Gezondheidsvoordelen van wijn

  • Menfacts
  • oktober 16, 2022
  • Comments Off
gezondheidsvoordelen wijn

Als wijnliefhebber is de gedachte vast wel eens door je hoofd gegaan: “Is wijn nou eigenlijk gezond?” Alhoewel er duidelijk verschillende nadelige effecten voor onze gezondheid aan alcohol zitten, zijn er ook steeds meer verrassende positieve effecten bekend over het drinken van wijn. Van een gezonder hart tot aan een beter humeur, wijn kan zo nu en dan best goed voor ons zijn. Het blijft natuurlijk een onderwerp ter discussie; alcohol is immers gewoon niet goed voor ons. Belangrijk hierbij blijft gematigdheid. Wie af en toe een glas wijn nuttigt, kan daar verschillende voordelen van ervaren. In dit artikel vertellen we je daarom meer over de gezondheidsvoordelen van wijn.

Wijn kan goed zijn voor de darmen

Verschillende wetenschappers zijn erover uit dat een glas wijn een positief effect kan hebben op je darmgezondheid. De polyfenolen die in wijn zitten, zijn brandstof voor de darmmicroben en verbeteren daarmee het immuunsysteem. Uit een studie blijkt dat mensen die meer rode wijn drinken, meer goede bacteriën hebben. 

Een glas wijn is goed voor het hart

Onderzoek toont aan dat het nuttigen van zo nu en dan een glas wijn het risico op hartaandoeningen vermindert. Ook hier gaat het om de polyfenolen in wijn. Zij zorgen ervoor dat de werking van de bloedvaten naar het hart verbetert en de bloedstroom makkelijker verloopt. Hiermee wordt het risico op hartziektes verminderd. 

Wijn verlaagt het cholesterol

Wijn zorgt op z’n beurt voor een lager cholesterol. Wie gedurende vier weken met regelmaat een glas rode wijn drinkt, heeft een lager niveau cholesterol. Dit komt echter meer door de alcohol dan door de rode druiven uit de wijn. Daarnaast is het aan te raden om bij het eten van rood vlees een glas rode wijn te drinken. Dit zou de schadelijke stoffen uit rood vlees neutraliseren. Het liefste kies je natuurlijk voor een gezond bewegingspatroon en de juiste gerechten. De combinatie van wijn met asperges is daar een goed voorbeeld van. 

Wijn drinken vermindert stress

Wie zo nu en dan een glas wijn drinkt, ervaart minder stress. Het beste tijdstip hiervoor is tijdens het avondeten, zodat je er geen last van hebt bij het in slaap vallen. Wijn is daarnaast een beter middel om je stress te verlagen dan comfort voedsel. Dit komt omdat je suiker level niet naar een piek stijgt en je dus geen last krijgt van een dip. Zit je er even doorheen? Dan mag je dus best af en toe een lekkere wijn uit de wijnkoelkastje pakken. 

Uit verschillende onderzoeken blijken de voordelen van wijn. Zo is het goed voor je hart, voor de darmen, je cholesterol en vermindert het stress. Toch is het van essentieel belang om met mate alcohol te drinken. Het drinken van te veel wijn, zorgt voor vervelende negatieve effecten op je gezondheid. Wees je daarom altijd bewust van de effecten en geniet met matigheid van je favoriete wijnen. 

Previous «
Next »