Vikings: meer voor mannen!

  • Menfacts
  • maart 27, 2018
  • Comments Off

Dat mannen verzot zijn op televisieserie Vikings is niet zo verwonderlijk. Veel mannen herkennen zich in de stoere, dappere Vikings en kunnen zich dus moeiteloos verplaatsen in deze stoere mannen, Viking Ragnar in het bijzonder. Vikings is van Iers-Canadese makelij en werd in 2013 geproduceerd. Het verhaal van televisieserie Vikings is vooral gebaseerd op Viking Ragnar Lodbrok en veel van de serie werd opgenomen in Ierland. Na Canada en de Verenigde Staten, werd televisieserie Vikings uitgezonden in België en vanaf 2015 is de serie te zien in Nederland. Met name mannen verheugen zich er telkens weer op en blijven ervoor thuis.

Ragnar

De serie start als de mannen van het Scandinavische Kattegat door de Jarl naar het oosten gestuurd worden. Ragnar heeft zijn zinnen echter gezet op een reis naar het westen. Daar namelijk, zo heeft hij gehoord, zijn grote schatten te vinden. De Jarl verbiedt dit, maar met een stiekem gebouwde boot gaat Ragnar tóch en doet hij vervolgens Engeland aan. Bij terugkomst wacht hem geen groots onthaal. De Jarl is woedend en kondigt de doodstraf aan. Door de buit aan de Jarl te geven, voorkomt Ragnar dat. De onvrede blijft echter en dus daagt Ragnar de Jarl uit voor een confrontatie. Ragnar wint, hij dood de Jarl, en wordt zo zelf ‘baas’. Dat hij vervolgens opnieuw naar Engeland gaat, is vervolgens niet zo verwonderlijk.

Wessex

De plunderingen worden uiteindelijk een halt toegeroepen door koning Egbert van Wessex. Ragnar is – dat spreekt de mannen bijzonder aan – echter niet voor een gat te vangen en wordt later zelf koning als hij – hoe simpel- de zittende koning van het leven beroofd. Ragnar verlegt de grenzen vervolgens richting Frankrijk. In dat land blijft zijn broer achter en uiteindelijk moet Ragner het tegen broer Rollo opnemen in de strijd om de stad Parijs.

Historici

De televisieserie Vikings is gebaseerd op verhalen uit de historie. Met name historici ergeren zich echter aan de onjuistheden en de manier waarop de Vikingen neergezet worden. Ook het feit dat in plaats van de ‘vogelvrijverklaring’ in de serie veelal de doodstraf opgelegd wordt, stoot historici tegen de borst. De serie heeft, zo menen de kenners, slechts een kern van waarheid. Het deert de mannelijke volgers van de serie allerminst. Zij hechten minder waarde aan de historische juistheid en genieten van de onvoorspelbare en stoere Ragnar en de wereld van de Vikingen.

Previous «
Next »