• Homepage
  • >
  • Voertuigen
  • >
  • Waar moet je aan denken als je een tweedehands elektrische auto gaat kopen?

Waar moet je aan denken als je een tweedehands elektrische auto gaat kopen?

  • Menfacts
  • november 4, 2022
  • Comments Off
elektrische auto verkopen

Het kopen van een gebruikte elektrische auto kan in het begin misschien intimiderend overkomen, vooral als je er nog nooit een hebt gehad. Toch is het een erg interessante optie, zeker nu steeds meer mensen hun Tesla verkopen en hun tweede elektrische auto aanschaffen. De aanschaf van elektrische voertuigen vereisen een andere manier van denken in vergelijking met voertuigen op benzine of diesel. Er zijn een aantal extra zaken om rekening mee te houden bij het bekijken van een gebruikte elektrische auto.

Gebruikte elektrische voertuigen kunnen een fantastische aankoop zijn, maar een beetje onderzoek van tevoren kan je helpen de juiste beslissing te nemen. Hier volgt dan ook een overzicht van enkele essentiële zaken waarmee je rekening moet houden bij de aankoop van een tweedehands elektrische auto.

Gebruik de levensduur van de batterij als een punt voor de onderhandeling

Net als een mobiele telefoon of een laptop begint de batterij van een elektrische auto na verloop van tijd te verslechteren, ongeacht hoeveel de batterij is gebruikt. Aanzienlijke temperatuurschommelingen hebben de neiging om dit proces te versnellen, net als herhaalde ladingen. De serviceafdeling van een autodealer kan je echter een gedetailleerd rapport geven over de batterijstatus. Als alternatief kun je de gebruikte elektrische auto tot 100 procent opladen en dan kijken wat de geschatte actieradius is. Als je dit vergelijkt met de oorspronkelijke actieradius, krijg je een idee van wat er nog over is van de accu. 

Elektrische auto’s geven in één oogopslag de batterijstatus weer, hetzij in het instrumentenpaneel, hetzij op het centrale display. Verwacht geen 100 procent batterijduur van een gebruikte elektrische auto, en kijk niet vreemd op als het voertuig slechts driekwart van zijn oorspronkelijke bereik heeft. Als je een gebruikte elektrische auto koopt voor woon-werkverkeer, kan een kortere actieradius prima zijn.

Zoek uit of de batterij is vervangen

Een batterijstoring kan zeldzaam zijn, maar het gebeurt wel. Bij elektrische auto’s met een hogere kilometerstand is de kans groter dat de batterijen volledig zijn vervangen. Als dit is gebeurd, en de verkoper kan je documentatie verstrekken die dat bevestigd, is het een enorm pluspunt. Het betekent dat iemand voor jou de moeite en de kosten heeft genomen om dit te laten uitvoeren.

Dat gezegd hebbende, bekijk alle documentatie nauwkeurig om er zeker van te zijn dat je een duidelijk beeld hebt van de auto die je wil kopen. Kijk ook naar het geschatte bereik op een volle accu en batterij status rapporten die de computer van de auto je kan geven. 

Onderzoek hoeveel batterij garantie er nog is

Alle autofabrikanten hebben een meer uitgebreide garantiedekking voor batterijpakketten dan voor de rest van het voertuig. Veel gebruikte elektrische auto’s hebben nog garantie op dat gebied, lees daarom de kleine lettertjes. De meeste garanties wat betreft de accu is acht jaar of een bepaald aantal kilometers na de aankoop, afhankelijk van wat zich het eerst voordoet. Niet alle garanties zijn echter overdraagbaar aan volgende eigenaren. Deze garanties kunnen ook variëren.

Je kunt dan ook het beste contact opnemen met de klantenservice van de autofabrikant met het voertuigidentificatienummer. Je vindt dit 17-cijferige nummer op verschillende plaatsen op de auto, en elke dealer of vorige eigenaar kan het aan je verstrekken. De klantenservice kan je vertellen wanneer de garantie verloopt en of deze overdraagbaar is!

Previous «
Next »