Brouwerij ’t IJ

  • Menfacts
  • juni 22, 2017
  • Comments Off

Perfect zomerbier: de Summer Wheat Ale van Brouwerij ’t IJ

Wat begint de zomer goed! Heerlijke lange dagen vol zon, perfect voor een dag aan het strand of in de tuin. En wat is er dan beter om daar een lekker verkoelend biertje bij open te trekken? Ben je naast een standaard witbiertje ook wel fan van andere speciaalbieren? Dan heeft Brouwerij ’t IJ best of both worlds voor je: de Summer Wheat Ale. Een perfect biertje voor een perfecte zomer.

De Summer Wheat Ale van Brouwerij het IJ is niet helemaal nieuw. Vorige zomer werd het eigenlijk als eenmalig brouwsel op de markt gebracht, maar bleek toen zo’n succes, dat ze hem ook dit jaar weer zijn gaan brouwen. Waarom het bier zo’n succes werd? Kijk maar eens naar de bijzondere combinatie van ingrediënten, een succesformule voor zo’n zomers biertje!

summer wheat ale

Ingrediënten Summer Wheat Ale

Tarwemout vormt de basis voor een eenvoudig witbier. De citroenen die daaraan toegevoegd zijn, zijn op zich niet zo bijzonder meer in bier. Echter, de toevoeging van grapefruits, kumquats (een soort mini-manderijntjes die je met schil en al kunt eten)en frisfruitige hopsoorten als de Galaxy en Amarillo maken de Summer Wheat Ale een echte zomerhit. Hiermee heeft Brouwerij het IJ een perfecte combinatie van witbier en een iets hoppiger bier in handen. Een lekker droog, licht alcoholisch (5,6%) biertje met verfrissende bite.

Benieuwd naar de Summer Wheat Ale? Hij is te koop bij de meeste bierwinkels of in het eigen proeflokaal van Brouwerij het IJ. Wees wel gewaarschuwd: ook al is de voorraad groter dan vorig jaar, de brouwerij denkt dat het einde van de zomer niet gehaald wordt!

Over Brouwerij ’t IJ

Brouwerij ’t IJ brouwt al sinds 1985 bijzondere, eigenzinnige, speciaalbieren vanuit even bijzondere locaties. Muzikant Kasper Peterson is destijds begonnen in een oud kraakpand aan het IJ en tegenwoordig brouwen ze vanuit voormalig Gemeentelijk Badhuis Funen. Bij deze laatste locatie openden ze ook een eigen proeflokaal en terras dat uitgroeide tot een geliefde ontmoetingsplek voor Amsterdammers. Na twintig succesvolle jaren droeg Kasper het eigenaarschap van de brouwerij over aan Bart Obertop en Patrick Hendrikse, die al snel nieuwe bierstijlen aan de eigenzinnige collectie toevoegden, zoals de I.P.A. en pale ales. Door het succes van de brouwerij is in 2013 een 2e locatie geopend, 700m verderop aan het Zeeburgerpad.

De Summer Wheat Ale is uiteraard niet het enige bier dat Brouwerij ’t IJ brouwt. Van de standaardbieren zijn de IJwit, Columbus, Natte, Zatte en I.P.A. enkele bekende namen. Uit de seizoensbieren collectie zijn de PaasIJ, IJbok en IJndejaars bekende namen. Ook brouwt Brouwerij het IJ soms gelegenheidsbieren, zoals de Ciel Blue Double IPA in samenwerking met Onno Kokmeijer en Arjan Speelman van sterrenrestaurant Ciel Blue. Ook dit is slechts een greep uit het mooie assortiment van Brouwerij ’t IJ. Wat is jouw favoriet uit de collectie van deze mooie, Amsterdamse brouwerij?

Previous «
Next »