Wat is een Box Mod en hoe werkt een box mod?

  • Menfacts
  • januari 7, 2020
  • Comments Off
wat is een box mod

Box Mods: wat is dit precies voor ‘rookwaar’?

Misschien heb je er als traditionele roker of als elektronisch damper wel eens van gehoord: de Box Mod. Wat is een box mod precies? Een Box Mod is een blok of box waarmee je – zeker als je kiest voor de beste e liquid  – comfortabel kunt dampen ofwel heerlijk elektronisch kunt roken. Echte rookwaar kun je het vanwege de dampfunctie dan ook niet noemen. Een betere term is het begrip ‘dampwaar’. In de term Box Mod staat Box uiteraard voor een doos, terwijl Mod voor modificatie. Het is een begrip dat uit de begintijd van het e-roken afkomstig is en toen betekende dat er een standaard batterij in zat. De hedendaagse Box Mod is echter een meer geavanceerd model e-smoker.

Hoe werkt een Box Mod precies?

Feitelijk bestaat de basis van een Box Mod uit een metalen of kunststof behuizing met daarin de benodigde elektronica. De batterij in de Box Mod is geheel naar eigen wens instelbaar en heeft tal van functionaliteiten. Zo kun je kiezen voor de gewenste spanning, diverse werkmodi en instellingen. De truc hierbij is dat de Box Mod bestaat uit basiselementen, waarbij je zelf de losse onderdelen erbij koopt om jouw Box Mod helemaal te personaliseren. Er zijn bijvoorbeeld ook Box Mods te koop waarbij je zelf nog de batterij moet uitzoeken. Maar dat geldt niet voor alle Mods. Wat wel bij elke Box Mod het geval is, is dat je deze zelf moet customizen door er een e-vloeistof tank (deze noemt men clearomizer) of een coil bij te kopen.

Twee hoofdsoorten Box Mods: gereguleerde en mechanische Mods

In de basis bestaan er twee soorten Box Mods, namelijk de gereguleerde Mod en de mechanische variant van de Mod. Een gereguleerde Mod heeft een printplaat met chip voor de stroomvoorziening. Het interne systeem regelt tal van functies, zoals instellingen en de beveiliging. Dit type Mod staat ook wel bekend als de Advanced Personal Vaporizer (APV). Het andere hoofdtype Mod is de mechanische uitvoering en bedoeld voor meer ervaren e-smokers. Deze elektronische sigaret heeft één enkele mechanische schakelaar. Wanneer je als damper op het knopje van jouw Mod drukt, wordt er contact gemaakt tussen de batterij en de clearomizer en gaat de e-sigaret damp afgeven. Het interne systeem heeft minder functies en mogelijkheden dan die van een gereguleerde Mod.

Twee soorten batterijen

In een Box Mod kunnen twee soorten batterijen zitten. In de eerste plaats kun je kiezen voor een box met een vaste, interne batterij. Deze batterij zit vast in de behuizing en kan niet verwisseld worden. Voordelig aan deze batterij, die een standaard hoeveelheid milliampères (mAh) levert, is dat ze doorgaans relatief klein zijn. Ze zijn eenvoudig mee te nemen in een jaszak of broekzak. Verder, dat is een tweede mogelijkheid, zijn er Box Mods die voorzien zijn van een verwisselbare batterij. Bij deze losse batterij varianten kun je kiezen uit batterijen met meer of minder milliampères. Prettig hieraan is dat je zelf een vermogen kunt kiezen qua batterij en ook de batterij kunt vervangen mocht deze minder vermogen leveren of als deze helemaal defect is. Dit type batterij is wat groter dan de interne, vaste batterij.

Hopelijk zijn de vragen wat is een box mod precies en hoe werkt een box mod met dit artikel beantwoord.

Previous «
Next »