Extreme sports: Flatland BMX

  • Menfacts
  • mei 11, 2019
  • Comments Off
flatland bmx

Flatland BMX: alles draait om balans op de fiets

De BMX sport is nog steeds een sport die nadrukkelijk groeit. De sport is meer dan alleen fietsen door zand en onderweg bulten en kuilen trotseren. Is meer dan die banen met die hoge bochten. Wel eens gehoord van BMX Flatland? Je zou dit best een soort van breakdancing op de fiets kunnen noemen, of het als artistiek fietsen kunnen beschouwen. Feit is dat Flatland BMX rijders op vlakke en gladde oppervlakken hun bijzondere moves laten zien en in tegenstelling tot het ‘normale’ BMX niet te maken krijgen met allerlei hellingen en grindrails. BMX Flatland is een puntensport. Met bepaalde trucs scoor je punten en raak je met de voeten de grond dan volgt puntenaftrek.

Flatland is anders

Flatland BMX is dus anders. Het is een BMX-buitenbeentje. De trucs die de fietsers laten zien, bestaan hoofdzakelijk uit balanceren en draaien en het innemen van nogal ongebruikelijke posities op de fiets. Ook de fiets is anders ten opzichte van de fiets die zand trotseert en heeft bijvoorbeeld een kortere wielbasis. Je ziet de echte Flatlanders overigens niet vaak in het zand, op hellingen en met vuile kleding. Ze doen dit niet omdat ze bang zijn dat dit nadrukkelijk ten koste gaat van de stabiliteit op hun eigen fiets en juist die stabiliteit is voor Flatlanders enorm belangrijk. Overeenkomsten zijn er ook, zoals bijvoorbeeld de vier haringen aan het einde van de wielas die een normale BMX-fiets doen vermoeden. Flatlanders durven wel. Zeker de toppers hebben geen remmen aan de fiets, anderen kiezen vaak voor slechts een rem.

De Endo

In de sport draait het voornamelijk om balans en coördinatie tijdens de bewegingen die op de fiets uitgevoerd worden. De rijders krijgen puntenaftrek als ze bijvoorbeeld met de voet de grond komen, het aantal trucs dat ze binnen een bepaalde tijd laten zien en de moeilijkheidsgraad van de trucs. Ook de originaliteit speelt een belangrijke rol in de Flatland wedstrijdsport. Bekende BMX Flatland trucs zijn de Endo, de Miami Hopper, de Cherry Picker en de Boomerang. De Endo is wellicht wel de meest belangrijke truc. Hoewel je het moet zien om het te geloven komt het er op neer dat de achterkant van de fiets de voorkant als het ware lift of optilt. Bepaalde fietsers bereken dit effect ook door met de linker- of rechtervoet in vork te klemmen. De Endo is behalve een truc ook een manier om andere trucs voor te bereiden. Vandaar ook dat de Endo een belangrijke rol binnen deze tak van de BMX-sport inneemt.

Previous «
Next »