• Homepage
  • >
  • Voertuigen
  • >
  • Goede motorkleding is cruciaal: 4 zaken om op letten bij het kiezen van motorkleding

Goede motorkleding is cruciaal: 4 zaken om op letten bij het kiezen van motorkleding

  • Menfacts
  • augustus 25, 2021
  • Comments Off
goede motorkleding

Laten we eerlijk zijn, één van de aantrekkingskrachten van motorrijden is dat je er naast het rijden op een gave motor ook een stoer motorpak bij aan mag trekken. We zeggen ‘mag’, maar eigenlijk is het ‘moet’, want een motorpak heeft meer functies dan enkel er stoer uitzien. Het moet je bescherming bieden tegen kou én een deel van de klap opvangen wanneer je onverhoopt tot val komt met je motor. Om ervoor te zorgen dat dit ook daadwerkelijk in orde is, geven we vier tips voor zaken waar je op moet letten wanneer je nieuwe motorkleding gaat uitkiezen.

Beschermingselementen moeten op de juiste plek zitten

Natuurlijk kijk je naar motorkleding die je goed staat en lekker staat. Maar let ook goed op waar alle protectiedelen zitten. Zitten ze allemaal op de juiste plek, zodat je knieën en ellenbogen bijvoorbeeld ook daadwerkelijk de bedoelde bescherming krijgen? Of zitten ze toch een stukje te hoog of te laag? Zit het niet waar het hoort, dan is dit helaas niet het geschikte pak voor jou. Dit is iets waar je echt heel kritisch op moet zijn in het belang van je eigen veiligheid.

Pas de broek ook als je op de motor zit

Als we het toch hebben over hoe de kleding precies valt, dan raden we je ook aan broek van het motorpak niet alleen staand uit te proberen, maar ook wanneer je daadwerkelijk op je motor zit. Dat is immers de uitgangspositie, hier heb je dit kledingstuk voor nodig. En de kans is aanwezig dat een broek die staand prima valt te kort blijkt te zijn in een zittende houding. Dat kan zo een decimeter of meer schelen, en dat betekent niet alleen koude benen, maar ook onvoldoende bescherming voor dit deel van je lichaam.

Zoek ook motorkleding voor in de zomer

Als je het hele jaar door motor wilt rijden, wil je natuurlijk een motorpak hebben waar je op hogere snelheid niet in bevriest, zeker voor de koudere maanden. Het nadeel van zo’n pak kan echter wel zijn dat je er in de zomer zowat uit zweet op de motor. Laat dat geen aanleiding zijn om zonder voldoende bescherming op de motor te stappen omdat het toevallig warm is. Investeer ook motorkleding die meer afgestemd is op de zomer doordat er bijvoorbeeld doorwaaigaatjes in zitten om je koel te houden.

Verstelbare kraag

Aansluitend op het vorige is het ook belangrijk om bij het passen van een motorpak goed te testen in hoeverre de kraag van de motorjas verstelbaar is. Als je op hoge snelheid of bij lagere temperaturen rijdt, dan wil je immers dat je de kraag zo goed kunt laten aansluiten op je hals dat er geen tochtkieren overblijven. Tegelijkertijd is het ook prettig als je in de zomer de mogelijkheid hebt om juist wel voor wat ontluchting te zorgen via de kraag.

Met de juiste motorkleding, een veilige motorhelm en natuurlijk een goede motor ben je er helemaal klaar voor. Het is belangrijk om echter niet te vergeten hoe kwetsbaar je bent op de motor en dat je motorkleding en je helm de risico’s op ernstige verwondingen wel terugdringen maar verwondingen niet kunnen voorkomen. Rijd dus met beleid en blijf altijd goed anticiperen op het andere verkeer op de weg!

Previous «
Next »