De veiligheidsaspecten van een elektrische step

  • Menfacts
  • mei 16, 2022
  • Comments Off
elektrische step

Al jaren is er in Nederland een hoop onduidelijkheid over het gebruik van elektrische steps. Mag je er nu wel of niet oprijden? Moet je een helm op als je dat doet? Het lijkt erop dat vanaf 2023 de elektrische step een legaal voertuig wordt in Nederland, waar dan wel bepaalde wetten voor gaan gelden. Welke dat zijn is nog onduidelijk, maar we weten in ieder geval wel dat er meer duidelijkheid gaat komen. En dus is een elektrische step kopen ineens veel interessanter. Tijd dus om alle info over elektrische steps eens op een rijtje te zetten!

Elektrische scooters zijn een veilige, milieuvriendelijke en economisch vriendelijke vorm van mobiliteit die al vele, vele jaren bestaat, maar tot voor kort geen wijdverbreid vervoermiddel was in de Nederland. Waar je in veel andere Europese landen al elektrische steps kunt huren om de stad te ontdekken, wordt in Nederland de knoop maar niet doorgehakt. Gelukkig komt er nu dus wel duidelijkheid aan, en mogen elektrische steps straks ook in Nederland de weg op… of het fietspad, al dit soort details moeten dus nog uitgewerkt worden.

Welke veiligheidsuitrusting heb je nodig?

Een elektrische step rijden is niet zonder risico. Ondanks dat het wat anders is dan met een stuntstep door de beste skateparken van Europa allerlei gevaarlijke stunts uit te halen, liggen er wel zeker gevaren op de loer bij het gebruik van een elektrische step. De belangrijkste veiligheids accessoire  is een helm. Hoewel een veiligheidsgordel niet elke keer dat je in een auto stapt je ​​leven zal redden, kan dit wel degelijk het geval zijn als je met een elektrische step een ongeluk krijgt. Helmen bieden de perfecte bescherming tegen zware verwondingen. Onder alledaagse elektrische step rijders zijn motorhelmen en downhill-mountainbike helmen het populairst, die meestal gecertificeerd zijn. Het is belangrijk dat je een dergelijke gecertificeerde helm kiest, aangezien de fabricage en het ontwerp worden gereguleerd door veiligheidsnormen.

Een motorhelm is zwaarder, maar biedt meer bescherming, omdat hij wordt geleverd met een neerklapbaar vizier. De downhill-helm is veel lichter en heeft de meeste ventilatie, maar je hebt een veiligheidsbril of andere bril nodig omdat de bovenste helft van je gezicht te beschermen.

Verlichting op een elektrische step

De meeste elektrische steps hebben niet genoeg verlichting om goed te kunnen zien en gezien te worden op de weg als het buiten donker is. En dus moet je erover nadenken om extra verlichting te kopen. In ieder geval tot er meer duidelijkheid is. Als de elektrische step helemaal legaal wordt in Nederland, zal er ook wetgeving voor komen, die duidelijkheid zal verschaffen over bijvoorbeeld de verlichting. Je wil minimaal een heldere, hoog gemonteerde koplamp (1000 lumen of beter) en een op de rem reagerend achterlicht (meestal rood of oranje). Deze beide helpen anderen bijvoorbeeld te zien wanneer je remt.

Sommige steps worden geleverd met verlichting die vaak bestaat uit LED’s die over de hele lengte van de stuurpen en/of de plank lopen. Hoewel het in het oog springt, is dit geen vervanging voor een echte koplamp, omdat het je waarschijnlijk niet zal helpen om kuilen of andere obstakels in de weg te zien totdat je er overheen rijdt…. met alle gevolgen van dien.

Andere veiligheidsaccessoires die het waard zijn om te kopen

Naast een helm en goede verlichting zijn er nog een paar andere accessoires die je kunnen helpen veilig op de weg te zijn, waaronder een hoorbare toeter. De meeste elektrische steps worden geleverd met elektronische claxon of een mechanische bel. Als je scooter er geen heeft, is het een zeer goedkope accessoire die je kan helpen veiliger door de straten te rijden.

Previous «
Next »