Financiële afspraken met shortlease

  • Menfacts
  • november 4, 2022
  • Comments Off
shortlease

Het kan zijn dat je misschien via shortlease een auto wilt leasen, maar dat je nog allerlei vragen hebt over het financiële plaatje. In dit artikel worden alle financiële kosten in kaart gebracht, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als jij kiest voor short lease.

Moet je een borg betalen?

Als je een auto gaat leasen, moet je een borg vooraf betalen. Meestal is dit ter hoogte van één maandtermijn van de shortlease. De facturatie vindt altijd vooraf plaats.

Hoe zit het met de bijtelling wanneer je een auto van de zaak hebt?

Je betaalt altijd bijtelling wanneer je een auto van de zaak hebt. Het bedrag is echter niet altijd hetzelfde. De hoogte van de bijtelling ligt onder andere aan hoeveel CO2 de auto uitstoot. Kies je voor een elektrische auto, stoot je helemaal geen CO2 uit, waardoor de bijtelling lager is dan wanneer je voor een benzine auto kiest. Dit gaat wel veranderen, want de bijtelling voor elektrische auto’s gaat jaarlijks omhoog net zolang tot de bijtelling gelijk is. Wil je hiervan profiteren, kun je het beste zo snel mogelijk een elektrische auto op de zaak aanschaffen. Zo was de bijtelling in 2020 nog maar 8% voor elektrische auto’s onder de €45.000, terwijl voor de ‘normale’ auto die CO2 uitstoot 22% bijtelling gold. In 2021 zag je het al iets omhoog gaan, toen werd de bijtelling voor elektrische auto’s onder de €40.000 al 12%. Dit blijft elk jaar omhoog gaan en uiteindelijk is het de bedoeling dat in 2026 de percentages gelijk zijn.

Welke kosten zijn er nog meer?

Er zijn naast de eventuele bijtelling en brandstof kosten geen andere kosten, een auto leasen is namelijk all-in. In je short lease contract staat precies wat de maandelijkse kosten zijn van jouw lease contract. Voor de rest hoef je niets te betalen. Wat zit er dan allemaal in dat all-in: kleine- en grote beurt, reparaties, nieuwe banden, pechhulp, verzekering, wegenbelasting, overig onderhoud. Het kan dus zeker voordelig zijn om zo’n short lease aan te gaan.

Hoe vindt de betaling plaats?

Iedere maand wordt het bedrag automatisch van jouw rekening afgeschreven. Dit wordt de maand vooraf gedaan. De eerste maand zit hier ook de borg bij.

Wat als de afschrijving mislukt?

Het kan wel eens gebeuren dat er op het moment van afschrijven te weinig saldo op de rekening staat. Je moet hier dan wel zelf achteraan om handmatig de betaling te voldoen, dit moet doorgaans binnen 3 dagen. Wanneer je niet aan je betalingsverplichting voldoet, mag het bedrijf de auto terugvorderen en het contract ontbinden. Als er na 30 dagen nog niet betaald is, wordt er een incassobureau ingeschakeld.

Previous «
Next »