• Homepage
  • >
  • Voertuigen
  • >
  • Hier moet je opletten als je een occasion koopt en onze top 3 van beste tweedehands auto’s

Hier moet je opletten als je een occasion koopt en onze top 3 van beste tweedehands auto’s

  • Rogier
  • mei 28, 2021
  • Comments Off
top 3 van beste tweedehands auto’s

Een tweedehandsauto kopen blijft een risicovolle onderneming. Vaak is het een behoorlijke uitgave en als je niet erg technisch bent, kun je makkelijk een kat in de zak kopen. Toch zijn er veel punten die iedereen kan checken, ook al heb je niet veel verstand van auto’s. Hieronder enkele zaken waar je op moet letten en een top 3 van betrouwbare modellen om tweedehands aan te schaffen.

Enorm veel keuze, bepaal daarom als eerste wat je wensen zijn

Het leukste van het kopen van een gebruikte auto is de zoektocht naar de perfecte voor jou. Er staan in Nederland duizenden occasions te koop. Keus genoeg, dus bepaal voor jezelf wat je zoekt en wat dat mag kosten, doe dit voor je echt op zoek gaat. Een van de uitgangspunten hierbij is je budget. Denk daarbij niet alleen aan de aanschafprijs, maar kijk ook naar de maandelijkse kosten van verzekering, belasting en onderhoud. Zijn onderdelen voor dat type auto bijvoorbeeld duur?

Hier moet je opletten als je een occasion koopt

Zoeken op occasion aanbod

Hoeveel mensen wil je comfortabel kunnen vervoeren, hoe groot moet de kofferbak zijn en moet je occasion bijvoorbeeld climate control of een panoramadak hebben? In het occasionaanbod van de ANWB kun je zoeken op het type auto, brandstof, aantal zitplaatsen en deuren, maar ook filteren op kleur en voor jou essentiële accessoires. 

Lees je in over het model dat je op het oog hebt

Als je een auto hebt gevonden, zorg dan dat je, voor je hem gaat bekijken, je inleest over het type. Zijn er veel voorkomende gebreken en aandachtspunten bij dit type auto, zodat je tijdens de bezichtiging en proefrit weet waar je extra op moet letten. Maak een uitgebreide proefrit en ga daarbij ook zeker een stuk over de snelweg.

Hier moet je opletten als je een auto koopt

Plichten van jou en van de verkoper

Een verkopende partij is verplicht om eerlijk te zijn over eventuele mankementen en gebreken aan de auto, maar als koper heb jij ook een onderzoeksplicht. Bekijk de auto dus aandachtig, controleer alle functies op hun werking en ga na of de kilometerstand logisch is. Vraag de verkoper ook naar de onderhoudshistorie. Blijkt uit de boekjes dat de auto tijdig en netjes zijn onderhoudsbeurten heeft gehad? Ook is het prettig om na te gaan of dure reparaties als het vervangen van de distributieriem of koppeling recent zijn uitgevoerd, of juist op korte termijn te verwachten zijn. 

Zaken waar je op moet letten bij de aankoop

Wanneer je een occasion hebt gevonden die aan je eisen voldoet, zul je hem willen kopen, ook dan zijn er zaken waar je op moet letten. Vaak kun je over de prijs onderhandelen. Soms lukt het om een paar honderd euro van de prijs af te krijgen, in andere gevallen gaat het om een gratis onderhoudsbeurt of (extra) bijvoorbeeld extra garantie.

occassion kopen

Wanneer de koop is gesloten, zorg dan dat je een duidelijke koopovereenkomst krijgt met daarop de gegevens van de auto, de gegevens van beide partijen en de eventueel gemaakte afspraken over garantie en leveringstermijn. Ook dien je de auto over te schrijven op je eigen naam. Dit kan bij vrijwel alle autobedrijven op locatie, bij een postkantoor, maar het is tegenwoordig ook mogelijk om dit als particulier online zelf te doen.

Tips om een tweedehands vrachtauto te kopen, vind je hier

Dit zijn op het moment populaire merken en modellen om tweedehands aan te schaffen:

Volkswagen Golf

Volkswagen Golf

Als het gezin de hoeksteen van de samenleving is, dan is de Volkswagen Golf de hoeksteen van elk Hollands gezin. Precies groot genoeg, handig in gebruik en verkrijgbaar in uiteenlopende versies. Van klassiek en analoog tot piepjong en digitaal, en van betaalbaar tot zeer luxueus en sportief: eigenlijk is er voor iedereen een passende Golf. Van de nieuwste generatie (de Golf 8) bestaat geen elektrische versie meer, dat stokje is inmiddels overgenomen door de Volkswagen ID.3. Overigens is het kleinere broertje,de Volkswagen Polo, zeker zo gewild.

Renault Clio

Renault Clio

Met name de voorlaatste generatie van de Renault Clio was een hit toen hij nog nieuw verkrijgbaar was. Dat levert momenteel een gezond aanbod gebruikte exemplaren op. Er is keuze uit een vijfdeurs hatchback of de stationcar, die Renault ‘Estate’ noemt, terwijl de hogere Captur gebruikmaakt van dezelfde techniek. De nieuwste generatie is technisch beter en heeft een veel fraaier interieur, maar de Clio kan in vrijwel elk gedaante rekenen op een flinke schare fans.

Volvo XC40

Volvo XC40

Hij is groot, behoorlijk zwaar en een dorstig type, maar Nederland loopt massaal warm voor de ‘kleinste’ Volvo-SUV van het moment. De XC40 combineert een ruim interieur met geslaagde looks, smaakvol design en uitgekiende veiligheidssystemen. De kop is er inmiddels af: de oudste gebruikte exemplaren hebben bouwjaar 2018 en kosten beduidend minder dan toen ze nieuw waren, al vind je vrijwel geen XC40 voor minder dan 32.000 euro.

Previous «
Next »