• Homepage
  • >
  • Mannen
  • >
  • Wat is discgolf en wat zijn de leukste plekken in Nederland om discgolf te spelen?

Wat is discgolf en wat zijn de leukste plekken in Nederland om discgolf te spelen?

  • Menfacts
  • oktober 8, 2021
  • Comments Off
wat is discgolf

Je zult ze misschien wel eens hebben zien hangen in een bos: netjes van ijzeren kettingen die aan bomen hangen. Toegegeven, het is een nieuw fenomeen, dus vaak weten mensen nog niet waar die netjes voor dienen. Nou, die zijn dus om te discgolfen. Discgolfen horen we je vragen, wat is dat nu weer? Wat is discogolf precies? Zoals je aan de naam kunt zien is dit een combinatie van twee verschillende sporten. Benieuwd wat voor spel het is, wat de regels zijn en welke soorten disc golf frisbees je kunt vinden? Lees dan zeker even dit artikel door, want in deze blog leggen we je uit wat discgolfen is en wat de leukste plekken zijn in Nederland om te discgolfen.

leukste discgolf plekken in nederland

Wat is discgolf?

Discgolf kun je het beste vergelijken met het normale golf. Het enige verschil is dat het wordt gespeeld met behulp van zogenaamde discgolf frisbees. Spelers gooien de frisbee op een discgolf course zo dicht mogelijk bij een speciaal ontworpen doel. Dit doel wordt een mand of basket genoemd. Hebben ze hem dichter in de buurt van deze mand gegooid dan gooien ze de discgolf frisbees opnieuw richting de mand. Het draait natuurlijk om het gooien van de frisbee in de mand in een zo laag aantal mogelijke worpen, net als met golf. De kettingen op een doelwit zijn er om de schijf te helpen vangen door deze in de korf af te buigen.

Hoewel er niet extreem veel regels zijn voor discgolf is het wel van belang dat je op de hoogte bent van deze regels. Hieronder hebben we de belangrijkste termen en regels van het discgolf voor je uiteengezet. Dit geeft je een beter beeld over het spel:

– Lie – De Lie is de plek op de discgolf baan waar de vorige worp van de speler is geland. Markeer elke Lie met een mini-markeerschijf of laat de gegooide schijf op de grond liggen waar hij geland is. De volgende worp van de speler wordt gemaakt van direct achter de gemarkeerde Lie.

– Tee Throws – Elke hole op een discgolf course begint met een tee throw. Tee worpen moeten worden voltooid binnen of achter het aangewezen tee gebied.

– Fairway Worpen – Fairway worpen moeten worden gemaakt van direct achter de Lie . Een aanloop nemen is toegestaan, tenzij de Lie binnen 10 meter van het doel ligt. Elke worp binnen 10 meter van het doel vereist dat de speler het evenwicht behoudt en niet voorbij de Lie beweegt totdat de schijf tot rust komt.

– Gooi volgorde – De speler met het minste aantal worpen op de vorige hole is de eerste die de volgende hole mag beginnen. Nadat alle spelers hebben gegooid, gooit de speler wiens schijf het verst van de hole verwijderd is als eerste.

leukste discgolf plek in nederland

Bij discgolf speel je in minimaal twee teams tegen elkaar. Je probeert de frisbee op de discgolf hole dus in zo min mogelijk worpen in de basket te krijgen. Bij grote groepen aan deelnemers kan er op verschillende holes gestart worden en kan het aantal holes uitgebreid worden. 

Net als bij het gebruik van verschillende clubs in de golfsport worden verschillende discgolf frisbees gebruikt voor verschillende worpen. Sommige zijn ontworpen om lange afstanden af te leggen, terwijl anderen bedoeld zijn voor op de korte afstand. Dit zijn de verschillende frisbees die gebruikt worden bij het discgolfen:

– Drivers: Deze frisbees zijn te herkennen aan hun scherpe rand. Bij deze discgolf frisbees is het grootste deel van de massa geconcentreerd op de buitenste rand van de schijf in plaats van over het gehele oppervlak. Hierdoor is het mogelijk om met deze discgolf frisbees ontzettend lange afstanden af te leggen. Ze worden meestal gegooid door ervaren spelers tijdens tee-off en andere lange afstand worpen.

– Mid-range discgolf: het is vervolgens mogelijk om gebruik te maken van de Mid-range frisbees. Deze schijven bieden meer controle dan drivers, echter hebben ze ook weer een kleiner bereik. De frisbees uit de Mid-range worden meestal gebruikt om zowel korte als lange afstanden mee af te leggen. Beginnende spelers gebruiken vaak de mid-ranges frisbees in plaats van drivers bij tee-off. Dit doen ze voornamelijk omdat je voor deze frisbees minder kracht en techniek nodig hebt. Vandaar dat veel beginners met discgolf kiezen voor deze frisbees.

