Vloeren leggen doen we gewoon zelf

  • Menfacts
  • Juni 30, 2017
  • Comments Off
vloer leggen

Voor het leggen van een parket- of laminaatvloer heb je geen hulp nodig van een professional. Vrienden zijn natuurlijk altijd welkom om te helpen, dat maakt het werk wat makkelijker en gezelliger.

Hoe begin je er aan?

Laat de pakken met vloerplanken enkele dagen in de ruimte liggen zodat deze kunnen wennen aan de luchtvochtigheid van de ruimte. Voordat je begint met het leggen van een vloer is het belangrijk een egale ondergrond te creëren. Verwijder eventuele oneffenheden, spijkers en schroeven uit de ondergrond. Soms is het zelfs nodig om de ondergrond te egaliseren door deze te schuren of op te vullen. Wanneer de ondergrond een mooie egale basis is kan de ondervloer gelegd worden. Deze ondervloer, welke meestal gemaakt is van foam of houtvezel, heeft een isolerend en geluidsdempend vermogen. De ondervloer wordt altijd samen met folie gecombineerd. Dankzij deze dampvrije folie komt er namelijk geen vocht via de vloer in je parket of laminaat. Dit is dus erg belangrijk. Als je het jezelf nog makkelijker wilt maken, dan kun je ook gebruik maken van een twee in één ondervloer, welke een combinatie is van beide. Schaf ook direct aluminiumtape aan, want deze zul je hoe dan ook nodig hebben om de ondervloer vlakken tegen elkaar aan te plakken. Deze mag namelijk niet overlappen.

Nu de basis goed is, kunnen we beginnen met het leggen van het parket of laminaat. Denk voordat je begint goed na over de legrichting van het parket/laminaat. Ten eerst moet het dwars op de ondervloer gelegd worden en ten tweede kun je er optisch de ruimte mee vergroten of verkleinen. Bereken bij het aanschaffen van de vloer altijd de oppervlakte van de ruimte en schaf altijd een aantal m2 meer aan.

Wat belangrijk is bij het leggen van de vloer is het gebruik van afstandswiggen, zodat er 1,5cm afstand gehouden wordt tussen de vloer en de muren, omdat de vloer zal gaan werken. Zaag de planken op maat met een decoupeerzaag. Verder is het leggen van de vloer tegenwoordig simpel, omdat er vaak gebruik gemaakt wordt van een kliksysteem. In andere gevallen worden de vloerdelen gelijmd. Zorg ervoor dat de vloerdelen recht liggen en stevig tegen elkaar liggen voor het mooiste resultaat. Hiervoor kun je gebruik maken van een hamer en wat slaghout, om de planken netjes aan te laten sluiten zonder ze te beschadigen. Zelfs jij kunt een vloer leggen!

Previous «
Next »