Scheren, hoe doe je dat op een goede manier?

  • Menfacts
  • februari 27, 2021
  • Comments Off
scheren hoe doe je dat

De baard scheren, het is iets waar wij als mannen niet onderuit komen. Je kan zo nu en dan wel eens naar de barbier gaan, maar regelmatig zelf scheren is toch ook wel een must. Iedereen heeft zijn eigen maniertjes hiervoor ontwikkeld en vaak geven vaders hun manier van scheren door. Dat wil echter niet zeggen dat dat de beste manier is. Scheermesjes zijn enorm verbeterd, zoals de Safety Razor, en we weten ondertussen ook veel over wat goed en slecht voor de huid is. Tijd dus om samen eens te kijken wat nu goede manieren van scheren zijn. Lees je mee?

Nat of  droog scheren

De ene persoon scheert graag droog, terwijl de andere juist zweert bij nat scheren. Voor beide manieren is een goede voorbereiding nodig. Als je krullend baardhaar hebt, is het bijvoorbeeld beter om niet te glad te scheren. Hierdoor kunnen ingegroeide haartjes ontstaan die ontstekingen en littekens kunnen veroorzaken. Voor deze baarden bestaan er speciale scheermesjes om dit te voorkomen.

Scheer je in de ochtend

De eerste tip die we je willen geven is om je ‚s ochtends te scheren. Dan is de huid namelijk nog meer ontspannen en zal het mesje veel soepeler over de huid glijden. Bij voorkeur scheer je je ‚s ochtends direct na het douchen. Zeep, stoom en warm water maken de huid en haartjes namelijk zachter.

Bereid je huid voor op het scheren

Begin niet gelijk met scheren maar zorg dat je huid voorbereid is. Voor een optimaal resultaat was je eerst ook goed je gezicht met een speciale reiniger. Door de huid nat te maken en te wassen heb je minder kans op schade aan die huid. Was je goed voor elke scheerbeurt en gebruik af en toe een face scrub. Deze verwijdert dode huidcellen en voorkomt ingegroeide haren, die voor ontstekingen en littekens kunnen zorgen.

Scheer je voor het ontbijt

Bij droog scheren met een elektrisch scheerapparaat moet je juist niet vooraf douchen, omdat voor deze methode de baard na het douchen juist te week is. Aangezien kauwen de bloedsomloop bevordert, is het risico op wondjes kleiner als je je voor het ontbijt doucht en scheert.

Wat is de juiste manier van scheren met scheerschuim?

Iedereen is natuurlijk bekend met scheerschuim. Als je dit gebruikt, breng het schuim dan aan op de huid die je wilt gaan scheren. Het product zorgt ervoor dat de haren makkelijker te scheren zijn en tegelijkertijd beschermt het ook je huid. Breng het product aan op een vochtige huid en laat het een paar minuten intrekken. Naast een scheerschuim zijn er ook andere producten, zoals een scheergel of scheercrème. Je kunt een speciale scheerkwast gebruiken om dit aan te brengen.

Vervang je scheermesje op tijd

Eén van de meest gemaakte fouten, is dat er te lang wordt geschoren met hetzelfde mesje. Echter, een bot scheermesje kan de huid doen irriteren, omdat je vaker over die huid heen moet gaan om het glad te krijgen. Zorg dus dat je op tijd je scheermes vervangt!

Werk met twee handen

Het uiteindelijke scheren dan: gebruik altijd één hand om te scheren, en de andere om de huid strak te houden. Zorg dat het scheermes zijn werk doet en oefen zelf niet te veel druk uit. Scheer zowel met de haargroei mee als tegen de haargroei in. Spoel tussendoor ook je scheermes af, restjes van haartjes en scheerschuim kunnen zorgen voor wondjes. Na het scheren maak je het mesje schoon en droog. Om restjes schuim en haartjes te verwijderen, spoel je je gezicht goed af: eerst met lauw water, vervolgens met koud water. Het koude water sluit de poriën en dat geeft een fris tintelend gevoel. Daarna met een schone handdoek droog deppen.

Geef  naast bovenstaande tips je huid ook geregeld rust: scheer met mate indien dit kan natuurlijk. Elke twee tot drie dagen is een goede leidraad. Aan een baard van een dag zal geen mens zich storen. En overweeg eens een echte baard, die je op volle dikte netjes kunt trimmen: helemaal van deze tijd!

Previous «
Next »