– Putter – deze frisbees zijn vergelijkbaar met de frisbees die gewoon gebruikt worden om over te gooien. Ze zijn ontworpen om recht vooruit te vliegen. Hierdoor zijn ze voorspelbaarder ten opzichte van de bovenstaande frisbees voor discgolf. Ze worden meestal gebruikt voor strakke worpen die echt gericht zijn op de mand. Veel beginners kiezen voor deze discgolf frisbees, al zijn de frisbees van hierboven vaak wat handiger nu je hier wat meer kracht achter kunt zetten bij het gooien.

leukste discgolf course in nederland

Volgens de Professional Disc Golf Association (PDGA) zijn er op wereld tussen de 8 en 12 miljoen mensen die ooit wel eens op een discgolf course hebben gespeeld. Van deze mensen spelen meer dan 500.000 mensen het spel regelmatig. Er zijn 4080 banen te vinden op de wereld voor de sport. De meeste bevinden zich in de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Disc golf is super eenvoudig om mee te beginnen. Er zijn toernooien in de VS waarbij het mogelijk is om naar huis te gaan met een prijzenpot van meer dan $80.000. Wat wel aangeeft dat de sport uit de kinderschoenen is gegroeid.

Discgolfen kun je tegenwoordig op veel plekken doen. Hieronder geven we je een opsomming van de leukste plekken in Nederland om discgolf te spelen.

leukste discgolf baan in nederland

Een van de leukste plekken in Nederland om discgolf te spelen: Stadsbos013 in Tilburg

De Disc golf course in het Stadsbos013 is in juni 2021 gerealiseerd in samenspraak met de gemeente Tilburg, Stadsbos013 en de lokale discgolf vereniging Discgolf013. Het is de eerste officiële 18-holes Disc golf course van Noord-Brabant en daarmee uniek. Er is in Tilburg een prachtige discgolf course gerealiseerd met zeer gevarieerde holes; de course in Tilburg biedt voldoende uitdaging voor iedereen. De discgolf baan bestaat uit 18 holes en is vrij toegankelijk. Parkeren kan gratis op de parkeerplaats aan de Pompstationweg. Deze bevindt zich tussen Villa Vredelust en Rugby Club Tilburg.

Stadspark in Groningen

De discgolf course in het stadspark van Groningen is niet voor de poes. De kortste hole speelt alsnog ruim 70 meter, voor de langste hole (180m) staat de par op 4. De holes kennen een relatief brede fairway, maar hierop zijn een paar uitzonderingen. Als je een ‘lange arm’ hebt ben je in Groningen zeker niet in het nadeel. Discs huren is mogelijk bij de kiosk van WerkPro, naast de tee van hole 1.

Park Immerloo in Arnhem

De course in Park Immerloo is in 2019 geopend en biedt verschillende uitdagingen aan beginnende én geoefende spelers. De course is gelegen in een openbaar park en kent 18 holes. Enkele holes hebben een mooi hoogteverschil, en alle holes zijn op hun eigen manier uitdagend. Parkeren kan bij de Albert Heijn aan de Groningensingel, vanaf daar loop je recht tegen hole 1 aan.

Een van de leukste plekken in Nederland om discgolf te spelen: Disc Golf Course Heerenveen

De disc golf course in Heerenveen is de eerste in Friesland en omvat ook 18 holes. De course is gelegen in de groene strook ten zuidwesten van de Weinmakker. De afstanden van de holes variëren van 40 tot 165 meter en bieden veel uitdaging. Slechts enkele holes zijn niet tussen de bomen, waardoor precisie op deze course een doorslaggevende factor is.

Hoogeveen Steenbergerpark in Hoogeveen

Gevarieerde discgolf course, waar het volledige worpen arsenaal getest wordt. Vijftien holes. Een paar holes met water hazard, maar een disc te water is daar in principe wel te vermijden. Vier holes met bomen. Twee van die holes zijn par 4 van rond de 100m, die daardoor ook voor spelers met een drive van 60m kansen op een birdie bieden. Voor Nederlandse begrippen veel hoogteverschil en daarom staat deze in de lijst met leukste plekken in Nederland om discgolf te spelen. 

Leukste plekken om discgolf te spelen in Nederland. 

Net zoals we eerder al eens schreven over de grote populariteit van trampolineparken in Nederland, zien we ook discgolf steeds populairder worden. De aangegeven is een momentopname van de leukste plekken om discgolf te spelen in Nederland. 

Previous «
Next »