• Homepage
  • >
  • Overig
  • >
  • Een koolhydraat arm dieet, wat is het en hoe houd je het vol?

Een koolhydraat arm dieet, wat is het en hoe houd je het vol?

  • Rogier
  • mei 14, 2022
  • Comments Off
hoe houd je een koolhydraatarm dieet vol

Steeds vaker hoor je over een koolhydraatarm dieet. Waar veel typen diëten maar een korte periode populair zijn, is dit dieet al jaren belangrijk. En niet voor niets. Door het uitbannen van brood, pasta, rijst en aardappel zorg je dat er minder suikers en koolhydraten geconsumeerd worden, waardoor je bloedspiegel een stuk stabieler wordt. Dit in tegenstelling tot voeding met veel suikers, die je bloedsuikerspiegel juist doen stijgen en dalen. 

Hierdoor zul je het gevoel hebben dat je over meer energie beschikt. Koolhydraatarme producten en gerechten bevatten vaak veel groenten. In groenten zitten veel mineralen, vezels en vitamines. Het eten van die groenten draagt bij aan een betere gezondheid. In tegenstelling tot veel andere diëten, hoef je bij dit dieet dus niet per se minder te eten maar juist meer van bepaalde gezonde producten. 

Welke producten horen bij een koolhydraatarm dieet?

Vlees, ei, zuivel, vis en peulvruchten zijn koolhydraatarme voedingsproducten en zorgen ervoor dat je lang het gevoel hebt dat je verzadigd bent. Het eten van veel eiwitten zorgt ook voor meer spierbehoud. Als je echter meer calorieën neemt dan dat je verbruikt, kom je alsnog aan. Zorg er dus voor dat je niet te veel eet. Ook niet van koolhydraatarme producten.

wat is Een koolhydraat arm dieet

Wat kun je wel eten bij een koolhydraat arm dieet?

In het begin kan koolhydraatarm koken best lastig zijn, maar na een paar weken volhouden zul je merken dat het steeds makkelijker wordt. Voor het ontbijt kun je bijvoorbeeld een boerenomelet maken met ei, melk en groenten. Wil je ‚s ochtends liever al een salade maken? Voeg dan zeker wel iets van vis, vlees, ei of noten toe. Hierdoor voorkom je dat je na een half uur alweer een knorrende maag hebt.

Ook het avondeten klaarmaken kann in het begin wat lastiger zijn, maar zorg dat je niet te moeilijk gaat denken. Vervang bijvoorbeeld de traditionele lasagnebladen door aubergine, samen met mozzarella, basilicum, tomaat, tomatenpuree en rundergehakt en maak een heerlijke lasagne.

Fruit en groenten als tussendoortje

Als tussendoortje kun je bijvoorbeeld druiven, wortels, komkommer, ongezouten noten of cherrytomaatjes pakken. Bovendien worden er steeds vaker koolhydraatarme producten verkocht. Deze producten bevatten de juiste hoeveelheden eiwitten en vetten. Dit kan er mede voor zorgen dat je het beter volhoudt.

We weten maar al te goed dat het niet altijd even makkelijk is om een dergelijk dieet vol te houden. Vooral in het begin kan het erg lastig zijn. Uit onderzoek is echter gebleken dat een verandering in je leven na 3 maanden door hoofd en lijf is geaccepteerd en dat de veranderingen dan als normaal aanvoelen. Er zijn echter ook een aantal tips om een dergelijk dieet beter vol te kunnen houden. Allereerst, zorg ervoor dat je geen verleidingen in huis haalt. Dus geen chips, chocola en koek.

Een koolhydraat arm dieet

Als je echt calorieën wilt, dan eet ze en drink ze niet. Dan heb je tenminste nog de kans dat je verzadigd raakt en vervolgens dus stopt met het nuttigen van die calorieën. Drink dus water of thee. Ten slotte, ga ook niet de hele dag door eten, ook al is het koolhydraatarm. Focus je op het ontbijt, lunch, diner en af en toe een tussendoortje in de vorm van een gezonde snack. Veel succes en geef niet te snel op!

Lees ook: Afvallen terwijl je thuis moet blijven

Previous «
Next »