Echte mannen banen

  • Menfacts
  • november 12, 2017
  • Comments Off

De man blijft alfa in de fysiek zware beroepen

Loon naar werk

Emancipatie is een heel chique woord en mooie gedachte. Niemand die er iets op tegen kan hebben dat mannen en vrouwen op gelijk voet behandeld worden. Ook op het werk is het logisch dat er loon naar werk wordt gegeven. Dat je nu man of vrouw bent, voor dezelfde arbeid moet je hetzelfde betaald worden. Maar als we emancipatie gaan doortrekken naar het aantal vrouwen of mannen in een beroep, en zeggen dat dit aantal eerlijk verdeeld moet zijn, dan zitten we met een probleem. In sommige beroepen is de gemiddelde man nu eenmaal beter dan de vrouw en andersom, in sommige beroepen is de gemiddelde vrouw gewoonweg beter dan de man. Het geslacht speelt geen rol, de bekwaamheid echter wel.

De man zwaait de vaandel in de bouwsector

Het is fout om een parlement samen te stellen met 50% vrouwen en 50% mannen omdat dit nu eenmaal zo moet zijn. In een parlement moeten voor 100% de meest bekwame mensen zitten, naar het geslacht kijken is hier ongepast. Of wat met de “echte” mannen banen? Elk jaar wordt er in de bedrijfswereld een lijst opgesteld van de beroepen waar de man nog steeds de vaandel zwaait. Zo zijn er 3 beroepen waar de arbeiders voor meer dan 99% uit mannen bestaat: bestuurder van grondwerk- en bouwmachines, bouwvakker en houthakker/bosarbeider vallen onder deze 99% plus beroepen. Op de voet gevolg door de beroepen waar meer dan 98% van de werknemers mannen zijn: havenarbeider, scheepslader/scheepslosser, pompier, elektricien, lasser en brander, loodgieter, automecanicien, timmerman, schrijnwerker en parketlegger. Zo te zien werd, wordt en blijft de bouwsector gedomineerd door mannen.

Als we maar gelukkig zijn

Ook al zouden we graag alle vooroordelen doorprikken. We moeten gewoon vaststellen dat er echt wel mannenberoepen en vrouwenberoepen zijn. Het is dwaas te denken dat veel vrouwen op vacatures werktuigbouwkunde gaan solliciteren. De man blijft door zijn kracht de alfa in de fysiek zware beroepen. De vrouw blijft in de zorgsector de koningin. Diëtiste, Huishoudelijke schoonmaakster, Kleuterleidster, Kinderoppas en gezinshelpster zijn de afgescheiden toppers, met meer dan 97% vrouwen, in het vrouwenbastion. Wie, waar of wat… het voornaamste blijft dat je gelukkig bent in wat je doet.

Cijfers van Jobat

Previous «
Next »