QLED schermen, dan heb je het verkeerd. In 2021 worden namelijk de eerste tv’s met zogenaamde micro led en mini led beeldschermen geïntroduceerd. Micro led is de verbeterde versie van het OLED-scherm, waarbij iedere pixel een eigen lampje heeft en zwart ook écht zwart is. De naam mini led zegt het eigenlijk al: er zitten duizenden piepkleine lampjes in het scherm, waardoor de verlichting heel precies geregeld wordt en het contrast veel hoger is. Omdat consumenten overal ter wereld het voorlopig nog moeten stellen met gesloten bioscopen en theaters, zetten fabrikanten als TCL, Samsung en Sony ook erg in op de thuisbioscoop. Zo komt TLC met een aantal 4K en 8K televisies. Met de populaire geïntegreerde digitale mediaspeler kunnen televisiekijkers gemakkelijk kiezen tussen hun favoriete streamingdiensten, televisiekanalen en spelconsoles.

micro led screen
Previous «
Next »