• Homepage
  • >
  • Gadgets
  • >
  • Monowheels, onewheels en elektrische skateboards. Wat zijn de verschillen en de mogelijkheden?

Monowheels, onewheels en elektrische skateboards. Wat zijn de verschillen en de mogelijkheden?

  • Menfacts
  • september 12, 2019
  • Comments Off
wat voor verschillende elektrische skateboards zijn er

Steeds meer voertuigen worden vandaag de dag elektrisch aangedreven. Dit heeft ook tot nieuwe innovaties geleid, waardoor je tegenwoordig ook steeds meer nieuwe elektrische voertuigen op de weg ziet rijden. Dit zijn meestal handige één- of tweewielers, die veelal door forenzen worden gebruikt. Je zult je soms afvragen wat dit voor voertuigen zijn en wat de mogelijkheden van deze voertuigen zijn? Maak kennis met de monowheel, de onewheel en de elektrische skateboard, de nieuwste elektrische innovaties en die je verplaatsingsmogelijkheden een nieuwe dimensie geven.

Wat is een monowheel?

Van een monowheel zijn diverse modellen verkrijgbaar. Maar wat is een monowheel eigenlijk? Het oorspronkelijke model monowheel heeft een zeer revolutionair uiterlijk en is één van de weinige nieuwe elektrische voertuigen waar je op kunt zitten. Dit model bestaat uit een grote ring, waar de bestuurder inzit. Aan de binnenzijde van de velg zitten kleine wieltjes gemonteerd, die het grote wiel laten voortbewegen. In het wiel is een zitvlak en een stuur aanwezig, zodat de bestuurder de monowheel gemakkelijk kan besturen. Omdat je als bestuurder laag bij de grond zit, is de monowheel simpel in balans te houden. Er zijn eenpersoons modellen, waarbij de bestuurder in het wiel zit, maar ook tweepersoons modellen, waarbij beide bestuurders aan de zijkanten van het wiel zitten. Dit type monowheels zie je niet zo heel vaak in de straten rondrijden. Het wordt voornamelijk voor amusementsactiviteiten gebruikt, zoals in circussen en pretparken. Wil je toch een monowheel aanschaffen om je te verplaatsen, dan betaal je hier behoorlijk voor.

De kleine monowheel

Een ander model monowheel is een kleiner en compacter elektrische monowheel. Dit model bestaat uit een klein wiel met aan beide zijdes een pedaal. De bestuurder gaat op de pedalen staan met het wiel tussen de benen. Het klinkt natuurlijk vreemd om je op maar één wiel voor te bewegen, maar je hoeft zeker geen circusartiest te zijn. Het monowheel kan enkel naar voren of achteren en stabiliseert uit zichzelf. Hij is uitermate slim, want hij regeert op lichaamsbeweging. Buig je wat naar voren, dan versnel je en leun je iets naar achteren, dan zal hij afremmen. Dit model monowheel is goed te betalen en uitermate handig voor forenzen. Zij kunnen zich gemakkelijk en behendig door het verkeer bewegen en de monowheel op de werkplek weer opladen.

Wat is een onewheel?

Sinds 2013 bestaat de onewheel, maar wat is een onewheel? De onewheel lijkt een beetje op de compacte elektrische monowheel, maar de onewheel heeft de vorm van een skateboard of snowboard. Het concept is simpel, maar vereist wel een stukje geavanceerde techniek. De onewheel bestaat uit een brede band met velg die ook voor kartauto’s wordt gebruikt. Om het wiel heen is een loopvlak geïnstalleerd. In het wiel en het loopvlak zit de elektrische motor die de onewheel voortbeweegt en een gyroscoop waarmee gemakkelijk te sturen is. Zodra je op de onewheel gaat staan, zal hij herkennen dat hij gebruikt wordt. Omdat het wiel breed is, heb je geen moeite om de balans te houden. Door naar voren of naar achteren te bewegen kun je versnellen en afremmen. Hoe meer je naar voren buigt, des te harder zal de onewheel versnellen. Om de onewheel in een bepaalde richting te bewegen, gebruik je je heupen. Dit is te vergelijken met het besturen van een surfplank of een snowboard. Het kost eventjes tijd om ‘feeling’ te krijgen met de onewheel, maar als je dit hebt, is de onewheel erg gemakkelijk te gebruiken en een zeer handig vervoermiddel in de stad.

Wat voor verschillende elektrische skateboards zijn er?

De klassieke skateboard kent iedereen wel. Deze wordt aangedreven door een steppende beweging te maken en als de snelheid gemaakt is, kun je het skateboard laten uitrijden tot deze tot stilstand komt. Ondertussen zorg je met je lichaam voor sturing. De elektrische skateboard is de nieuwste innovatie, waarbij de skateboard niet meer tot stilstand komt, maar je gewoon kunt doorrijden. Er zijn verschillende elektrische skateboards, maar de verschillen zitten hem in de soorten motoren. Dus wat voor verschillende elektrische skateboards zijn er?

Elektrische skateboard met belt motor

Zoals de naam (in het Engels) al aangeeft is een beld motor een motor met een aandrijfriem. De aandrijfriem zorgt er vervolgens voor dat de wieltjes gaan draaien. Dit houdt wel in, dat een de aandrijfriem slijt en regelmatig vervangen moet worden. Op een elektrische skateboard met belt motor zul je iets meer weerstand ervaren. Ook maakt deze elektrische skateboard iets meer lawaai.

Elektrische skateboard met hub motor

Bij een elektrische skateboard met hub motor, zit de motor in het wiel ingebouwd. De motor stuurt de wielen dus direct aan. Aan je motor heb je dus verder geen onderhoud, zoals met een belt motor. Zowel de skatebord met belt motor als met hub motor zijn verkrijgbaar als single drive en duo drive. Met duo drive heeft de skateboard een extra motor en daardoor meer vermogen.

Welke van de verschillende elektrische skateboards je ook koopt, uiteindelijk zal er in het skateplezier geen verschil te merken zijn tussen beide type motoren.

Previous «
Next »